Erkenci bölgelerde elma hasadı temmuz ortasından bu ayın sonuna kadar yapılabilir. Diğer bölgelerde ise ağustos sonu ve sonbahar başlangıcında hasat yapılır. Ancak genellikle elma meyvesi eylül sonunda olgunlaşır ve tam lezzetine ulaşır. Sonbahar meyvesi olarak tüketilen elmayı yaz ve kış reyonlarda görmek mümkündür.
Elma bir sonbahar meyvesidir. Eylül ayında hasat edilir ve toplanmaya başlar. Ekim, Kasım ve Aralık ayında ise hem pazarlarda, hem de manav tezgahlarında satılmaya başlar.
Elmalar, meyve raflarında ya da düz kutularda saklanmalıdır. Kutuların içi tahta yongaları veya oluklu kartonla kaplanabilir. Kutuların boyunun uzun olması durumunda ezilmeyi önlemek için meyve katmanlarının arasına oluklu karton koyulmasını öneririz. Yalnızca sağlıklı ve hasar almamış meyveleri saklayın.
Bir elma ancak dalından kolaylıkla kopuyorsa tam olarak olmuş demektir. Olgun bir elmayı tutup hafifçe çevirdiğinizde sapı kolaylıkla kopacaktır. Bir elmanın hasat zamanının geldiğini altındaki kalisk adı verilen deliğin derin ve geniş olmasından ve kahverengi çekirdeklerinden anlamak mümkündür.
Tozlayıcıları Golden Delicious olup, eylül ayı sonunda hasat edilir. Anaçları, M9, M26, M7, MM106 dır. Ağacı orta kuvvette olup, yarı dik-dik gelişir, çok verimlidir. Eylül ortasında toplanır.
İlgili 44 soru bulundu
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir. Ayrıca Ege Bölgesi ile Batı ve Doğu Marmara bölgelerinde de elma yetiştiriciliği yaygındır.
Konya'da Avrupa'nın en büyük meyve bahçelerinden biri olduğu belirtilen 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi uçsuz bucaksız görünümüyle izleyenleri adeta büyülüyor. Konya'nın Ereğli ilçesinde 1,5 milyon ağacın bulunduğu 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi, bir ucundan diğer ucuna 10 kilometre.
Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir.
Tam bodur elma ağaçları iki ila üç yıl içerisinde verime yatar. Yarı bodur ağaçlar ise iki ila dört yıl sonrasında meyve vermeye başlar. Standart tam boyuta sahip elma ağaçlarının meyve vermesi altı ila on yıllık bir süre gerektirir.
Bununla birlikte, ticari elma yetiştiriciliğinde tozlaşma, gübreleme, sulama ve bitki koruma yöntemlerinin etkisiyle olgun elma ağaçları (10 yaşından büyük) bir mevsimde 400'den 800'e (ve bazı durumlarda 1200'den fazla) kadar meyve üretebilir.
Tam verime geçen 1 adet klasik elma ağacı 150 kilo, bodur anaç elma ağacı 30 kilo, yarı bodur elma ağacı ise 80-120 kilo elma vermektedir.
Klasik elma bahçelerinden dönüme ortalama 1-2 ton ürün alınırken; modern sistemde 6-8 ton ürün alınabilmektedir.
Elma ağacının yükünün seyreltmek, iyi bir verim elde etmek ve bir sonraki yıl ürün verecek olan çiçek tomurcuğu oluşum oranını garantilemek için çok önemlidir (ayrıca periyodisite fenomenini önler). Elma ağacının yükünü seyreltmek ilkbahardan yaz aylarına kadar (Nisan-Temmuz) yapılmalıdır.
Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
Kırmızı çeşitlerde çekirdek evinden itibaren, beyaz çeşitlerde homojen (yeknesak) dağılım şeklinde beyazlaşma oranı % 50 ve üzeri ise hasat başlatılmalıdır.
Taze Ürünün Soğuk Hava ile Depolama Özellikleri
Ticari soğuk muhafaza depolarında elma 0 °C ile 2 °C'de muhafaza edilmektedir. Birçok elma çeşidinin -1 °C ile 0 °C'de ve %85-90 bağıl nem içeren ortamda uzun süre muhafaza edildiği kaydedilmektedir.
Aslında elmalar ağaçtan toplandıktan sonra bile hala canlıdır ve kimyasal değişim geçirmeye az çok devam etmektedirler. Elmalar oksijen alır, enerji üretir ve giderek olgunlaşır. Elmanın olgunlaşmasını sağlayan etilen hormonuna bağlıdır. Bu hormon meyvelerdeki çok sayıda gen değişimine de neden olur.
Elma uygun koşullarda raf ömrü uzun olan bir meyvedir. Buzdolabında 2 hafta kadar rahatlıkla saklanabilir.
Elma ağaçları dinlenme döneminde iken budanır, ancak son dondan en az birkaç hafta sonra (genellikle Şubattan Nisana kadar). Yapraklar gelişirken budama yapmamalıyız (bu durumda obur dallar hariçtir – obur dalları görür görmez çıkarabiliriz).
Toprağınızın ihtiyaç duyduğu azot, fosfat ve potas yüzdelerini bilerek bu gereksinimlere uygun gübre satın almak en doğrusudur. Ayrıca olgun bir elma ağacı için azot açısından zengin gübre kullanımı son derece idealdir. Yine bu tür ağaçlarda sığır gübresi gibi daha organik gübrelerde tercih edebilirsiniz.
Elma ağaçları, bol ışıklı ve güneşli alanları severler. Elma ağacı, humus bakımından zengin, kumlu, nemli, tınlı ve geçirgen topraklarda yaşar. Elma ağacı, hafif asit karakterli ve derinliği fazla toprak cinsinde yetişmeye meyillidir.
Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye'nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir.
Elma Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklıdır. Kış dinlenmesi sırasında odun kısımları -35 derece ile –40 dereceye, açmış çiçekler –2 derece, küçük meyveler ise –1 derece ile –2 dereceye kadar dayanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri