“Her taraf dönüyor, başımı sabit tutamıyorum, gözlerim kararıyor, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor” veya “Başım dönüyor, gözlerim kararıyor, midem bulanıyor” şeklinde ifadeler sıkça duyulur. Bunların hepsi baş dönmesi yani vertigo belirtileri kapsamında kabul edilir.
Gözün kararması ile birlikte mide bulantısı da yaşanıyorsa genellikle tansiyon ve şeker değerlerinde yükselme ve düşüler söz konusu olabilmektedir. Migrende probleminde de buna ek olarak baş ağrısı kendisini hissettirebilir. Bu durum ise bazı nörolojik bir hastalığın belirtisi olabilmektedir.
Bunlardan beyin ve beyincik ile ilgili olanına santral yani merkezi vertigo sebepleri diyoruz ki bunlar Nöroloji branşının ilgi alanına girerler, bu durumu hastalar yer ayağımın altından kayıyor, boşlukta gibiyim, sandalda ayakta sallanıyomuşum gibi his oluyor, başım sizin etrafınızda dönüyor gibi tarfilerler.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Kişi dönmediği halde, etrafının ve kendisinin şiddetle döndüğünü hissetmesi durumunda vertigo yaşanır. Bunu evde anlamak için test yapmak isterseniz öncelikle kendi etrafınızda 30 kere dönüş yapın ve sonrasında kendinizi serbest bırakın. Etrafın döndüğünü düşünüyorsanız ve hissediyorsanız vertigonuz olabilir.
Meniere sebebiyle oluşan vertigonun tedavisinde, bu hastalığı yönelik ilaç tedavisi ve tuz ve kafein içermeyen diyet uygulanır. BPPV ise bazı baş hareketleriyle iç kulaktaki kristallerin yerine yerleşmesini amaçlayan Epley Manevrası ile tedavi edilebilir.
Göz kararması birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürer. Genelde riskli bir durum olmasa da devamlı tekrarlayan bir olay haline gelmesi halinde bir uzman doktora danışılması gerekir. Göz kararması olduğunda kişi o an hareket etmeyi bırakmalı ve kalktığı yere yavaş hareketlerle geri oturmalıdır.
Baş dönmesi ve denge problemlerinde ilk akla gelen nöroloji doktorları olur. Nörolojik bir sorun yoksa kulak burun boğaz, kardiyoloji kliniklerinde detaylı tetkikler yapılarak tanı konulabilir. Özellikle vertigo olarak adlandırılan baş dönmelerinin arkasında ciddi hastalıklar olabilir.
- Tansiyonunuzu ölçtürdüyseniz ve tansiyon düşmesi kaynaklı baş dönmesi yaşadıysanız, tuzlu ayran içerek tansiyonunuzu düzenleyebilirsiniz. Baş dönmesi de bu sayede geçecektir. Ancak bunu tansiyon ölçtürmeden ezbere yapmamalısınız. Bununla birlikte hipertansiyon hastalığınız varsa tuz tüketimi tehlikeli olabilir.
Bazı anne adaylarında mide bulantısı zamanı değişkenlik gösterebildiği gibi genel olarak hamilelikte mide bulantısı hormonal değişimlere bağlı olarak hamileliğin 6 ila 10. haftaları arasında yani trimester döneminde görülmeye başlar.
Kusturmayan mide bulantısı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Yemek sonrası mide bulantısı, sindirim sistemi problemleri, gıda intoleransları, mide ülseri veya bazı ilaçların yan etkisi gibi birçok nedenle ilişkilendirilebilir. Ayrıca stres, endişe veya duygusal faktörler de mide bulantısına yol açabilir.
Ayağa kalkınca göz kararması ve baş dönmesi, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen yaygın bir durumdur. Bu belirtilerin başlıca nedenleri arasında düşük kan basıncı, dehidrasyon, kalp problemleri, iç kulak sorunları ve diyabet bulunabilir.
Düşük tansiyonun belirtileri şöyle sıralanır: Baş dönmesi. Göz kararması
Göz kararması birçok sebebe bağlı olarak oluşmaktadır. Uzun süre açlık veya susuzluk, yorgunluk, uykusuzluk, hareketsizlik gibi sebeplerle oluşacağı gibi; kansızlık, tiroid sorunları, vertigo, kalp hastalıkları, boyun damarlarında daralma ve daha birçok ciddi sağlık sorunu sebebi ile de oluşabilmektedir.
Baş dönmesi nörolojik problemlerle ortaya çıkar. Bu nöroloji problemlerin başında beyin, kulak ve kalp sorunları gelir. Kişinin aşırı stres ve sinire maruz kalması da baş dönmesini tetikler. Başka hastalıklar için kullanılan ilaçlar, alkol kullanımı ve sigarada baş dönmesini arttırır.
Ayrıca yoğun strese maruz kalmak, kullanılan ilaçlar ve alkol kullanımı, baş dönmesi şikayetlerinin oluşumunda rol oynayabilir. Ani tansiyon değişimleri, anemi, kulak enfeksiyonları, uzun süre susuz kalmak (dehidrasyon), sıcak, yol tutması ve aşırı egzersiz gibi nedenler de baş dönmesine neden olabilir.
Baş dönmesi çeşitli hastalıkların semptomu olarak da görülebilmektedir. Beyin dışı nedenlerle oluşan baş dönmeleri periferik vertigo olarak adlandırılmaktadır. Periferik vertigoya kulak ile ilgili problemler, kalp hastalıkları, metabolik hastalıklar, enfeksiyonlar sebep olabilmektedir.
Boyun damarlarında oluşabilecek bir daralma veya tıkanma da beyne ihtiyaç duyduğu kanı taşıyamayınca, göz kararması, unutkanlık, baş dönmesi, kısa süreli konuşma veya görme bozuklukları gibi şikayetler başlıyor. Daha ileri daralmalarda bayılmalar görülebiliyor.
Ayrıca yoğun strese maruz kalmak, kullanılan ilaçlar ve alkol kullanımı, baş dönmesi şikayetlerinin oluşumunda rol oynayabilir. Ani tansiyon değişimleri, anemi, kulak enfeksiyonları, uzun süre susuz kalmak (dehidrasyon), sıcak, yol tutması ve aşırı egzersiz gibi nedenler de baş dönmesine neden olabilir.
Nörolojik durumlar, kullanılan bazı ilaçlar, anksiyete bozuklukları, anemi, hipoglisemi, karbonmonoksit zehirlenmesi, aşırı ısınma veya dehidrasyon da baş dönmesiyle sonuçlanabilecek diğer sebepler arasında yer alır.
Aydın şöyle sıraladı: "Etrafın döndüğünü ya da hareket ettiğini hissetmek (baş dönmesi), sersemlik, bayılma hissi, denge kaybı, baş dönmesinmm k den kaynaklanan bulanık görme, mide bulantısı, kusma gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz."
Özellikle kan şekeri düşmesine bağlı olarak oluşan baş dönmelerini de sıklıkla başvurulur. Bir bardak ılık suyun içerisine 1 tatlı kaşığı bal eklenerek içilebilir. Bu şekilde kan şekeri düzene girecek ve baş dönmeleri engellenecektir. Nane baş dönmelerini büyük ölçüde durduran önemli bir doğal antibiyotiktir.
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri