Tırnak batması ilk evrelerde ise kişinin evde kendi kendine uygulayacağı doğal tedavilerle geçmesi mümkün olacaktır. Fakat sorun ilerlemiş ve tırnak iltihap kapmış, irin akıyorsa cerrahi tedavi uygulanarak tırnak yerinden çıkarılmaktadır.
Tırnak batmasından dolayı parmaklarda oluşan kızarık ve şişliği, ballı limonlu suyla giderebilirsiniz. 1 çay kaşığı bal üzerine birkaç damla limon suyu sıkarak bu karışımı tırnak üzerine sürün. Gazlı bezle tırnağı sarın ve bir süre bekleyin. Bekledikten sonra tırnak bakımını hijyenik şekilde gerçekleştirin.
Ilık suda bekletme: Ilık suda bekletme, tırnak batması için etkili ve basit bir çözümdür. El ya da ayakları ılık suda beklettikten sora deri yumuşar. Ete batan kısmı çıkararak tırnağa baskıyı azaltabilirsiniz. Kekik Yağı: Kekik yağı, doğal bir antiseptik olarak kullanılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Tırnak batması enfeksiyonunda antibiyotikli krem ve merhemler uygulanmaktadır. Tırnak altına tampon (pamuk) konulması, bantlama yöntemi, tüp yerleştirme, tel yöntemi de uygulanan cerrahi dışı tedaviler arasında bulunmaktadır. Tırnak batmasının ileri evrelerinde tırnak yatağı ve parmak cerrahileri uygulanmaktadır.
Bu rahatsızlığın görüldüğü kişilerde batma çoğunlukla ayak baş parmağında görülür. Batık, tırnağın kenarının kıvrılıp tırnak dokusuna gömülmesi sonucu oluşur. Ayak tırnak batması aşırı ağrılı bir rahatsızlıktır. Zamanında tedavi edilmezse tırnak ve çevresindeki dokuda enfeksiyon başlayabilir.
Genellikle; dar ayakkabı giymek, tırnakların yanlış kesilmesi ve çok terleyen ayaklar tırnak batmasına neden olabilir. Özellikle gençlerde, çok terleyen ayaklarda tırnak batması görülmektedir. Pedikür yaptırmak çözüm değil! İltihaplı bir tırnak batması varsa tedavisi kesinlikle cerrahi bir işlemdir.
Destek bandı, tırnağın etrafında bir döngü oluşturacak şekilde tırnağın etrafından sarılır. Bandın fazlalığı kesilir ve tırnağın etrafındaki bant, tırnağın çevresindeki cildin üzerine yapıştırılır. BS Bant Sistemi, batık tırnak tedavisi için etkili bir seçenek olabilir.
Enfekte olmuş tırnağı günde 3-4 kere 20 dakika süre ile ılık suda bekletmek enfeksiyonun birkaç gün içinde geçmesini sağlar, ayrıca çay ağacı yağı mantar önleyici ve antiseptik özelliği ile dolamaya iyi gelir.
Tırnak batması sonucu ciltte; kızarıklık, ağrı ve iltihap oluşur. Tüm bu etkiler, kişinin hayat kalitesini düşürür. Bu duruma karşı Oniko tırnak batmaları için losyon oldukça elverişli bir üründür.
Uygulamanın yapıldığı tırnak kısmı genellikle uzamaz. Eğer uzarsa yeni tırnak dokusu farklı bir yapıya sahip olur. İşlem tamamlandığında parmağa vazelin ile kaplı bir bandaj uygulanır.
Ayak tırnaklarınız son derece sertse, onları daha uzun süre ıslatmanız gerekebilir. Ayaklarınızı sudan çıkardıktan sonra kurulayın. İlaçlı bir ayak tırnağı yumuşatıcı krem uygulayın. Tırnak yumuşatıcı kremler, tırnağa nüfuz etmek için üretilir ve genellikle nemlendirici maddeler kullanarak tırnakları yumuşatırlar.
Tırnağın köşelerini oval kesilmemeli, 90 derece ve etli kısımdan serbest kalacak şekilde yarım cm kadar uzun kesilmelidir. Etli kısım ve batan tırnak arasına pamuk gibi bir bariyer konabilir.
Lazer kullanımı, tırnak ve yatağını çok kolay kesebilmekte ve ayrıca kanama olmasına engel olarak yaranın daha hızlı iyileşmesine yardım etmektedir. Yatağın deforme olan kısmı lazer yardımı ile düzeltilerek, tırnağın düzgün olarak çıkması sağlanıp bir daha batması kalıcı olarak düzeltilmektedir.
Sıcak su kullanarak iltihabı kurutmak, son derece etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca sıcak suyun içerisine elma sirkesi ekleyebilirsiniz. İltihaplı bölgeyi koruyan elma sirkesi sayesinde iltihaplanmadan kurtulmanız da böylece mümkündür.
Tırnak batması, tırnağın boyuna uzaması yerine tırnak etinin içine doğru girerek yanlara doğru uzaması durumudur. Tırnak batmasına; tırnak mantarı, tırnakların yanlış kesilmesi, sivri uçlu ve dar ayakkabılar giyilmesi, parmak deformiteleri neden olur.
Özel tasarlanmış, yaylı teller tırnak kenarlarına geçirilir ve ortada sabitlenir. Böylece tırnak plağı tırnak yatağı kısmından bir miktar yukarı kalkmış olur ve batık etkisi azalır. Tel takma işlemi sonrası tırnak teli yaklaşık 6 hafta süre ile takılı vaziyette kalır. İşlem yapılır yapılmaz rahatlama olur, ağrı azalır.
Bu uygulamada tırnağın batan kısmı çıkarıldıktan sonra tırnak kökünün batan tarafına ve tırnak yatağına fenol adı verilen özel bir solüsyon sürülür. Fenol, tırnak kökü ve tırnak yatağını kimyasal olarak tahrip eder. Böylece bu taraftan tırnak çıkmayacağı için tırnak batması kalıcı olarak engellenmiş olur.
Nispeten daha hafif tırnak batması durumlarında, evde uygulanabilecek küçük tedaviler de yeterli olabilir. Ciddi vakalarda ise acil cerrahi müdahale gerekebilir.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Tırnak Batması Ne Kadar Sürede İyileşir? Batık tırnak tedavisi genellikle kendiliğinden geçmektedir. Bu süre 1 hafta kadar sürebilmektedir. Yine bunun için yapılan müdahalelerde iyileşme süreci 1 gün ila 7 gün arasında değişmektedir.
Öncelikle tırnak batmasının ve diğer tırnak sorunlarının tıbbi bir durum olduğu bilinmelidir. Ortopedi, dermatoloji (cildiye) uzmanları ve ayak sağlığı merkezleri tırnak sorunlarını tedavi eder.
Tırnak diplerinde görülen şişlik, birçok hastalığın belirtisi olabilir. En sık karşılaşılan durum bölgenin yerel enfeksiyonuna bağlı dolamadır. Sedef hastalığı da tırnak diplerinde şişmeye yol açabilir. Romatizmal hastalıklarda ise tırnağın çevresindeki kemik dokusundan kaynaklanan şişlikler meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri