Basma deneyi, metalik ve metalik olmayan malzemelerin statik yükleme koşulları altında, basma akma mukavemeti, basma mukavemeti, basma elastisite modülü, şekil değişimi, % kesit değişimi gibi mekanik özelliklerini belirlemek amacıyla yapılır.
Özellikle tuğla, beton ve benzeri malzemelerin dayanımlarının tespitinde kullanılır. Basma deneyinde silindirik veya küp şeklindeki numuneler iki paralel tabla arasına yerleştirilir ve uygulanan kuvvetle oluşan şekil değiştirmeler ekstansometre yardımı ile ölçülür.
Çekme deney makinesinin çeneleri arasına düzgün ve ortalayacak bir şekilde sıkıştırılan bu numune gittikçe artan bir yükle kopuncaya kadar çekilir. Bu esnada uygulanan F yükü ile buna karşı malzemenin gösterdiği uzamalar (ΔL) cihaz ile ölçülür.
Basma test makineleri, uygulanan kırma yükleri altında bir malzemenin mukavemetini belirlemek için kullanılır ve genellikle evrensel bir test makinesinde veya özel bir yalnızca basmalı test makinesinde basma plakaları veya özel fikstürler ile bir test numunesine basınç basıncı uygulanarak gerçekleştirilir.
Yaş basma mukavemeti, döküm sırasında sıvı metalin kalıba yapacağı basınca karşı dayanımın bir göstergesi olarak ölçülür.
İlgili 20 soru bulundu
Gri dökme demir, yatak alaşımları gibi metalik malzemeler ile tuğla, beton gibi metaldışı malzemelerin basma mukavemetleri, çekme mukavemetlerinden çok daha yüksek olduğundan bu tür malzemeler basma kuvvetlerinin uygulandığı yerlerde kullanılırlar ve basma deneyi ile muayene edilirler.
1.4.Basma Gerilmesi Hesabı Basma deneyinde de, basma yükünün orijinal kesit alanına bölünmesiyle mühendislik basma gerilmeleri hesaplanır. Burada akma yükünün numunenin orijinal kesit alanına bölünmesiyle akma gerilmesi hesaplanır.
Amacımız sıkıştırılmış dolgunun kuru birim hacim ağırlığını ve nem yüzdesini bulmak. Bu amaçla dolguda 15 cm çapında bir çukur açılarak çıkan malzeme alınır. Daha sonra açılan çukurun hacmini bulmak için çukura kum doldurulur. Alınan malzemeler laboratuvarda tartılarak etüvde kurutulup yeniden tartılır.
Sıkıştırma testi, ya da basma testi, bir malzemeye, karşı taraftan içeri doğru iten ve mazlemenin sıkışmasına, ezilmesine veya düzleşmesine neden olan kuvvetlerin uygulanması ile gerçekleştirilmektedir.
Yorulma Testi Nasıl Yapılır? Bir yorulma testi gerçekleştirmek için, yorulma testine veya yorulma test makinesine bir numune önceden belirlenmiş test stresi kullanılarak yüklenir. Ardından sıfır yüke veya ters yüke indirilir. Bu yükleme ve boşaltma döngüsü daha sonra testin sonuna ulaşılana kadar tekrarlanır.
Çekme deneyine tabi tutulan numunenin kopan kısımlarının bir araya getirilmesi ile son boy ölçülür ve boyda meydana gelen uzama Δl = lk – l0 bağıntısı ile bulunur. Burada l0 numunenin ilk ölçü uzunluğunu, lk ise numunenin kırılma anındaki boyunu gösterir. Kopma uzaması ise; %eT = bağıntısı yardımıyla belirlenir.
Kırma deneyleri, malzemelerin darbe dayanımlarını veya kırılma enerjilerini ölçmek için yapılır. Charpy deneyinde, iki mesnet koluna yatay olarak yaslanmış basit bir kiriş durumundaki çentik tabanına, bir sarkaç ucundaki çekiçle darbe yapılıp numunenin kırılmasıyla harcanan enerji ölçülür.
Çekme deneyi, metalik ve metalik olmayan malzemelerin statik yükleme koşulları altında mekanik özelliklerini belirlemek amacıyla yapılır.
Tokluk: Malzemenin kopana dek absorbe ettiği toplam enerjiyi ifade eder. - eğrisinin altında kalan alana eşittir.
Kopma Gerilmesi (σK): Numunenin koptuğu andaki gerilme değeridir. bağıntısı yardımıyla belirlenir. Bu değer malzemenin sünekliğini gösterir.
Dolgu yöntemi ile zemin iyileştirme
En sık başvurulan yöntemlerden biri olarak bu sayılabilir. Katkı malzemeleri ile yani çimento ile zemin iyileştirme , kireçle zemin iyileştirme, baca külü, asfalt ,kimyasal maddeler ile zemin iyileştirmesi yöntemleri de sıkça başvurulan teknikler arasında yer almaktadır.
SPT deneyi sırasında kohezyonlu zeminlerden örselenmemiş zemin örnekleri alınabilir. Bu yüzden; kil zeminlerde, standart numune alıcı ile örselenmiş ve tüplerle de örselenmemiş numuneler alınarak laboratuvarda yapılacak deneylerden elde edilen sonuçlara göre hareket etmek daha güvenilir bir yoldur.
Sıkıştırılmış toprak, toprak, tebeşir taşı, kireç veya çakıl gibi sıkıştırılmış doğal ham maddeler kullanılarak temeller, zeminler ve duvarlar inşa etmek için kullanılan bir tekniktir. Son zamanlarda sürdürülebilir bir yapı yöntemi olarak yeniden canlandırılan eski bir yöntemdir.
Zeminin Kuru Birim Hacim Ağırlığının Kum Konisi ile Yerinde Ölçülmesi. Kum konisi deneyinin amacı tabii bir zemin veya bir dolunun endeks özelliklerinden su muhtevasını, tabii birim hacim ağırlığını, kuru birim hacim ağırlığını belirlemek, sıkılığını tesbit etmek amacıyla yapılır.
Boşaltma işleminin bitmesi beklenir ve hazneden artan kum tartılarak bir poşete konur. Çukurda kalan kum ise diğer ölçülerde kullanılması için geri poşete alınır. Bu ölçü noktasından alınan numune için çukur hacmi hesaplanır. Bu şekilde işlem her ölçü noktası için yapılarak arazi çalışması tamamlanmış olur.
Troxler RoadReader nükleer nem ve yoğunluk ölçüm cihazı birçok yüklenici, mühendis ve ulaştırma bölümleri tarafından zemin, agrega, beton ve asfalt sıkıştırması kontrolü için kullanılmaktadır.
Kayma gerilmeleri ise kesme gerilmesi ve burulma gerilmesi şeklinde sıralanmaktadır.
✓ Yüzeye etki eden kuvvetlerin bileşkesi pime etki eden kuvvete eşit ve zıt yöndedir. Yüzeye etki eden ortalama kuvvetin şiddeti yatak gerilmesi olarak adlandırılır.
Kayma gerilmesi ya da kayma gerilimi (τ), malzeme kesiti ile aynı düzlemde olan ve kesit alanına paralel olan kuvvet vektör bileşeninden kaynaklanan bir gerilim bileşenidir. Bir cismin zıt yönlerine etki eden eşit ve karşı kuvvet çiftleri olan kayma kuvvetlerinden kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri