Höyük, (Hüyük, Öyük veya Üyük de denir) eski yerleşim yerlerinin zamanla toprakla örtülüp tepe biçimine gelmiş haline verilen isim. Höyükler genelde üst üste gelmiş çok evreli yerleşim yeri birikimleridir ve günümüze göre en yakını en üstte olmak üzere eskiye doğru uzanan bir katmanlaşma gösterirler.
Höyükleri tümülüslerden ayırmak da kolaydı. Tümülsler, yapay olarak taş, toprak taşınarak bir defada yığılıyor; höyükler ise binlerce yıl sürecinde oluşuyor. Tümülüsler, çoğunlula bir tepe üzerine taş toprak yığılmasıyla, höyükler bir ovada, bir düzlükte bulunur.
Eski çağlardan kalma medeniyet kalıntılarının zamanla. tabii olayların tesirinde kalarak meydana getirdiği. yayvanca toprak tepe.
Sektörler arasında yapılan sistemli yüzey toplaması sonucunda höyükte ağırlıklı olarak çanak çömlek ve taş aletlerden oluşan buluntulara rastlanmıştır.
Tanımdan da anlayacağımız gibi höyük kelimesinin eş anlamlısı tepe sözcüğüdür. Eski yerleşim yerleri zaman içinde toprakla örtülü hale gelir.
İlgili 35 soru bulundu
Çatalhöyük Neolitik Antik Kenti, Konya'nın Çumra İlçesi sınırlarında olup, ilçenin 10 km. doğusunda yer almaktadır. Höyük, farklı yükseklikte iki tepe düzü olan bir tepe şeklindedir. Bu iki yükseltisi nedeniyle çatal sıfatını almıştır.
Höyük bazen hüyük, öyük yada üyük olarak da bilinmektedir. Eski yerleşim yerlerinin zamanla toprak ile örtülüp tepe biçimine gelmiş hallerine verilmekte olan bir isimdir.
Altın Tepe Höyüğü, İzmir İl merkezinin güneyinde, Torbalı'nın güneybatısında, Cumaovası'nın kuş uçuşu 3 km. güneydoğusunda yer alan bir höyüktür.
Tümülüs, Latince bir sözcük olup (çoğulu tümüli), bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepeciklere verilen addır. Höyük ve kurgan (Orta Asya'da) da denilen tümülüs yapma geleneğine sahip ulusların sayısı fazla değildir.
Burdur'un 35 km. güneyinde, Bucak İlçesi yakınlarından geçen Burdur – Antalya karayolunun 100 m. kadar batısında, Höyücek olarak isimlendirilen, küçük, yassı bir höyük vardır. Yaklaşık 120 m. çapında, 3,5 m. yükseklikteki bu ören yerinde 1989 / 92 yılları arasında, daha önce Kuruçay Höyük çalışmalarını yöneten Prof.
Kayalık olan bölgelerde, kare oymalar kaya mezar işaretidir. Kaya mezarlar, ölen kişi ve eşyasıyla birlikte gömülmesinden meydana gelir. Yere dik Kare oymalar genellikle, mağara ve mahzen girişlerini gösterir.
Tümülüsün üst toprak dolgusu 1.5 m, taş örgü kat- man 2.6 m, toprak dolgu 4.5–5 metre, tümülüs taban derinliği ise 8 ile 11.5 metre dolayındadır.
Kaya üzerinde ya da zeminde bulunan oyma işareti o alanda mezar ya da mezarlıklar olduğu anlamına gelmektedir. Bu oyuklar, olduğu bölgelerde gömülen kişinin mal varlığına dair göstergedir.
Tümülüsler Neden Açılmıyor? Tümülüsler, yasal otorite tarafından koruma altına alınmış yerlerdir. Tümülüslerin olduğu bölümler 1. Derece sit alanı ilan edilir ve bu bölgelerde kazı yapılmasına izin verilmez.
Tümülüs: Bir mezar odasını örten yapay tepe. Tümülüsler yapay tepelerdir. Höyüklere benzemelerine rağmen höyüklerden farklıdırlar. Tümülüs tek mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş yapay tepeciklere verilen addır.
Anıt mezarları iki şekilde inşa eden Frigler, Anadolu'da daha çok toprak yığma olarak yapılan Tümülüsleri tercih etti. Tümülüs, soylu ve zengin kişiler için yapılan mezarlara verilen isim. Bu gösterişli yapılar, konik biçimde olması ve ölen kişiye ait şahsi eşyaları barındırmasıyla höyüklerden ayrılıyor.
Kazı ve yüzey araĢtırmalarında tespit edilenlerden ve çoklu gömü uygulanmıĢ olmalarından yola çıkarak Urartular‟ın yeraltına yaptıkları oda mezarlar en çok kullanılan mezar tipinin olduğunu söyleyebiliriz.
Kurgan veya korgan kavramlarının Türk ve Altay kültüründe kutsal mezar ve türbe anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, “Kurganlar, içinde ulu ve kutlu kişilerin yattığı dikkat çekici gömütlerdir. Eski Türk geleneklerinde genellikle yığma tepeler ve höyükler şeklindedir.
Gediz Nehri ile Marmara Gölü arasında kalan kısımda yer almaktadır. Bu bölgede yer alan tümülüslerin en büyüğü; ünlü Lidya kralı Alyattes'e aittir. 355 metre çapında, 69 metre yüksekliğinde, çevre uzunluğu ise 1115 metre olan Alyattes tümülüsü, dünyadaki en büyük tümülüs mezarlarının arasında yer alır.
Üçhöyük, Bolvadin ilçesinin güneybatı çıkışında ve Bolvadin-Çay yolunun yaklaşık 100 m. batısında yer almaktadır. Üç tane tepecikten oluşan yerleşim alanı tanmdan dolayı belirginleşmiştir. Höyüğün alanı 300x300 m. ve yüksekliği 1 2 m. kadardır.
Kütahya İlinin 26. km kuzeybatısında yer alan Seyitömer Höyüğü 150x140 m. çapında 23.5 m. yüksekliğinde eski bir yerleşim yeridir. Höyük mavi yeşil renkli marn adı verilen killi kayalık tabakanın üzerinde oturmakta ve bu tabakanın altında da Linyit kömürü tabakası bulunmaktadır.
Hasankeyf, Batman ilinin ilçesidir. İki yakasını Dicle'nin ayırdığı, tarihi bir ilçedir. 1981'de doğal koruma alanı ilan edilmiştir.
Höyük, (Hüyük, Öyük veya Üyük de denir) eski yerleşim yerlerinin zamanla toprakla örtülüp tepe biçimine gelmiş haline verilen isim. Höyükler genelde üst üste gelmiş çok evreli yerleşim yeri birikimleridir ve günümüze göre en yakını en üstte olmak üzere eskiye doğru uzanan bir katmanlaşma gösterirler.
Sözlükte “kırılmak, kırılıp bükülmek” mânasına gelen hanes kökünden “kadınsı davranışlar gösteren erkek” anlamında bir sıfat olup İslâm hukukunda, doğuştan hem erkeklik hem de dişilik organına sahip bulunan veya erkek mi kadın mı olduğu tesbit edilemeyen kişiyi ifade eder.
Papirüs, eski zamanlarda yazı yüzeyi olarak kullanılan kalın kağıda benzer bir malzemedir. Sulak bir saz olan papirüs bitkisinin (Cyperus papyrus) özünden yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri