Baş dönmesi denge duyumuzdaki işlev bozukluğundan kaynaklanır. Denge algı organımız olan iç kulak ve beyne kadar olan sinir yolunda ortaya çıkan problemler baş dönmesine neden olur. Beyin tümörleri ve iltihapları, iç kulak iltihabı gibi nedenler çok az görülür. Çoğunlukla baş dönmesinde iç kulağın fonksiyonu bozulur.
Baş dönmesi, beyin, kulak, kalp sorunları ile farklı nörolojik problemlerden kaynaklanabilir. Ayrıca yoğun strese maruz kalmak, kullanılan ilaçlar ve alkol kullanımı, baş dönmesi şikayetlerinin oluşumunda rol oynayabilir.
Anksiyete hastalıklarına eşlik eden yabancılaşma hissi, farketmeden sürekli nefes tutma, ya da hızlı hızlı nefes alma sonucu başdönmesi hissi ortaya çıkar. Hastalarımız ya da danışanlarımız bu hissi bedensel olan başdönmesinin aksine sanki kontrolümü yitiriyorum biçiminde tanımlamaktadırlar.
Hasta baş dönmesinin yanı sıra aşağıdaki belirtilerden birine ya da birkaçına sahipse zaman kaybetmeden bir tıp merkezine başvurmalıdır: Şiddetli baş ağrısı Uyuşma. Bulantı-kusma.
Su içmek: Susuzluk da baş dönmesine neden olabileceği gibi, dehidrasyonu engellemek için günde en az 8-12 bardak su içmeye özen gösterilmelidir. Elma sirkesi ve bal: Beyne giden kan akışını rahatlatma özelliği bulunan elma sirkesi ve bal birlikte kullanıldığında baş dönmesine iyi gelir.
İlgili 34 soru bulundu
Baş dönmesi ilacı dendiğinde ilk akla gelenlerden biri de limondur. Baş dönmesinden musdarip olan kişiler bir bardak suyun içerisinde yarım limon sıkarak bir tatlı kaşığı şeker ile beraber bu suyu içmelidir. İçildikten kısa bir süre sonra baş dönmelerinin geçtiği görülür.
Baş dönmesi yaşandığında 1 bardak su kan akışının düzene girmesine yardımcı olur. Bazı kişilerde açlık ve susuzluk nedeniyle de baş dönmesi yaşanabilir. Bu gibi durumlarda içilmesi gereken şeyler şunlardır; 1- Bir bardak su içerek kan şekerini ve akışını dengeleyebilirsiniz.
Baş dönmesi denge duyumuzdaki işlev bozukluğundan kaynaklanır. Denge algı organımız olan iç kulak ve beyne kadar olan sinir yolunda ortaya çıkan problemler baş dönmesine neden olur. Beyin tümörleri ve iltihapları, iç kulak iltihabı gibi nedenler çok az görülür. Çoğunlukla baş dönmesinde iç kulağın fonksiyonu bozulur.
Bana sorarsanız şu durumlarda daha dikkatli davranmanızda fayda var: Baş dönmesinin sık sık tekrarlaması, giderek şiddetinin artması, bulantı-kusma, ateş, baş ağrısı, kulak çınlaması gibi belirtilerle birlikte olması durumu ciddiye almanız gerektiğini düşündürmeli.
Kalp damar sistemini etkileyen damarlarda plak oluşumu, kalp yetmezliği gibi rahatsızlıklar baş dönmesine neden olabilir.
Baş dönmesinin sebeplerinin başında stres yer almaktadır. Günümüzde baş ağrısına ve baş dönmesine en çok sebep olan etken arasında gerginlik ve stres bulunur. Sanılanın aksine stres ve buna bağlı olarak oluşan anksiyete, gerginlik, yorgunluk ve sinirli olma hali sebebiyle vücut büyük oranda etkilenmektedir.
Özellikle beyin, beyin sapı ve beyincik kaynaklı vertigo bu grupta incelenir. Bu organlarda ortaya çıkabilecek kanama, inme, migren, tümör, multiple skleroz (MS) gibi bir takım hastalıkların bir belirtisi olarak vertigo görülebilir.
Yalancı baş dönmesinde aslında baş dönmesi yoktur. Dönmeden ziyade sersemlik hissi, kafada ağırlık, dengesizlik duyguları dile getirilir. Ani olarak başlamaz, uzunca süreden beri yavaş yavaş gelişmiş ve yerleşmiştir. Yalancı baş dönmesi, gerçek baş dönmesinden daha sık görülür.
Baş dönmesi psikiyatrik bir hastalığa eşlik eden fiziksel bir belirti de olabiliyor. Baş dönmelerinin, panik atak gibi tümden psikiyatrik bir hastalığın belirtisi olabileceğinin altını çizen uzmanlar, baş dönmelerinin ciddiye alınması gerektiği konusunda uyarıyor.
Kalp yetmezliği, kalp kapakçığı hastalığı, diabet, tiroid bezi hastalıkları, kansızlık, kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, pozisyona bağlı düşük tansiyon, kalp ritim bozuklukları, ani ve şiddetli su kaybı (ishal, kusma) baş dönmesine neden olabilir. Ayrıca psikojenik baş dönmeleri de görülebilmektedir.
Kısaca vücudun denge sistemlerinden yanlış uyaranlar gelmesi veya doğru uyaranların yanlış algılanmasıyla ortaya çıkan dengesizlik halidir. Dengesizlik beyin veya beyine giden denge ile ilgili sinirlerin hasarlanması veya bu sinirlerin beyine yanlış uyarılar iletmesi sonucunda olur.
Bazen tansiyon düşüklüğü baş dönmesine neden olabilirken diğer yandan baş dönmesi kafa içindeki bir tümörün ilk belirtisi olabilir. Dolayısıyla, baş dönmeli hasta mutlaka hekime başvurmalıdır.
Vertigo, bir kişi çok yüksekten aşağıya baktığında da ortaya çıkabilir, ancak genellikle iç kulak veya beyindeki problemlerden kaynaklanan geçici veya devam eden baş dönmesi nöbetlerini ifade eder. Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir.
Beyne giden göz siniri yollarındaki sinirlerin yaklaşık olarak yüzde yirmisi denge ve göz hareketlerinin kontrolünün de sağlandığı iç kulak ve vestibüler sistem ile etkileşime girer. Bu nedenle göz bozukluğu belirtileri arasında bazen baş dönmesi ve denge kurmada zorluk gibi durumlar gözlenebilir.
Özellikle sohbaharın bitimi ve kış mevsimine girişte hava sıcaklıklarının düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonları, vertigo ataklarını başlatabilir.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vertigo hastalığının şikayetleri iki kat arttı. Uzmanlar, artçı sarsıntıların sıklığı ve hissedilmesine bağlı olarak, vertigo ve dizziness şikayetlerinde 1-2 yıl deprem etkisinin süreceğini söylüyor.
Baş dönmesi, çok şiddetli dönme hissi, dengesizlik ya da sersemlik şeklinde olabilir. Şikâyetler sürekli ya da aralıklı olabilir ve genellikle baş hareketleri ile şiddetlenir. Sıklıkla bulantı ve kusma da izlenir ancak iç kulak kaynaklı baş dönmelerinde şuur kaybı oluşmaz.
Limon baş dönmesi için adeta doğal bir ilaç. Bir bardak suyun içine yarım limon sıkıp 2 çay kaşığı toz şeker ekledikten sonra karıştırarak için. Baş dönmenizin kısa süre içinde geçtiğini göreceksiniz.
Baş dönmesi, yorgunluk ve beyin sisi ile birlikte D vitamini eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Sürekli başınız dönüyorsa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Yetersiz D vitamini kan basıncının ve sıvı dengesinin korunmasında rol oynadığı için baş dönmesine neden olabilir.
Bu durum dehidrasyonu engelleyerek, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk gibi semptomların azalmasında etkili olur. Ayrıca vücudun pH dengesini de korumaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri