Oyunun normal süresi berabere biterse 5 dakikalık uzatma periyodu oynanır. Müsabakada hücumu oynayan taraf kendi yarı sahasını 8 saniyede geçmelidir ve toplam 24 saniye içerisinde hücumunu bitirmelidir. Bu süreler aşıldığı takdirde top rakip takıma geçer.
Profesyonel seviyedeki basketbolun kuralları ise şöyle: Topu kazanan takımın karşı yarı sahaya geçmek için 8, hücum organize etmek ve sayı atışı yapmak için 24 saniyelik bir süresi bulunuyor. 24 saniye içinde hücum tamamlanmazsa süre doluyor ve top karşı takıma geçiyor.
Basketbolun belirli birçok kuralı vardır. Bu kurallardan birisi de üç saniye kuralıdır. Boyalı, çizgili ya da kısıtlı alan olarak bilinen yerde hücum eden takım oyuncuları bu alanda top ile buluştuysa 3 saniye süre içinde topu elinden çıkarması, potaya ya da takım arkadaşına pas atması gerekmektedir.
FIBA ise bu kuralı 1956 yılında 30 saniye olarak kullanmaya başladı ve 2000 yılında 24 saniye kuralına geçti. 24 saniye kuralı, hızlı ve heyecanlı bir oyun tarzını teşvik etti ve basketbolun popülerliğini artırdı.
Basketbolda üç saniye kuralı hücum takımı sahaya yerleştikten sonra hücum oyuncularının bir ya da iki tanesinin boyalı bölge denilen üç saniye çizgisinin ve faul çizgisinin çembere yakın olan bölgesinde hareketsiz olarak üç saniye kalmasıyla olur. Bu durumda hakem oyunu durdurur ve topu rakip takıma verir.
İlgili 33 soru bulundu
SN veya seri numarası, ürünün üretim tarihi ve garanti durumu gibi bilgilerini kaydeden benzersiz bir numaradır. Her ürün yalnızca bir seri numarasına sahiptir.
Müsabakada hücumu oynayan taraf kendi yarı sahasını 8 saniyede geçmelidir ve toplam 24 saniye içerisinde hücumunu bitirmelidir. Bu süreler aşıldığı takdirde top rakip takıma geçer.
“Beyin faaliyetlerinin tümünün bir sonucu olan dikkatin sınav boyunca sürdürülebilmesi için yarım saatte bir 30 saniye gözlerimizi kapayıp, arkamıza yaslayarak derin bir nefes çekmeli ve kendimizi sınav ortamından uzaklaştırmalıyız.
Basketbolda 8 saniye kuralı nedir? - YouTube. Basketbolda sekiz saniye kuralı hücum eden takımın kendi sahasını sekiz saniye içinde geçmesini gerektirir. Hücum takımı bu sürede kendi sahasını geçemezse top rakip takıma geçer.
İlk 7 saniye içinde bırakılan ilk izlenim, iş görüşmenizin veya ilk tanışmanızın hatırlanmasında temel niteliği taşır. Eğer izlenim olumlu değilse, sonraki 7 dakikada o ilk yedi saniyede bırakmış olduğunuz kötü izlenimi toparlamaya çalışacaksınız demektir.
Steps veya hatalı yürüme, basketbolda topun iki el ile sektirilmesine, topu sürerken tutup ardından topun tekrar sektirilmesine, topu sektirmeden 3 adım atılmasına veya topun ayağa çarpmasına denir. Bu bir oyun ihlalidir ve top bu durumda karşı takıma verilir.
1/1: İlk yarıyı da maçı da ev sahibi takım kazanır. 1/0: İlk yarıyı ev sahibi takım kazanır ama maç berabere biter. 1/2: İlk yarıyı ev sahibi takım, maçı deplasman takımı kazanır. 0/1: İlk yarı berabere biter ama maçı ev sahibi takım kazanır.
Kural ne zaman getirildi? 6 saniye kuralı, FIFA'nın kalecilerin topu elinde tutup zaman geçirmelerini önlemek için 1998 yılında getirildi. Kurala göre; topu elle tutan kaleci topu 6 saniye içinde oyuna sokmak zorundadır. Aksi halde endirekt serbest vuruş verilir.
Üç saniye kuralı basketbolda bir kuraldır. Basketbolda boyalı bölge adı verilen dikdörtgen şeklindeki bölgede üç saniyeden fazla durulmamasını gerektiren kuraldır.
Hava atışına çıkan oyuncular, topu tek elleri ile takım arkadaşlarına kazandırma hedefini taşır. Oyun, onar dakikalık dört periyottan oluşur. Beraberlik durumunda uzatma periyodu oynanır. Her takım ilk üç periyotta ve uzatma periyodunda birer dakikalık bir, dördüncü periyotta iki mola hakkına sahiptir.
Basketbol bir el oyunu olmasından dolayı basketbolda topa ayakla vurmak kesinlikle yasaktır. Oyuncu saha içinde hareket ederken ve bir yerden bir yere geçerken topu mutlaka sektirmek zorundadır. Bir oyuncunun elinde top en fazla 3 saniye sabit kalabilir. Bu kurala 3 saniye kuralı adı verilir.
Periyotlar 10 dakikalık süreler içerir ve toplamda 2 periyot bulunur. Her iki takımda periyotlarda 1 mola hakkına sahiptir. Son periyot ise 2 mola süre hakkı barındırır. Basketbol Kaç Periyottan Oluşur ve Her Periyot Kaç Dakikadır?
Uzun forvet, yani 4 numara pozisyonunda oynayan oyuncular pota altında takımın en uzun oyuncusuna pivota yardım ederler. Uzun forvetlerin şutları da vardır. Önceleri uzun forvetlerin sadece yakın mesafe şutları vardı ama günümüz basketbolun da iyi üçlük yüzdeleriyle şut atan uzun forvetler de var.
20 SANİYE KURALI
Ellerinizi ıslatın ve musluğu kapatın. Ellerinize sabunu uygulayın. 20 saniye boyunca yıkamaya devam edin; ellerinizi, bileklerinizi, parmak aralarınızı, tırnaklarınızın içini.
Fırça yüzünüzde hareket ederken her 20 saniyede titreşim özelliğini artıran, 3 dereceden oluşan titreşim işlevinin kullanacak ve 60 saniye sonra yüzünüz tamamen arınmış olacak.
Bu kuralı bulan kişinin Abraham Hicks ve şöyle söylüyor. Diyor ki: “Bir şeyi odaklandığın süre boyunca eğer on yedi saniye odaklanırsanız hayatınızda onu kendinize doğru çekersiniz.”
Basketbolda mevkiler 1'den 5'e kadar numaralandırılmıştır. Forma numaraları ile ilişkisi olmayan bu numaralandırmada, 1 numara oyun kurucu, 2 numara şutör gard, 3 numara kısa forvet, 4 numara uzun forvet ve 5 numara pivottur.
Lebron James
Şu anda Los Angeles Lakers'ta oynuyor. 16 kez All-Star seçilen oyuncu, modern basketbolun tartışmasız en üretken oyuncusu.
Bir basketbol maçı, toplamda 40 dakika sürüyor ve 4 periyottan oluşuyor. Her periyot 10 dakikalık süreler halinde yer alıyor. 2. periyodun ardından devre arasında 15 dakika mola veriliyor. Her iki takımın da her periyotta 1'er mola hakkı bulunuyor.
Sn kısaltması halk arasında sayın anlamında kullanılan bir kavramın kısaltması olmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre Sn ifadesi kimya bilimine ait bir teriminin kısaltması olarak ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri