Yasal Koruma: İsim hakkı tescili, markanın yasal olarak korunmasını sağlar. Tescil edilen isim veya marka, başka kişiler veya işletmeler tarafından izinsiz kullanılamaz. Bu da markanın haklarını korur.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Marka tescil ücreti yatırma işlemi genellikle başvurudan altı ay kadar sonra yapılır. Markanın tesciline karar verilmişse Kurum'a ödenecek olan tescil ücreti 1.960,00 TL olup Kurum tarafından alınan bu ücret sabittir. Sınıf sayısından etkilenmez.
Ülke ya da dünya genelinde üretim yapmak için markanızı özelleştirmeniz gerekir. Bu nedenle, markanızın adını duyurma amacıyla öncelikle güçlü ve özgün bir markaya sahip olmanız elzemdir. İsim hakkı almak, markanızın bilinirliğini artıran ve üretimlerin tek merkezden gerçekleşmesini de sağlayan bir uygulamadır.
Marka tescil başvurusu yapmak için şirket kurmak gerekmez. Herhangi bir ticari faaliyeti olmayan şahıslar bile kısa-orta vadede kullanmayı planladığı ismin marka tescili için başvuruda bulunabilir. Ticari faaliyete başlamış olmak başvurunun kabul edilmesi şart değildir.
İlgili 44 soru bulundu
Buluşunuzun patentini almazsanız, teknolojiyi lisanslama, satma veya transfer etme olanakları ciddi şekilde engellenecektir; gerçekten, fikri mülkiyet (patent) hakları olmadan, teknoloji transferleri imkânsız değilse de zor olurdu.
İsim hakkı firmalara, ürünlere veya hizmetlere verilen marka ibaresidir. Bu hakkı almak bireylerin sahip oldukları markayı özelleştirmeleri için gereklidir. Gerekli evraklar ile başvurularını yaparak markalarına özel isim, logo ve slogan oluşturmaları mümkündür.
bir kişinin isim ve soyadlarının marka olarak tescili yasaktır. Kişinin soyadının marka olarak tescil edilebilmesi için, tescil edilmek istenen mal ve hizmet sınıflarında bu isim ile bilinir olunmalı ve ismin halkta soyadı olduğu izlenimi uyandırmaması (look and feel) gerekmektedir." Bkz.
1 sınıflı online Marka Başvurusunun resmi harcı 240 TL'dir. Sınıf sayısı arttıkça harçta artar. Her eklenen sınıf için 240 TL ödenmesi gerekmektedir. İşlem fiziki evrak ile elden yapılıyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu'nun banka hesabına ödeme yapılmalıdır.
İncelemeli bir patent başvurusu, seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı olarak 1.850-3.500 USD arasında değişmektedir, incelemeli bir patent başvurusunun belgeye bağlanma süresi ortalama 30 ila 40 aydır.
İsim hakkı alma ancak marka tescil işlemi ile olur. İsim hakkı alma için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından Kurum tarafından markanın tescil edilip edilemeyeceği incelenecektir. Bu inceleme neticesinde markanın kabulü ve ilanı ya da başvurunun reddi söz konusu olacaktır.
R işareti, kullanılan ülkede tescili alınmış markaların temsilinde kullanılmaktadır. R işaretinin bulunduğu markalara müseccel marka da denmektedir. R işareti İngilizce “registered” yani tescilli anlamına gelmektedir. R ürün satan ya da hizmet veren markaların tescilli olduğunu ifade etmektedir.
Bu düzenlemenin incelenmesinden sonra akıllara gelen ilk soru şöyledir: Daha önce tescil edilmiş bir markanın birebir aynısını farklı bir sınıfta tescil edip kullanabilir miyim? Bu sorunun cevabı Yargıtay'a göre evettir. Yargıtay, birebir aynı iki markanın farklı sınıflarda tesciline izin vermektedir.
Marka başvurusu yapabilecek kişiler
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler. Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler.
Tanımlamalardan da anlaşılabileceği gibi marka ve patent tamamen farklı kavramları ifade etmektedir. Marka tescili tüketiciyi yönlendirmek üzere kullanılan bir işaretin belgesi iken patent ise yeni buluşları korumak için verilen bir belgedir.
Bir buluşun patent ile koruma altına alınabilmesi için 'yeni' ve 'sanayiye uygulanabilir' olması ve o güne kadar var olan Tekniğin Bilinen Durumu'nu aşan bir seviyede olması gerekir. Buluşun yeni sayılabilmesi için, patent başvurusundan önce yazılı, sözlü ya da başka bir şekilde kamuya açıklanmamış olması gerekir.
Kurumumuz tarafından verilen hizmetlerle ilgili Türk Lirası cinsinden ücretler; Ziraat Bankası nezdindeki kurumsal tahsilat hesapları, kredi kartı ve bank kart aracılığıyla tahsil edilmektedir.
Şirket isimlerinde ise C ve S harflerinin yanında A da tercih ediliyor. Türkiye'de ise marka isimlerinin çoğu S-Ş, T ve A harfleriyle başlarken, şirketler isimlerinin ilk harfleri olarak A ve B'yi tercih ediyor.
Avukatlık, mühendislik, öğretmenlik gibi mesleki adlandırmalar da marka olarak tescil edilemeyecektir. Bu isimlerin marka olarak tescil edilebilmesi için ayırt edici nitelikte bir kombinasyona sahip olmaları gerekir. Özel isim ve soy isim + mühendislik şeklinde bir işaretin tescili yapılabilecektir.
İsim Hakkı Tescili İçin Nereye Başvurulur? İsim hakkı, isim patenti gibi bu hakların elde edilebilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu'na marka tescili başvurusu yapılması ve bu kapsamdaki teknik birtakım yasal prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Marka Tescil Patent İşlemleri
Sınai mülkiyet açısından; markanızı tescille koruma altına aldığınızda, rakip firma – ürünlere karşı bir koruma alanı oluşturursunuz. Bu koruma alanı, muhtemel taklitlere karşı sizi yasal anlamda hak sahibi haline getirir. Hukuksal anlamda ihtilaf yaşadığınızda net bir savunma aracıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri