Bâtıl davranışlar genellikle bâtıl bir inanç veya kabulün son- rasında gerçekleşir. Örneğin tahtaya vurarak, muhtemel bir za- rardan kurtulacağını düşünen insan, bu düşünceye bağlı olarak tahtaya vurur. Bir başka ifadeyle bâtıl davranış bâtıl inancı takip eder. Ancak bu bilişsel sistem her zaman böyle işlemez.
Psikoloji biliminin öncülerinden olan Skinner (1948) batıl davranışı “güvercinlerin verdikleri tepkilerin şans eseri pekiştireclerle ilişkilendirilmesinden kaynaklanan stereotipik ve yinelenen davranışlar olduğunu” ifade eder.
Yaygın bazı batıl inançlar arasında yolculuğa çıkan birisinin arkasından yere su dökmek, merdiven altından geçmemek, gece tırnak kesmemek, kara kedi görmenin uğursuzluk getireceğine inanmak sayılabilir.
Batıl davranışlar, batıl inançların ve kabullerin sonrasında gerçekleşir. Örneğin olası bir zarardan kurtulacağını düşünen kimse, düşüncesiyle ilişkili olarak tahtaya vurma davranışı gösterir.
İlgili 22 soru bulundu
Nitekim Kur'ân-ı Kerim'de bâtıl kavramı “gerçek bilgiye dayanmayan delil” (Mümin 40/15), “yalan” (Fussilet 41/42), “çirkin, faydasız ve gayesiz iş” (Âl-i İmrân 3/191; Sâd 38/27), “gayrimeşru ve haram yollar” (Bakara 2/188; Nisâ 4/29, 161) gibi anlamlarda kullanılmıştır.
Bâtıl ise, Allah'ın varlığını ve birliğini inkâr etmek ve O'na şirk koşmaktır.
Batıl inançlar mantıksal temeli olmayan inançlar bütünüdür. Dilimize Arapçadan geçen “hurafe” kelimesi “akıl ve gerçekliğe aykırı olan söz” anlamına gelir. Hurafeler; akıl, mantık ve bilime uyma- dığı gibi çoğu zaman din adına ileri sürülüp dine de uymayan inançlardır.
Hıçkırık: Bir kişiyi hıçkırık tutarsa, bu, birinin o kişiyi andığına dalalet eder. Hıçkırığın henüz bir tedavisi yoktur. Öksürük: Öksürmeye başlayan kişi biber yer ya da (bir şeye biberi ka- rıştırarak) içer. Böylelikle öksürüğü kesilir.
Hıdırellez, dinden ziyade kültürel bir gelenek olmakla birliklte İslam Peygamberlerine adanan dileklerin dinen bir günahı yoktur. Ancak batıl olan hiçbir uygulamayı dinimiz kabul etmez. Hıdırellez kutlamalarını batıl ve hurafelerle doldurmak doğru değildir.
Bidat ve batıl inançlardan korunabilmenin en güvenilir yolu Kur'an ve sünnete sığınmaktır. İlk emri "Oku" ile başlayan yüce kitabımız Kur'an'ı bir kere bile okuyup anlamayan insanların bu batıl kıskacın pençesinden kurtulmaları pek kolay değildir.
Atılırsa bereketin kaçacağına inanılır (K.53). - Akşamları eve soğan, sarımsak ve biber gibi acı yiyeceklerin sokulması, evin bereketini kaçırır (K.40).
Burunun kaşınması kedere işarettir. Çekilen diş, dama atılır veya bir duvar deliğine sokulur. Kulağı çınlayan kimsenin, başkası tarafından anıldığına işaret sayılır.
Sonuç olarak, batıl inançlar dış faktörlerin kontrolünde bir kontrol sahibi olunduğu gibi bir his veriyor ve endişeyi azaltıyor. Bu nedenle, güven eksikliği, güvenlik algısındaki sorunlar, korku ve tehdit karşısında bir mekanizma olarak kullanılıyor.
Sönme, öğretmenin bir pekiştirme biçimi olarak normal koşullar altında dikkati toplayan davranışı görmezden gelmesi, bir başka deyişle davranışı ortadan kaldırmak için, çevrenin davranış üzerindeki etkisini geri çekmesidir. Sönme dikkat elde ederek artmış olan davranışları azaltmada etkili bir uygulamadır.
Âyet ve hadislerdeki anlamlarından hareketle İslâmî kaynaklarda bâtıl şu şekillerde tarif edilmiştir: Şeriatın yasakladığı her şey, gerçekliği bulunmayan her şey, yalan ve yanlış olmasa bile planlanan hedefe ulaştırmayan her türlü faydasız iş, söz ve davranış, genellikle kabul edilmiş inançlara uygun olmayan hükümler.
Namaz esnasında namaz kılmıyor denecek şekilde, bir şey yer veya içerse; ister bilerek olsun veya unutkanlıktan dolayı olsun namazı batıl olur.
Çocuk bacakları arasından baktığı zaman eve misafir gelecek demek.
Bâtınîlik ya da Bâtınîyye (Arapça: الباطنية, El-Bāṭiniyyeh); İslamda Kur'an ayetlerinin görünür anlamlarının dışında, daha derinde gerçek anlamları bulunduğu inancı, ayetleri buna göre yorumlayan akıma Bâtınîlik, bu düşünceyi benimseyen kişiye de Bâtınî denir.
Herhangi bir mantıklı açıklaması olmamasına ve somut bir delile dayanmamasına rağmen, belli başlı kişiler tarafından gerçek olduğuna inanılan rivayetlere hurafe denir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan bu sözcük, genellikle İslam'ın hoş görmediği batıl inançlar için kullanılır.
Mantıki temeli olmayan telâkki ve uygulamalara, din adına ileri sürülüp benimsenen bâtıl inanç ve davranışlara hurafe denir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan batıl kelimesi, butlan sözcüğünden türetilmiştir. Butlan, hiçbir geçerliliği bulunmayan anlamına gelirken batıl da, gerçek ve doğru olmayan demektir. Kuran'ı Kerim'de ve hadis kaynaklarında yer almayan, İslam'ın temel ilkelerine aykırı olan tüm inançlar batıl olarak nitelendirilir.
Peygamber'e veya bir İslâm büyüğüne nisbet edilen asılsız söz. Hadis diye uydurulan sözleri ifade eden terim.
Doğru kullanımı batıl şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri