Domatesin içerdiği vitaminler bakımından kalbe oldukça faydası olduğuna dikkat çeken Sular, "Domates içeriğinde yer alan likopen adlı antioksidan, lif, potasyum ve C vitaminiyle ciddi anlamda kalp sağlığına karşı yararlıdır.
Düzenli tüketimde faydalı bir besin olan domates, ölçüsüz şekilde tüketildiğinde eklemlerde kalsiyum oluşturan solanin ismi verilen bir alkaloid birikimine neden olur. Bu birikme sonucunda eklemlerin yapısı etkilenir ve sık sık ağrı oluşturur.
-C vitamini yönünden zengin olan domates bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve grip benzeri virütik hastalıklara karşı korur. -Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı giderir. -Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyan domates aynı zamanda felç riskini de en az indirger.
Domates, LDL (kötü) kolesterolü düşürür, kolesterolün oksitlenmesini engeller, kanı sulandırır (3,4).
Kalbinize daha çok destek olmak istiyorsanız domates , salça ve ketçap gibi domatesli yiyeceklerden de istifade edin. Domatesteki likopen tam bir kalp dostu.
İlgili 21 soru bulundu
A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur. Ayrıca kas kasılmalarına karşı olup kan basıncınızın düzenlenmesinde önemli rol oynar.
'DOMATES KALP DOSTU'
Domatesin içerdiği vitaminler bakımından kalbe oldukça faydası olduğuna dikkat çeken Sular, "Domates içeriğinde yer alan likopen adlı antioksidan, lif, potasyum ve C vitaminiyle ciddi anlamda kalp sağlığına karşı yararlıdır.
Domates, oksalat bakımından zengindir ve bu madde vücutta kolay bir şekilde metabolize edilemez. Vücuda fazla alımı sonucunda böbrek taşına neden olabilir. Domates ayrıca, böbrek fonksiyonlarını bozabilecek potasyum bakımından da zengindir. Böbrek sorunları yaşıyorsanız domatesten uzak durmanızda fayda var.
-Domates, uyku düzeninizi sağlayacak bir başka besindir. Domatesin içinde vişneden daha fazla melatonin hormonu bulunur. Uyku sorunu yaşıyorsanız, özellikle kahvaltılarınızda domates tüketmeye özen göstermelisiniz.
Domatesin genel olarak birçok şeyle bir araya getirilmesi zararlı. Örneğin domatesle peynir ya da ekmek ya da simit gibi hamur işleri de yememek gerekiyor. Çünkü domatesin içinde bulunan asitler nişastanın enzimlerini zayıflatırken peynirin içindeki sütün de kesilmesine neden oluyor.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmesi domates, yüksek miktarda tannik asit içerir. Domatesi aç karna tüketmek midenin asit seviyesini arttırır. Bu da gastrite neden olabilir.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
- Domates içeriğindeki antioksidanlar sayesinde kanser, diyabet ve kalp hastalığı sorunlarına karşı koruyucu bir etki sağlar. - Domatesin içerdiği likopenin maddesi, kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur. . - Domates, sindirim sağlığının geliştirilmesine önemli ölçüde fayda sağlar.
Yaz kış tüketsek de her sebze meyve gibi domates de mevsiminde tüketilmeli. Uzmanlar, A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domatesin uzmanlar şu anda her gün tüketilmesini öneriyor.
Domates ayrıca insan sağlığı açısından da sağlıklı bir besindir. Özellikle bağırsakların düzelmesini sağlayan ve kabızlığı gideren domates çiğ olarak sabah veya akşam tüketilebilir.
"Domates meyvedir. Ama biz sebze olarak ayırmışız. Çok fazla tüketildiğinde özellikle haziran ve temmuz ayında hastalarımın hem şekerleri hem de ürük asitleri yükselir.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN. Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
Kalp sağlığı için önemli
Potasyum içeriği açısından zengin olan domates, nabzı kontrol etmek için yararlı olan yaklaşık 237 mg potasyuma sahiptir bu da ve kalp hastalıklarını ve felçlerini önlemede yararlıdır.
Domates yüksek su içeriğine sahiptir. Fakat bunun yanında asidik bir sebzedir. Bu nedenle özellikle hassas midesi olanlar için sorun teşkil edebilir. Midesi rahatsız olan kişilerde çiğ ve pişmiş domates tüketilmesi mide zarını tahriş edebilir ve gaz oluşumunu tetikleyebilir.
domates kabuğunun ana maddesinin selüloz olmasındandır. insanoğlu olarak selülozu sindiremiyoruz. vücut tarafından sindirelemeyen ender maddelerden birisidir domates kabuğu. bu yüzden sindirim sistemine güvenmeyen şahısların domates kabuğunu tüketmemesi önerilir.
Yararları saymakla bitmeyen domates diyabet, cilt problemleri ve idrar yolu enfeksiyonlarından da rahatlama sağlar, ayrıca, sindirimi artırır, kan dolaşımını uyarır, kolesterol seviyelerini azaltır, sıvı dengesini artırır, böbrekleri korur, vücudu detoksifiye eder, erken yaşlanmayı önler ve iltihabı azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri