''Neden bizi tercih ettiniz?'' sorusuna cevap: Hem kendi deneyimimi aktarabileceğim hem de kariyerime iyi bir başlangıç yapabileceğim gelişime açık bir şirkette iş hayatıma başlamak istiyorum. Bu şirketin ve bu pozisyonun benim kariyer hedeflerime en uygun seçenek olacağını düşünüyorum.''
İşte "Neden bizi tercih ettiniz?" sorusuna verilebilecek bazı örnekler: "Şirketinizin [şirket kültürü, değerleri veya hedefleri] hakkında çok şey öğrendim ve bu şeylere çok değer verdiğimi düşünüyorum. Şirketinizde çalışmak, bu değerleri benimsediğim bir ortamda çalışma fırsatı verecektir."
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Mülakat Sırasında:
Göz teması kurarak konuşulmalıdır. Dürüst davranmalı ve soruların cevabını bilmiyorsanız “bilmiyorum” demekte çekinilmemelidir. Şirkette ve belirtilen pozisyonda çalışma isteğiniz çok fazla abartılmadan vurgulanmalıdır. Sorulara mantıklı ve örneklerle desteklenerek cevap verilmelidir.
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
İş görüşmesine giderken tercih edeceğiniz kıyafetler, size dikkat çekici bir görünüm vermeli ve aynı zamanda karşınızdaki kişide profesyonel bir algı oluşturmalıdır. Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
İş Başvurularında İstediğiniz Maaş Alanına Ne Yazılmalı? Bir iş başvurusunda istenen maaşı veya maaş beklentilerini yanıtlamanın en iyi yolu, bir rakam vermek yerine alanı boş bırakmak veya 'Pazarlık Edilebilir' yazmaktır. Uygulama sayısal olmayan metinleri kabul etmiyorsa, “999” veya “000” girin.
Bu nedenle, mülakatta bilinmeyen bir soruyla karşılaşıldığında, kişi “Şu an hatırlayamıyorum ama araştırıp öğreneceğim” şeklinde cevap vermeli ve böylece “Bilmiyorum” mesajından ziyade “Öğrenmeye her zaman açığım” mesajını iletmelidir.
Mülakat yerine kesinlikle geç veya çok erken gidilmemelidir. Çoğu şirket, mülakata giren adayların birbirini görmesini istemez. Bu nedenle mülakat zamanından 10-15 dakika kadar önce gidilmesi uygundur.
Tişört ve kot pantolon: İyi bir fikir değil.
İşe alım uzmanı çok rahat ve neşeli biri olsa da kot pantolon giymek iyi bir fikir değil. Keten, kumaş veya benzeri bir pantolon ve gömlek her zaman doğru bir seçimdir. Hem şık hem de resmi bir görüşmede olduğunuzu gösterir.
İş görüşmesinde ruj seçimi
diye düşünüyorsan cevabı veriyoruz: Nude rujlar! Nude mat rujunu dudaklarına hafifçe uygulayabilir ve parmaklarınla dağıtarak daha doğal bir görünüm elde edebilirsin. Ayrıca nude renkli dudak kalemiyle dudaklarını çerçeveleyip, yine nude tonlarda hafif bir parlatıcı uygulayabilirsin.
Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
Mülakata giriş yaparken sizinle görüşecek olan yetkiliye gülümseyerek selam vermeli, eğer size elini uzatıyorsa utangaç olarak değil, kendinden emin, kararlı ve dik bir duruşla elini sıkarak size gösterilen yere oturmalısınız.
Makam odasında resmi bir kişiyi yöneticiye takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı ve soyadı söylenir. (Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
Bu konuda iş görüşmelerinde maaş beklentiniz sorulduğunda: İş görüşmesine gitmeden önce sektörde ne kadar ücret verildiğini araştırın. Ücret beklentiniz sorulduğunda maaş konusunda esnek olduğunuzu, kariyerinizde yükselmenizin alacağınız maaştan daha önemli olduğunu söyleyebilirsiniz.
Önerim; bir iş görüşmesinde - özellikle de ilk aşamada - ne söyleyeceğinizi hazırlarken, maaş beklentiniz bunun bir parçası olmasın. Ne Yapmalısınız? Görüşme yaptığınız kişilere henüz aklınızda bir rakam olmadığını veya emin olmadığınızı söyleyin. Gerekirse bunu birkaç kez tekrarlayın.
Görüşmenizi yürüten kişi işe gireceğiniz pozisyonla ilgili detaylı bilgiler veriyorsa bu olumlu bir işaret olabilir. İş görüşmelerinde çoğu firmanın görüşmeyi gerçekleştiren yetkilisi adaya soru sorma fırsatı tanır, görüşmede sorularınıza detaylı cevaplar alıyorsanız bu olumluya işaret olabilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri