İnsanın Anlam Kaynağı Olarak Din Duygusu ve Dinin Lüzumu Böylece inanan bir varlık haline gelir. Onun temel görevi Allah'ı tanımak, O'na kulluk etmek, insanî ve ahlakî değerlere bağlı olarak yaşayıp sonsuz hayata hazırlanmak- tır. Dolayısıyla din, insan için lüzumludur. Bununla birlikte akıllı olması da gereklidir.
Allah Kur'an'da şöyle buyurmaktadır: “Ben cinleri ve insanları sırf Beni tanıyıp yalnız Bana ibadet etsinler diye yarattım.” Yüce Allah ne dedi. Yani bu hayatta amacımız Yaratıcını tanımak ve Yaratan'a minnettar olmaktır.
İnsanın özü, kendisi, ilâhî latife, kötü huyların ve süflî arzuların kaynağı anlamında bir terim. İnsanın hayatiyetini sağlayan, idrak edici ve bilici unsuru.
Basitçe, psikolojik olarak hayatta kalmak ve acıdan uzak durmak temel amaç olarak alınırsa, huzur ve mutluluk içerisinde anılar biriktirmek olabilir. Biyolojik açıdan, insan türünün devamlılığı ve buna bağlı olarak hayatta kalmak için verilen bir mücadele de hayatın anlamı olarak nitelendirilebilir.
Allah, yeri, göğü ve ikisi arasında bulunan bütün mahlûkatı insana muhhasar etmiş adeta her şeyi insan için yaratmıştır. Göklerde olanın insanın hizmetine sunulması, yerde olanların da insan için yaratılmış olması, insanın yaratılışının önemli bir gayesi olduğunu gösterir.
İlgili 31 soru bulundu
Onun temel görevi Allah'ı tanımak, ona kulluk etmek, insanî ve ahlaki değer- lere bağlı olarak yaşayıp sonsuz hayata hazırlanmaktır.
Allah'ın kâinatı yaratmasının amacı kendini tanıtmaktır. Bu husus İslam alimlerinin, ayet ve hadislerin ifadelerinden anladıkları ve kabul ettikleri bir hakikattir. “Cinleri ve insanları beni tanımaları, kulluk etmeleri için yarattım.” (Zariyat, 51/56) mealindeki ayette bu yaratılış gayesine işaret edilmiştir.
Yaşam amacınız, yaşamınızın temel motive edici amaçlarından, yani sabahları kalkma nedenlerinizden oluşur. Amaç, yaşam kararlarına rehberlik edebilir, davranışı etkileyebilir, hedefleri şekillendirebilir, bir yön duygusu sunabilir ve hayatınızda anlam yaratabilir. Bazı insanların yaşam amacı mesleğine bağlıdır.
Hayat, en basit ve en temel anlamı ile yaşam demektir. Yaşam ise, doğumla başlayıp ölüme kadar devam eden uzun bir süreci ifade eder. Ama bu tanım çok yüzeysel ve sığ bir yaklaşımdır. Hayat yani yaşam, organizmaların biyolojik süreçlerini gösterdiği bir evredir.
Edebiyatta 42
Douglas Noel Adams'ın (DNA) yazdığı Otostopçu'nun Galaksi Rehberi kitabına göre 42, hayat, evren ve her şeye dair nihai sorunun cevabıdır. Google'a (tırnak işaretleri olmadan) "the answer to life, the universe, and everything" yazılırsa Google hesap makinesi 42 cevabını verir.
Allah hakkında "hayat", Kur'an-ı Kerim'de: "Allah ki, O'ndan başka ilah yoktur, daima diri (hayat sahibi) ve yaratıklarını koruyup yöneticidir..." (el-Bakara, 2/255); "Allah ki, O'ndan başka ilah yoktur, daima diri ve (yaratıklarını) koruyup yöneticidir" (Âlu İmran, 3/2); "Bütün yüzler, O diri ve yöneliciye boyun ...
"Din kolaylıktır." (
diye buyurarak, insanları dini yaşamaya davet etmiştir. İslam dini, insanın yaratılışına, huzuruna, mutluluğuna en uygun yaşam biçimi olduğu ve Kur'an ahlakına uyularak sürdürülen yaşamın bir insan için olabilecek en güzel yaşam olduğu bir gerçektir.
1)HAYAT: Allahın Subuti Sıfatlarından birincisi olan Hayat, yüce yaratıcının var olduğunun ve hayatta diri bir şekilde bulunduğundan söz edilmektedir. Fakat Allah'ın hayatı yalnızca kendisine has olmakla birlikte, başka hiçbir varlığın hayatına benzememektedir.
İslam'ın temelinde, "tek ilah olarak Allah'a, O'nun eşi ve benzerinin olmadığına inanmak" anlamına gelen tevhit inancı yatmaktadır. İslam'ın ana kaynağı olan Kur'an'ın dışında Muhammed'in hayatı, davranış tarzı (sünnet) ve sözleri (hadis) de çoğu Müslüman için bağlayıcı bir öneme sahiptir.
Kâinatın doğumu, zamanımızdan tahmini 14 milyar yıl önce büyük bir patlama sonucunda gerçekleşmiştir. Enerji, kuvvet, zaman ve madde yoktu ve sonra yokluktan varlık meydana gelmiştir. 1 Kâinatın bir başlangıcının olup olmadığı ya da ezeli değil fani olduğu hususunda asırlardır tartışmalar bulunmaktadır.
“Andolsun, biz insanı kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş bir balçıktan yarattık” (Hicr/26). İnsanı toprak maddesinden yaratan yüce bir yaratıcı olduğunu müşahede etmekteyiz. “Gerçek şu ki biz insanı çamurdan alınmış bir özden yarattık. Sonra onu sağlam bir korunakta nutfe haline getiriyoruz.
'İyi bir hayat yaşamak' kavramı, herkes için farklı anlamlara gelse de temelinde bize neşe ve tatmin veren şeyleri keşfetmek, hayatımıza amaç ve anlam bulmak ve yaptığımız şeyden mutlu olmakla ilgili diyebiliriz.
Asgari seviyede iyi bir yaşam sürmek için, insanların yaşadıkları güçlük, acı, kayıp ve üzüntülerini hafifletecek sosyal ilişkiler, mutluluklar, bilgi, başkalarından takdir görme, faydalı etkinliklerde bulunma gibi güzel şeylere de hayatında yer vermesi gerekiyor.
"İnsanlar arasında insan kalabilmek, şartlar ne olursa olsun umutsuzluğa kapılmamak ve cesaretini yitirmemek – işte hayat bundan ibarettir, hayatın yegâne görevi budur."
Bir kişinin hayat amacını; o kişinin doğum tarihini kullanarak, üç ya da dört sayıdan (sıfırdan dokuz kadar tam sayıların üç ya da dört tanesinden) oluşan doğum sayısını belirler. Bu doğum sayısını, o kişinin hayat amacı hakkında anlamlı bilgiye dönüştürür.
31/4 lerin, dünyaya en yüksek yaratıcılığı ve ifadeyi getirmeleri için, yavaş yavaş ilerleyen bir süreci sebatla izleme konusundaki isteklilikleri çok önemlidir. Temelleri ister aile, ev, toprak, ister eğitim ya da işe dayalı olsun, bu temel onların onların hayatta gelişebilmeleri için sağlam bir zemin oluşturur.
O insanın yaratılış gayesini şöyle bildirmektedir: “Ben, insanları ve cinleri, ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.” (Zariyat, 51/56.). Bu ayet şu şekilde tefsir edilmektedir: “Bu âyet-i uzmânın sırrıyla, insanın bu dünyaya gönderilmesinin hikmeti ve gayesi Hâlık-ı Kâinatı tanımak ve Ona iman edip ibadet etmektir.
İnsanın Allah'a kulluk yapması, Allah'ın emirlerini yerine getirmek, yasaklarından kaçınmak demektir. İnsanın gerçek gayesi, insana verilen kalp, sır, ruh, akıl, hatta hisler ile kendine lâyık bir şekilde ibadet etmektir.
İnsanoğlunun varlığını Hz. Adem'e dayandıran görüş: Bu görüşe göre Allah yeryüzü, gökler ve içindeki bütün canlıları yarattıktan sonra insanı yaratmıştır: Tanrı topraktan şekil verip burnuna hayat nefesi üflemek suretiyle ilk insanı ve Adamı yaratır. Adam uykudayken kaburga kemiklerinden birini kırıp kadını yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri