Potasyum bakımından zengin olan mısır, toksinlerin atılmasını sağlar. Taş, gut, kolik veya sistit ile mücadelede etkilidir. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. Romatizma ve osteoartrit gibi yaşlanmayla bağlantılı belirli hastalık türlerini azaltır.
Mısır içerdiği A vitaminisayesinde de uzun vadede göz sağlığını korur. Kemik sağlığı için yararlıdır: Mısır güçlü bağ dokusu sağlar. Kemikler, bağ, tendon, kas ve kıkırdaktan oluşan bağ dokusu sağlığı için oldukça faydalıdır. Bir bardak mısır günlük manganez ihtiyacının yüzde 12'sini içerir.
Özellikle diyet ara öğünlerinde, gün içinde açlık hissettiğiniz zamanlarda haşlanmış mısır yiyebilirsiniz. Mevsiminde tüketilen haşlanmış mısır faydaları içeriğindeki vitamin ve minerallerden alır. B grubu vitaminleri, folik asit, demir, potasyum, manganez ve kalsiyum içerir.
İçeriğinde bol miktarda A,B,C vitaminleri ile fosfor, magnezyum, demir, potasyum ve manganez gibi mineralleri içeren süt mısır zengin bir besin kaynağı olarak dikkat çekiyor. Protein, doymamış yağ ve sodyum açısından da zengin olan süt mısır vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kaynaklar için ideal bir lezzet.
İlgili 19 soru bulundu
Mısır, B1 Vitamini, B5 Vitamini ve C Vitamini açısından oldukça zengin olup hastalıklarla mücadelede ve yeni hücrelerin üretilmesinde önemli rol oynar. Yüksek lifli mısır, aynı zamanda şeker hastalarında kan şekeri seviyesini azaltarak vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürmede yardımcı olur.
Mısır Tüketmek Kansızlığı Önler!
En fazla da; yorgunluk, asabiyet hali ve halsizlik durumlarında iyileşmeler meydana geliyor. Hatta diyet sürecinde kabızlık ve kilo verme zorluğu yaşamamak için de günde bir bardak haşlanmış mısır tüketilebilir.
Mısır, içerisinde bol miktarda potasyum ve ayrıca kalsiyum, demir, protein, sodyum, B 6 ve B 12 vitaminlerini içermektedir.
– Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur. Biriken gaz hem bağırsaklara zarar verir hem de karında şişkinliğe neden olur. – Lif bakımından zengin olan mısır, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar. Ayrıca sindirilmesi zor olduğundan da hazımsızlık yapar.
Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir. Yani mısır, yaz sonu ve sonbahar başında yetişen bir besindir.
Patlatılarak, haşlanarak ya da közlenerek tüketilebilir. Mutfakların yanında bir sokak lezzeti olarak da öne çıkan mısır, hem tek başına hem de başka bir yemeğin içinde tane tane karşımıza çıkabilir. Mısır unu ve mısır yağı da sıklıkla sofralarda boy gösterir.
Çünkü bu su sayesinde mide asitleri dengelenir. Mısır suyunun aromatik ve yumuşak bir tadı vardır. Midenin rahatlamasını sağlayan bu su yanma ve şişlik gibi durumlar için kullanılabilir. Pek çok mide ilacında mısır suyundan faydalandığını öğrendiğinizde siz de doğal mısır suyu tüketmeye başlayabilirsiniz.
İçeriğinde C ve K vitaminleri ile çinko, bakır, demir, potasyum gibi önemli mineraller bulunmaktadır. Mısır püskülü böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarında, sindirim sistemi, diyabet, saç ve cilt sorunlarında tedaviye yardımcı olarak kullanılmaktadır.
Mısır kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının tüketmemesi genelde önerilir. Aynı zamanda mısır fazla tüketildiği zaman bağırsaklarda gaz yapıyor. Diğer yandan yüksek lif bulunduğu için aşırı tüketildiğinde, midede birtakım problemler meydana getirebilmektedir.
İdrar söktürücü ve taş düşürücü olarak kullanılırlar.”
İçerdiği lif nedeniyle kabızlığı önleyebilir. Sindirim sistemini harekete geçirebilir. Bu sebeple en iyi atıştırmalıklardan biri olarak bilinmektedir.
Mısır yedikten sonra su içmek şiddetli karın ağrısına ve şişkinliğe neden olur, aynı zamanda sindirim sistemi ciddi anlamda yavaşlar. Bunun nedeni ise mısırın karmaşık karbonhidrat ve nişasta içermesidir. Bu içeriğe sahip bir besin üzerine su içmek, midede gaz salımı yaratır. Bu da beraberinde mide ağrısı getirir.
Mısır tam bir vitamin deposudur. B1 vitamini, patotonik asit B5 vitamini, folat, niasin B3 Vitamin ve C vitaminini de bol miktarda içermektedir. Mısır ayrıca diyetsel liflerin, fosfor ve magnezyum minerallerinin iyi bir kaynağıdır. Düşük yağlı kompleks karbonhidrata sahiptir.
Tahıllı Yiyecekler: Tam buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç, bulgur gibi tahıllar ve bunlardan yapılmış yiyecekler kolesterolü düşürmekte faydalıdır. Bu tahıllarda lif oranı yüksektir bağırsakta kolesterolün emilmesini zorlaştıran maddeler içerirler. Ayrıca bu maddeler kalp ve damar sağlığına da faydalıdır.
En zengin kaynaklar hayvansal besinlerdir. Karaciğer ve böbrek, et, tavuk, hindi, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt, yoğurt ve yumurta sarısı bunlar arasında sayılabilir.
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir.
Eğer tuzlu ve yağlı şekilde patlamış mısır yerseniz, bunu da alışkanlık haline getirirseniz zamanla vücudunuzda ödem ve yağ birikecektir.
Konservenin raf ömrünü uzatmak için içerisine konulan kimyasallar yüzünden konserve mısır tüketimi diyabet hastalığı, kalp hastalığı, adet düzensizliği, meme kanseri gibi hastalıklara zemin hazırlayabiliyor. Ayrıca kadınlarda yumurta hücresinin ve erkeklerde eşey hormonlarının kalitesini düşürebiliyor.
Haşlanmış, konserve, soslu ve kavrulmuş mısır zevkle tüketilen yiyeceklerdir. Mısırın içerisinde bol miktarda nişasta olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı mısır yiyen yetişkinlerde gaz olması muhtemeldir. Çünkü mısırın tüketimi sırasında bağırsaklarda hareketlenme olur ve bu durum gaz olmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri