Vana üzerinde girişe bağlı olan pilot ile giriş basıncı ayarlanmaktadır. Üzerindeki ayar cıvatası saat yönünde döndürülmesi giriş basıncını arttırmakta ve saat yönünün tersine döndürülmesi giriş basıncını düşürmektedir. Vana üzerindeki çıkışa bağlı olan pilot ile çıkış basıncı ayarlanmaktadır.
Basınç Düşürücü Vana, gazlar ve sıvılar için kullanılır ve doğrudan aktüatörden gövdeye bağlı bir impuls bağlantısı ile veya ayrıca vana çıkış hattı ile aktüatör arasındaki impuls ile basınç bilgisi alınarak aktüatör yardımı ile vana lineer olarak açılıp kapanarak basınç kontrolünü sağlar.
Basınç düşürücü vanalar, sistemdeki basıncı dengelemek amacıyla bina girişlerine veya her bir daire girişine ayrı ayrı takılmak suretiyle kullanılan vanalardır. Basınç düşürücü vana basıncı daireler için 3 ila 4 bar arasında bir değer olması yeterlidir.
Şebeke suları standart basıncı 5-6 bardır (Cürebal T., 2016).
İlgili 20 soru bulundu
Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir. Kombi basıncının 1 barın altına düşmesi durumunda su doldurma musluğunu; 2 barın üstüne çıkması durumundaysa tahliye musluğunu açarak basıncın 1,5 bar seviyesine gelmesini sağlayın.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Yüksek basıncın genel anlamı havanın düzeleceğini gösterir. Yüksek basıncın görüldüğü yerlerde hava genellikle açıktır ve yağış görülmez. Basınç farkına bağlı olarak rüzgarlar yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru eser. Dünyadaki sürekli yüksek basınç alanları dünyanın en büyük çöl alanlarıdır.
Sonuç olarak 1 bar = 10,197… mSS olur. Pratikte ise 1 bar 10 mSS olarak kullanılmaktadır.
2 bar altında olan su basıncında evimizde bulunan çamaşır makinesi veya bulaşık makinesi sulama görevini yapamaz ve çalışmaz. Burda belirtiğimiz üzere tesisatımıza çok basınç gelmesi gibi az basınç gelmesi de kullanımı zorlaştırır.
Basınç Düşürücü Vana Nereye Takılır? Basınç düşürücü vanalar, her dairenin su sayacından sonra takılır. Kombi su girişi alanlarında da kullanımı uygundur. Böylece su basıncının dalgalanması yüzünden evinizdeki tesisatlar ve cihazlar zarar görmeyecektir.
Vanayı kısarsan basınç düşmez.
Şebeke sularından gelen kum, çakıl, talaş vb. maddeler su basınç düşürücünün içerisinde dinamik olarak sızdırmazlığı sağlayan piston o-ringlerinde zamanla aşınma ve yırtılmalara neden olmaktadır, bu sebeple su sızıntıları oluşabilmektedir.
Fark basınç kontrol vanası (-200 °C) – (+550 °C) sıcaklık aralıklarında tesisatı fark basıncından korumak için kullanılan özel bir valftir. Merkezi sistemlerde basıncı dengede tutarak arıza ve kazaları önler. Bu özelliğinden dolayı fark basıncı oluşan tesisatların en önemli emniyet elemanlarından birisidir.
Basınç emniyet valfleri devredeki maksimum basıncı ayarlamak ve aşırı yüklenmeye karşı korumak için kullanılır. Basınç düşürme valfleri, cihazın aşırı yüklenmesini önlerken çıkış basıncını sürekli olarak ayarlanan değerde tutar.
1013 milibardan düşük olan basınçlara alçak basınç (siklon) yüksek olanlara ise yüksek basınç (antisiklon) denir. Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.
Isınan hava yükselir (alçak basınç), soğuyan hava aşağı doğru çöker (yüksek basınç), ısınan havanın boşalttığı alana doğru soğuk hava akım yapmaya başlar.
Yüksek basınç alanlarında hava açık, güneşli ve bulutsuzdur. Yüksek basınçlar da sıcaklık ve günlük harekete bağlı oluşabilmektedir. 30° enlemindeki çöller ile kutuplar üzerinde yer alan yüksek basınçların oluşum nedenleri farklıdır.
Regülatörün görevi; orta şebekeden gelen gaz basıncını ,giriş basıncındaki dalgalanmalardan ve akış debisindeki değişkenliklerden bağımsız olarak, sabit bir çıkış basıncına düşürmektedir.
Yeni nesil değiştirilebilir kartuşlu su basınç düşürücü (regülatörü), yüksek basınçlı şebeke sularının basıncını düşürerek tesisatlarda ve tesisatlara bağlı cihazlarda oluşabilecek tahribatların önlenmesi için üretilmiştir.
Su borularında sürekli meydana gelen patlama sorunlarını çözüme kavuşturmak için basınç düşürücü taktırmak başlıca izlenecek adımdır. Basınç düşürücünün ev ve iş yerinizde su ile çalışan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kombi ve vb. elektronik aletlerin zarar görmemesi içinde fayda sağlar.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Kombi Basınç Yükselmesi Tehlikeli Midir? Kombi basıncını gösteren basınç göstergesi 3 bar seviyesine çıktığında kombiler genellikle su sızdırmaya başlar. Bu durumda emniyet ventilinden sızan su, emniyet ventilinde bir arıza olduğu anlamına değil; kombi basıncının yüksek olduğu anlamına gelir.
Kombi su vanasını kullanarak kombi suyu boşaltma: Her kombinin genellikle iki adet filtresi, bir doldurma vanası, bir de boşaltma vanası bulunmaktadır. Kombi suyunu boşaltırken kombinin altında yer alan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirmeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri