KOCAALİ, ALAPLI, AKÇAKOCA, EREĞLİ, KOZLU, ZONGULDAK, KİLİMLİ, SALTUKOVA (içeride), HİSARÖNÜ, BARTIN (içeride), AMASRA, KURUCAŞİLE, CİDE, DOĞANYURT, İNEBOLU, ABANA, ÇATALZEYTİN, TÜRKELİ, HELALDI, AYANCIK, SİNOP, ERFELEK (içeride), KABALI (içeride), GERZE, DİKMEN (içeride), YAKAKENT.
İBBS kapsamında Zonguldak, Karabük ve Bartın illerini kapsayan Batı Karadeniz Bölgesi, TR81 Düzey 2 Bölgesi olarak adlandırılmıştır.
BATI KARADENİZ BÖLGESİ Sınırları: Batı Karadeniz Bölgesinin Karadeniz kıyısındaki sınırı batıda Sakarya ırmağı doğusundaki KOCAALİ kasabasından başlar ve doğuda Bafra Ovası batısındaki YAKAKENT kasabasında son bulur.
Batı Karadeniz Bölümü, Karadeniz Bölgesi'nin üç bölümünden, en batıda olanıdır. Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanır. Bölüm genel olarak dağlıktır. Orman ürünleri ve ormancılık önemli gelir kaynağıdır.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7 Eylül 2016 tarihli ve 2016/9140 sayılı kararnameye göre Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerinden oluşan DOKAP BKİ görev alanına bundan sonra Tokat ili de ilave edilerek il sayısı dokuza ulaştı.
İlgili 17 soru bulundu
Samsun, Türkiye'nin Samsun ilinin merkezi olan şehirdir. Karadeniz Bölgesi'ndeki Orta Karadeniz Bölümü'nde, Türkiye coğrafyasının en kuzeyinde merkezî bir noktada yer alır.
Doğu Karadeniz Bölgesinde 40-33 ve 41-07 kuzey enlemleriyle 39-07 ve 40-30 doğu boylamları arasında kalan 4685 km2'lik yüzölçümüne sahip Trabzon'un Güneyinde Gümüşhane, batısında Giresun, doğusunda Rize İlleri, kuzeyinde de Karadeniz bulunmaktadır.
Orta, Doğu ve Batı Karadeniz olarak bölümlere ayrılır. Türkiye'de en çok ili olan Karadeniz Bölgesinin toplamda 18 şehri bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanırlar. Artvin, Rize, Bayburt, Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Tokat, Amasya, Samsun, Sinop, Çorum, Kastamonu, Bartın, Karabük, Zonguldak, Düzce ve Bolu'dur.
Ordu il merkezi 41° kuzey paraleli ve 37° ve 38° doğu meridyenleri arasında, Karadeniz Bölgesi'nin, Doğu Karadeniz bölümünde (Bölgesinde) yer almaktadır. İlin kuzeyini Kuzey Anadolu dağlarının kıyı sıraları kaplamaktadır.
Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde yer alan Giresun ili, 37, 50 ve 39 12 doğu boylamları ile 40 07 ve 41 08 kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır.İl doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, batısında Ordu, güneyinde Sivas ve Erzincan, güneybatısında yine Sivas illeriyle komşu olup, kuzeyi Karadeniz ile kuşatılmıştır ...
Coğrafi Konum
Rize'de kuzeydoğu Anadolu'da; Doğu Karadeniz kıyı şeridinin doğusunda, 40 o-22' ve 41 o-28' doğu meridyenleri ile 40 o-20' ve 41 o-20' kuzey paralelleri arasında yer alır.
Sakarya, Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde yer alır. Sakarya'nın kuzeyinde Karadeniz, batısında Kocaeli, Bursa, doğusunda Düzce ve güneyinde de Bolu ile Bilecik bulunmaktadır.
Karadeniz ikliminde her mevsimin yağışlı olmasında dolayı bu bölgenin yağış rejimi düzenlidir. Bu bölgede en fazla Fındık, çay, mısır ve tütün yetişir. Ayrıca kışların ılık geçmesinden dolayı dağların bakı durumuna paralel olarak güney yamaçlarda turunçgil de yetiştirilir.
Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir ve Çanakkale illerini içeren Batı Marmara Bölgesi'nde hizmet sektörü göze çarpmaktadır. Bursa, Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova illerinin bulunduğu Doğu Marmara Bölgesi'nde sanayi sektörünün GSYİH'da en yüksek paya sahip olduğu görülmektedir.
Türkiye'nin yedi bölgesinden birisi olan Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Sinop, bu bölgenin ise Orta Karadeniz Bölümü'nde bulunur. Sinop'a sınır komşuluğu yapan illerimiz; doğu sınırında Samsun, güney sınırında Çorum ve batı sınırında Kastamonu ilidir.
3. Batı Karadeniz Tipi
Yaz ve kış sıcaklıkları Orta ve Doğu Karadeniz tipine göre biraz daha düşüktür. Yıllık yağış miktarı, Orta Karadeniz'dekinden daha azdır.
Doğu Karadeniz, coğrafi konum itibariyle güneyde Doğu Anadolu, kuzeyde Karadeniz, kuzeydoğuda Kafkasya ve güneybatıda Orta Anadolu bozkırları arasında kalan bir orta bölge durumundadır.
Trabzon, Trabzon ilinin merkezi olan şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur.
Tokat, Karadeniz Bölgesinde Orta Karadeniz bölümünün iç kısımlarında yer alır. Kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güneyinde Sivas, güneybatısında Yozgat, batısında: Amasya ili ile çevrilidir. İlin yüzölçümü: 9958 Km2 dır. Bu alanı ile Türkiye topraklarının % 1,3 ünü kaplar.
461 kilometre kare coğrafi alanı kapsayan Karadeniz'in batısında Bulgaristan, doğusunda Gürcistan, batısında Romanya yer alıyor. Yine Karadeniz'in kuzeydoğusunda Rusya, güney kesimi boyunca Türkiye, kuzeyinde ise Ukrayna yer almaktadır.
Kastamonu ili Batı Karadeniz bölgesinde 41 derece 21' kuzey enlemi ile 33 derece 46' doğu boylamları arasında yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 775m. dir. Yüzölçümü 13.108,1 km²dir. Bu ülke topraklarının %1,7'sini oluşturur.
Doğu Karadeniz'de nüfus büyüklüğüne göre en büyük ilçeler sırasıyla 320 bin 225 kişiyle Trabzon-Ortahisar, 202 bin 310 kişiyle Ordu-Altınordu, 143 bin 461 kişiyle Rize-Merkez, 128 bin 779 kişiyle Giresun-Merkez, 120 bin 720 kişiyle Ordu-Ünye ve 116 bin 744 kişiyle Trabzon-Akçaabat oldu.
Samsun, Karadeniz Bölgesi Orta Karadeniz bölümündedir. Doğusunda Ordu ili bulunan Samsun'un komşu illeri ise Tokat, Çorum, Sinop'tur. Kuzeyinde ise Karadeniz bulunur. Samsun, Karadeniz ikliminin hakim olduğu kışların ılık geçtiği, Doğu Karadeniz Bölümüne göre daha az yağış alan bir coğrafyadadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri