Bazı türleri susuzluk, yorgunluk, stres, yüksek tansiyon, adet dönemi ya da migren gibi bir nedenden kaynaklanabilir, bazıları da önemli bir hastalığa işaret edebilir.
Sıcak Pres. Eğer gerilim tipi bir baş ağrısı varsa, ısıtma pedini ya da sıcak bir havluyu kafa arkasına yerleştirebilirsiniz. Sinüslere bağlı baş ağrınız varsa, ağrıyan bölgeye sıcak bir bez koyabilirsiniz ya da sıcak bir duş da işe yarayabilir.
Gerilim tipi baş ağrısının genellikle stresten dolayı oluştuğu düşünülür, fakat stres sadece ağrıyı tetikleyen faktörlerdendir. Gerilim tipi baş ağrısında, başın etrafında bir bant varmışçasına basınç hissine sebep olur. Gerilim tipi en sık görülen tiptir ve nedenleri henüz bilinmemektedir.
Oksipital nevralji, kafa derisinden geçen sinirlerin iltihaplanmasına denir. Boyun, başın arka tarafı veya kulak arkalarında hissedilen şiddetli zonklama veya şok benzeri ağrı hissine neden olur. Oksipital sinirler, boyun sinirlerinin 2. ve 3. dallarından çıkan, başın arka tarafına doğru uzanan sinirlerdir.
Gerilim tipi baş ağrıları başın etrafını saran bir ağrı olarak tanımlanır. Kişiler stres ve baskı altında kaldıklarında nükseden bu ağrı kişilerde öğleden sonraki saatlerde daha sık rastlanmaktadır .
İlgili 44 soru bulundu
Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Genellikle stres sonucu oluşmaktadır. Işık ve ses hassasiyeti, bulantı-kusma bu tip ağrılarda olmaz. Başın iki yarısında da ağrı hissedilir. Bu tip ağrıların altından genellikle depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikiyatrik sebepler çıkmaktadır.
Beyin tümörü, kafatasında içinde oluşarak basınca neden olabilir. Bundan dolayı baş ağrısı, şiddetli olabilmektedir. Bunların yanında kol ve bacaklarda güçsüzlük, dengesizlik ve görme, işitme bozuklukları yaşanabilir.
Ağrı kesicilerle ve kas gevşeticilerle ağrılar birkaç gün içerisinde geçer. Ağrıların geçmesiyle ya da azalmasıyla birlikte, tekrar etmemesi için belli başlı egzersizlere başlanması gerekmektedir. Çeşitli boyun egzersizleriyle ense ağrılarının önüne geçmek mümkündür.
Sırt, mide, baş ağrısı ve kol-bacak ağrılarının stresin neden olduğu hastalıklardan birkaçı olduğunu belirten Prof. Dr.
Kafa içi basınç artışı beyin herniasyonuna neden olabilir. Kitle etkisi nedeniyle artan basınç beyin dokusunu yer değiştirmeye zorlar. Bu durum iskemiye neden olarak beyinde yapısal hasar oluşturur. Her şey yapılsa bile yaşamsal fonksiyonların kaybı ya da ölümle neticelenebilir.
Yüzde ağrı veya basınç hissi, sarı veya yeşilimsi burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı ve koku duyusunda azalma ve baş ağrısı sinüzitin yaygın belirtileridir. Ateş ve ağız kokusu gibi belirtilerde yine sinüzitte görülen diğer belirtilerdir.
Sistemik kan basıncının düşürülmesi istediğinde ise kalsiyum kanal blokerleri gibi antihipertansif ilaçlar kullanılabilir. Eğer kan beyin bariyeri sağlamsa kafa içi basıncını düşürmek için osmotik diüretiklerden olan mannitol ve hipertonik salin gibi solüsyonlar kullanılabilir.
Küme tipi baş ağrısı, bazı nörolojik semptomlarla birlikte görülebilir ve bu nedenle nöroloji doktorları tarafından değerlendirilmelidir.
Geçmişte, kas kasılması baş ağrısı, stres baş ağrısı, psikojenik baş ağrısı gibi isimlerle anılmaktaydı. Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır.
Şiddetli ve her zamankinden farklı bir baş ağrınız varsa, buna ek olarak başka semptomlar da görüyorsanız, acilen tıbbî yardım almanız gerekir. Baş ağrısı, şu durumlarda ciddi olabilir: Baş ağrısı aniden bastırıyorsa ve çok şiddetliyse (gök gürültüsü baş ağrısı);
Tansiyon yüksekliği ensede ağrıya yol açan etkenlerden biridir, bu durumda kişi enseden başlayan ve başın tepe noktasına ilerleyen kulaklarda çınlama ve dolgunluğun eşlik ettiği ağrıdan yakınır. Ani hipertansiyon atağında ise daha keskin ve şiddetli, başa yayılan ek bulgularla birlikte gelen bir ağrı hissedilir.
Ense Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir? Son günlerde dayanılmaz ense ağrısı ile stresli anlar yaşıyorsanız, öncelikle ense ağrısına neden olabilecek faktörlerin tespiti için “Ortopedi ve Travmatoloji” bölümüne görünmeniz gereklidir. Bu bölümde gerekli film ve muayene sonrasında ağrının neden olduğu incelenir.
Ruh hali ile ağrı iç içedir ve sinir sistemi bozukluğunda ağrı çok sık görülür. Baş ağrısı bu belirtiler içinden en sık görülenidir. Bu ağrı genellikle enseden başlar ve tüm başa yayılan, sıkıştırma tarzında bir ağrı olup, çift taraflıdır.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor.
Beyin tümörleri kafatası içinde yer kaplar ve basınç artışına neden olur. Bu durumda oluşan baş ağrıları daha sıkıcı, şiddetli, zor geçen ve diğer bazı belirtilerle (kusma, görme ve işitme bozuklukları, kol ve bacaklarda güçsüzlükler, dengesizlik gibi) beraber seyreden ağrılardır.
Sinir sıkışması , kronik sırt ağrısı, boyun ağrısı ve baş ağrılarının yaygın bir kaynağıdır ve dikkat edilmezse daha da kötüleşebilir. Hayatınıza müdahale edebilir ve hatta uzun süreli sakatlığa neden olabilirler.
Geçmeyen baş ağrısı ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve hemen doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Bu tür baş ağrıları genellikle migren veya gerilim tipi baş ağrısı gibi yaygın nedenlerden kaynaklanırken bazı durumlarda beyin tümörü gibi daha ciddi nedenlere işaret edebilir.
Nöroloji Uzmanı Dr. Özen Yetkin, "Sinir, kaygı bozuklukları, korku ve endişe nedeniyle oluşan, stres ve baskı altında kalındığında nükseden, öğleden sonra daha sık yaşanan baş ağrıları gerilim tipi baş ağrısı olarak adlandırılır." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri