Takipsizlik Kararını Kim Verir? Takipsizlik kararı soruşturma evresinde yeterli delil elde edilemediğinde şüphelinin suç işlediğine dair şüphe uyandıran delillerin yetersiz olması ya da kovuşturma imkanının olmadığı durumlarda verilen bir karardır. Bu kararı soruşturmayı yapan Cumhuriyet savcısı verir.
Takipsizlik kararı, bir suç isnadıyla ilgili olarak hukuki sürecin belirli aşamalarında alınan bir karardır. KYOK kararı genellikle savcılık tarafından verilir ve suç isnadının yeterli delil olmaması veya başka hukuki sebeplerle devam ettirilememesi durumunda ortaya çıkar.
Bahsi geçen kanun hükmünde yer alan “ kovuşturma olanağının bulunmaması halleri” kavramı, dava şartlarının bulunmamasını da ifade etmektedir. Dava şartlarının bulunmaması, kovuşturma aşamasına geçilmesine engel oluşturup bu şartlar; şikayet, izin, dava süresi, yeni delil bulunmaması, derdestlik, ön ödeme ve uzlaşmadır.
Takipsizlik kararı hiç bir şekilde sicile işlemez. Zira dosya soruşturma aşaması sonunda kapatılmıştır. Kişi hakkında kovuşturmaya yeter delil bulunamamış veya suçu işlemediği yönü daha ağır gelmektedir.
Kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilebilmesi için bazı özel şartlar vardır. Burada bunlara değinmiyoruz. Ancak bu bahsettiğimiz 5 yıllık süre boyunca kişinin kasıtlı bir suç işlememesi halinde gene verilecek olan karar KYOK yani takipsizlik kararıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Sulh ceza hâkimliği, itiraz edenin itiraz gerekçelerini veya soruşturma dosyasından anlaşılan nedenlerle itirazın haklı olduğu kanaatine varırsa, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı (takipsizlik kararını) kaldırır. Bu halde, Cumhuriyet savcısı iddianame düzenleyerek mahkemeye vermek zorundadır.
Sonuç olarak, takipsizlik kararı, hukuki sürecin önemli bir aşamasını temsil eder. Suç isnadıyla ilgili yeterli kanıt bulunmaması veya belirli yasal koşulların oluşması durumunda verilen bu karar, sanığın cezai sorumluluğunu ortadan kaldırmaz, ancak o dava veya soruşturma için sonlandırıcı bir adım olarak kabul edilir.
Dosyanın kesinleşme zamanından 5 yıl sonra adli sicil ve istatistik genel müdürlüğüne başvurarak sabıka kayıtlarınızı UYAP'tan ve E-Devlet aracılığıyla sildirebilirsiniz.
Takipsizlik kararı soruşturma evresinde yeterli delil elde edilemediğinde şüphelinin suç işlediğine dair şüphe uyandıran delillerin yetersiz olması ya da kovuşturma imkanının olmadığı durumlarda verilen bir karardır.
İcra dosyası Takipsizlikten kapanır mı? Hayır, bir İcra dosyası takipsizlikten kapanmaz. İcra dosyaları genellikle alacaklı tarafından talep edilen miktar tahsil edilene kadar devam eder. Takipsizlik durumu, dosyanın kapanmasını etkilemez; ancak mahkeme, takipsizlik kararı verebilir ve dosyayı sonlandırabilir.
Örneğin savcılık, hiç ifade almadan dosya üzerinden takipsizlik kararı veremez. Kararda, sunduğunuz delillerin ne sebeple yeterli olmadığına dair gerekçe de olmalıdır. Ayrıca sizin tarafınızdan sunulabilen deliller haricinde toplanmasını istediğiniz delillerin toplanmamış olması da bir itiraz sebebidir.
Takipsizlik kararına, suçun mağduru veya soruşturmayı yürüten savcı gibi olayda hukuki menfaati olan herkes itiraz edebilir. Kişinin itirazda bulunabilmesi için, takipsizlik kararına itiraz gerekçelerini açıklayan ilgili mahkemeye veya merciye yazılı bir talepte bulunması gerekir.
Hükmün kesinleşmesiyle kovuşturma evresi ve dolayısıyla da ilk derece yargılama sona erer (CMK M.2). Yani, hükmün kesinleşmesi kovuşturma evresini ve ilgili yargılama derecesini sona erdirir.
İcra ve İflas Kanunu'nda icra takibinin yapılmamış sayılmasına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Buna göre icra dosyası takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılmış olsa da dosyalar yok olmaz, alacaklı tarafça yeniden canlandırılmak üzere arşive kaldırılır.
İcra dosyası takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılmışsa, dosya 10 yıllık zamanaşımı süresinin geçmesiyle tamamen ortadan kalkar. Bu zamanaşımı süresinin dolması ile icra dosyası kapanabilir. Bu durumda borçlunun icra müdürlüğüne borcun zamanaşımının dolduğu yönünde talepte bulunması gerekir.
Aynı şekilde zamanaşımına uğramış bir dosyanın tekrar açılması mümkün değildir. Ancak dosyada bir yıl haciz uygulanmaması sebebiyle dosya “takipsizlik” sebebiyle kapanmışsa alacaklı yenileme harcı ve masraflarını ödeyerek kapanan dosyayı tekrar açabilir.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Verilen takipsizlik kararı, suçtan zarar görene ve ifadesi alınan veya sorguya çekilen şüpheliye, karara itiraz hakkı ile itiraz süresi ve itiraz mercii de gösterilmek suretiyle bildirilir. yeniden soruşturma yapılamayacak ve iddianame hazırlanamayacaktır(CMK 172/2. maddesi).
Adli sicil kaydına işlenen hususlar ve adli sicil kaydının silinmesi çok önemlidir. Çoğu zaman kişilerin bazı hakları elde etmesinin önünde büyük bir engel teşkil eder. Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararların sicile işlemediğini belirtmek isteriz.
Kovuşturma, şüpheli hakkında yapılan soruşturma neticesinde düzenlenen iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle başlayan yargılama sürecini ifade eder (CMK m.175/1). Kovuşturma, iddianamenin kabulüyle başlayıp, hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreyi tanımlamak üzere kullanılır (CMK m.2/f).
Ceza muhakemesi şüphe ile başlar ve şüphenin, şüpheli/sanığın lehine veya aleyhine yenilmesi ya da şüphenin yenilememesiyle son bulur. Şöyle ki eğer suç şüphesi failin lehine ya da aleyhine yenilirse şüphe ortadan kalkar ve muhakeme süreci sona erer.
Savcılık veya sulh ceza hakimliğine başvurma: Takipsizlik kararı, savcılık veya sulh ceza hakimliği tarafından verildiğinden dolayı karar hakkında bilgi edinmek için ilgili savcılık veya sulh ceza hakimliğine başvuru yapılmalıdır.
SORUŞTURMAYA YER OLMADIĞI KARARINA (SYOK) İTİRAZ
Suçtan zarar gören, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde, bu kararı veren Cumhuriyet savcısının yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine itiraz edebilir.
İtiraz üzerine Sulh Ceza Hakimliği kesin kararını verir. İtiraz sonucunda Sulh Ceza Hakimliği itirazı reddederek savcılık tarafından verilen kararın usul ve yasaya uygun olduğunu belirtebilir.
Böylelikle iddianame, tutuklama kararı, adli kontrol kararı, takipsizlik kararı, savcılık ifade tutanakları, tensip zaptı, duruşma zaptı, talimat duruşma zaptı, yakalanan şahsın sorgu tutanağı, gerekçeli karar, istinaf ilamı, Yargıtay ilamı evraklarının görüntülenmesi sağlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri