Aşırı Baskıcı Anne Baba Tutumu Aşırı baskıcı tutumu benimseyen ebeveyn çocuğuna sürekli baskı uygular. Çocuğun kişiliğini hiçe sayarlar. Çocuk kendilerine itaat etmediğinde çocuğa fiziksel şiddet uygular, baskı gösterir, suçlar veya cezalandırırlar.
Sınav Baskısı
Genç bireylerde sınav zamanlarında yaşanılan aile baskısı da ön plana çıkmaktadır. Sınavlarda çocuklarının başarısını isteyen ebeveynler çocuklarına bu sınavlarda başarılı olmaları için baskı yapar. Onları yakın çevrelerindeki akranları ile kıyaslamalar yapar.
Aile Baskısı Örnekleri
Ailenin tutumu, çocuğa kendini baskılanmış hissettirebilir. Aileden gördüğü bazı incitici tavırlar, çocuğun kendisini değersiz ve yetersiz hissetmesine sebep olabilir. Baskıcı tutum gösteren ebeveyn, çocuğun şahsi özelliklerini, istek, duygu ve ihtiyaçlarını dikkate almaz.
Kontrol odağı fazla olan otoriter ve baskıcı anne baba tutumu sergileyen ebeveynlerin özelliklerinde katı, baskıcı, hoşgörüsüz ve mükemmeliyetçi, koşulsuz itaat tutumları baskın olmaktadır. Otoriter anne ve babalar çocuklarından kusursuz olmalarını beklemekte, okul hayatında üstün başarı sağlamalarını istemektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Aşırı Baskıcı Anne Baba Tutumu
Aşırı baskıcı tutumu benimseyen ebeveyn çocuğuna sürekli baskı uygular. Çocuğun kişiliğini hiçe sayarlar. Çocuk kendilerine itaat etmediğinde çocuğa fiziksel şiddet uygular, baskı gösterir, suçlar veya cezalandırırlar.
Çocuk eğitiminde belli başlı 5 tutum bulunmaktadır. Baskıcı tutum : Bu tutumda anne baba güçlüdür. Her istediğini olumsuz yöntemlerle şiddetle ve baskıyla çocuğa kabul ettirir. Çocuğun hemen hemen hiç söz hakkı yoktur.
2. Gevşek Tutum: Bu tutumu sergileyen ebeveynler çocuklarına boyun eğerek onların egemenliğini kabul ederler. Çocuğun istekleri ne olursa olsun kabul edilerek yerine getirilmeye çalışılır. Bu tarz bir aile yapısı içinde büyüyen çocuk doyumsuz bir birey olabilir.
Otoriter anne baba tutumunu benimseyen ebeveyn çocuğunu sürekli denetleyerek ve kontrol ederek onun kendine olan güvenini ortadan kaldırıp kişiliğini hiçe saymaktadır. Bu tip ailelerde yetişen çocukların duygu ve düşünceleri dikkate alınmaz, çocuklar koyulan kurallara itiraz etmeden uymak zorundadırlar.
OTORİTER TUTUM
Ailenin belirlediği kurallar ve sınırlar içinde çocukların kendine özgü yapıları adeta yok sayılır. Çocuktan ailenin kuralarına koşulsuz uyulması beklenir. Bütün kontrol anne ve babadadır. Aile içinde korku hakimdir ve çocuk korku ile büyür.
Bu tutum ile yetiştirilen çocuk neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilemez. Çocuk çelişkili davranışlar sergileyebilir, kararsız ve tutarsız kişilik özelliklerinin ortaya çıkmasına yol açabilir. Ayrıca anne-babanın otoritesini hiçe sayma, kendisine ve topluma saygısız tutumlar da gözlenebilir.
İlgisiz Çocuk Sendromu Yaşayan Çocukların Davranışları
Daha çok içine kapanık, sessiz bir ruh hali içinde olurlar. Sosyalleşmek, dışarı çıkmaktan çok evde oturmayı tercih ederler. Konuşmakta zorlanırlar, kendilerini ifade etmekte oldukça zorlanırlar.
Çok yaygın olarak görülen aile içi şiddet, şiddete maruz kalan kişinin ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir. Çocukluk döneminde aile içinde duygusal/fiziksel şiddete maruz kalan çocukların erişkin yaşamlarında çeşitli şekillerde ve derecelerde ruhsal sorunlar yaşamaları kaçınılmazdır.
Sosyal fobi rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu rahatsızlığın yanında aile baskıları neticelerinde kişilerde anksiyete bozuklukları da ortaya çıkmaktadır. Depresyon, sosyal fobi, anksiyete, alkol ve madde kullanımı, agorafobi bu baskıyı yaşayan insanlar görülen en önemli rahatsızlıklardır.
Seçme ve seçilme hakkı bulunuyor. İşgüzar, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "gençten kasıt, Medeni Kanun anlamında 18 yaşından küçüklerdir" dedi. 18 yaşını geçmiş kişilerin, kadın ya da erkek, aynı evde bulunmaları konusunda ise, kanun gereği ailelerin bile müdahale hakkı bulunmuyor.
Çocuklarından yüksek başarı bekleyen, sürekli çocuklarının etrafında pervane olan ebeveyn tutumudur. Helikopter ebeveynlik özelliklerine sahip çocukların, aileleri tarafından aşırı derecede ilgi görüyor olmaları olumsuz sonuçlar ile neticelenmektedir.
Aile yapılarından/tutumlarından biri olan aşırı hoşgörülü/aşırı serbest aile tutumu, kuralsız, sınırsız aile tipi olarak bilinir. Aşırı hoşgörülü aile, çocuğu için kurallar koymaz ve onu olabildiğince serbest/sınırsız yetiştirir. Çocuğunun her şeyi özgürce kendisinin yapabileceğini düşünür ve onu kendi haline bırakır.
Toksik Ebeveyn Nedir? Toksik ebeveyn anne baba olmanın bilincine varamamış, çocuk eğitimi için doğru iletişim diline sahip olmayan, yanlış bir tutumla çocuğunun gelişimini olumsuz etkileyen kişiler olarak tanımlanabilir.
Toksik anne babalar çocuklarının yetişkin olduklarında bile doğru kararlar alabileceğine güvenmez, sürekli sorgular, yargılar ve kendi doğru bildiklerini empoze ederek çocuklarının hayatlarını kontrol etmeye çalışırlar.
Toksik ebeveynlik, ebeveynlerin manipülatif (yönlendirici ve müdahale edici) davranışlarla çocuklarının hayatını kontrol etmeleri, duygu sömürüsü yapmaları ya da katı kurallar koymaları gibi davranışları da içeriyor.
Silik baba, çocuklarına karşı ağırlığı olmayan ve kendini hissettirmeyen babadır.
Sabırsız, sorumsuz, bencil, çabuk darılan ve her an dilediğinin yapılmasını bekleyen çocuklardır. Başkalarının haklarına saygı duymazlar. Tavizkar tutum kullanan anne babalar bir süre sonra kendini güçsüz ve yetersiz hisseder.
Her şeyin en iyisini isteyen ve çocuğunun da mükemmel olmasını bekleyen anne baba tutumudur. Bu tutumda olan anne babalar, çocuğunu dört dörtlük yani mükemmel yetiştirmek isterler. Bu nedenle de çocuğa kaldırabileceğinden çok daha fazlasını yüklerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri