Tamamen Müslüman Türk geleneklerine göre meydana gelmiş olan Battal Gazi Destanı'nın yazıya geçiriliş tarihi henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte, eserin 11.-12. yüzyıllarda Danişmendliler zamanında söylendiği ve
Battal Gazi, 8. yüzyılda Emevilerin Anadolu'da Bizanslılara karşı açtıkları savaşlarda “Battal” (kahraman) lakabıyla ün kazanmış Müslüman bir Arap kumandanı olup asıl adı Abdullah'tır.
Türk edebiyatı içerisinde önemli destanlardan biri de Battal Gazi Destanı'dır. Destandaki olayların büyük çoğunluğunun gerçekleştiği ve Battal Gazi'nin memleketi olarak bilinen Malatya'da bu anlatı geleneğinin günümüze kadar sürmüş olduğu gözlemlenmektedir.
Hemen hemen bütün kaynaklar, "Battal" kelimesinin onun asıl adı değil kahramanlığını belirten lakabı olduğunu ve asıl adının Abdullah olduğunu bildirirler. Buna karşılık aynı kaynaklar künyesi için Ebû Yahyâ, Ebû Hüseyin veya Ebû Muhammed, babası için Hüseyin, Ömer yahut Amr gibi farklı isimler kaydeder.
Battal-Nâme, VIII. yüzyılda Emevî-Bizans savaşlarında meşhur olmuş Battal Gazi isimli bir kahramanın din için yaptığı savaşları konu edinen destan veya destanî halk hikâyesidir (Demir ve Erdem, 2006, s.5).
İlgili 27 soru bulundu
Battal Gazi veya Seyyid Battal Gazi, 8. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen ve hakkında çeşitli inanışlar bırakmış bir liderdir. Malatya Serdarı Hüseyin Gazi'nin oğludur. Annesi Saide Hatun peygamber soyundan gelmiştir. Battal Gazi Malatya'da doğmuştur.
Savaş sonunda kazandığı malı mülkü de din uğruna savaşanlara dağıtır. Türk gazilerinin bir örneği olan Battal Gazi, gerek evliya karakteri, gerekse kahramanlığıyla Anadolu insanı üzerinde etkili olmuştur. Bu nedenle de Battalname Anadolu halkı tarafından asırlarca sözlü bir şekilde yaşamıştır.
Seyyit Battal Gazi Külliyesi, Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde, 150 metre yüksekliğinde Üçler Tepesi'nin doğuya bakan yamaçları üzerindeki külliye.
Külliyenin merkezinde Battal Gazi'nin türbesi ve cami yer alıyor. Battal Gazi'nin sandukası tam 8,5 metre uzunluğunda, yanı başında da Battal Gazi'nin dillere destan aşkı kral kızı Elenora'nın sandukası var. Çoban Baba, Ümmühan Hatun ve Ayni Ana külliyedeki diğer türbeler.
Türbe içinde Battal Gazi ve kral kızı Elenora'nın sandukaları bulunur. Battal Gazi'nin 5,5 metre uzunluğundaki sanduka boyu; kişiliğine, büyüklüğüne atfendir.
Bilinen Türk destanları arasında en eskisi Yaratılış Destanı'dır. Bu destan, Altay Türkleri arasında anlatılagelmiştir. Rus Türkolog Vasili Radlof tarafından saptanıp yazıya geçirilmiştir. İslâmiyet'ten önceki döneme ait en eski destanlar Saka Türkleri'ne aittir.
Battalname içerisinde Battal Gazi'nin Anadolu'da Hıristiyanlarla yaptığı savaşlar konu almaktadır. Bu savaşlarda merkez genellikle Malatya yöresidir.
Yaratılış Destanı, Alp Er Tunga Destanı, Oğuz Kağan Destanı, Göç Destanı, Manas Destanı v.b. gibi destanlar İslamiyet öncesine ait destanlardır. Battalgazi Destanı, Danişmend Gazi Destanı gibi destanlar ise Türklerin İslamiyeti kabulünden sonraya ait olan, daha yakın tarihli destanlardır.
Dârendeli Bekâyî'nin (ö. 1785) Battal Gazi destanını manzum bir şekilde anlattığı eseri.
Battal Gazi ve destanı da bu bağlamda yani Anadolu'nun Türkleştirilmesi ve Müslümanlaştırılması döneminde Bizanslılarla yapılan mücadelelerin ortaya çıkardığı kahraman ve bu kahramanın yiğitliğini anlatan hikâyesidir.
Ancak hem Yeşilyurt hem de Battalgazi ilçeleri Sünni Türk nüfusun oldukça fazla olduğu iki ilçedir. Totalde de Malatya merkezi oluşturan bu ilçeler Türk ağırlıklıdır. Mezhepsel olarak bakarsak her iki ilçede de hem merkezlerinde hem de köy ve kasabalarında oldukça fazla Alevi yerleşimi vardır.
Battal Gazi'nin ölüm yılının 740 olduğunda tarihçiler mütabakata varmışlardır. 740 yılında Eskişehir'in Seyitgazi ilçesi yakınlarında savaşta aldığı yara sebebiyle şehit olmuştur.
Seyyid Battal Gazi, Emevilerin Bizans'a yönelik seferlerine komutanlık etmiştir. Son savaşını da şu anda Seyitgazi ilçesi sınırlarında yer alan Nakolea Kalesi önünde vermiş, 740 yılında burada vefat etmiştir. Seyyid Battal Gazi'nin adını taşıyan külliyesi içindeki sandukası, 5,5 metre uzunluğundadır.
Halk arasında Kutluca Baba olarak da adlandırılan, kimliği söylenceler üzerine kurulan Çoban Baba, yine bir söylenceye göre koyunlarının sık sık toplandığı ve mucizevi bir ışık gördüğü yeri Seyyid Battal Gazi'nin mezarı olarak Ümmühan Hatun'a bildirir ve buranın türbe olmasını sağlar.
Battal Gazi´nin Torunu Hüseyin, dedesinin davasını küffara karşı, aynı iman ve heyecanla yürütüyor. Soyundan gelenler de onun kadar kahraman, onun kadar savaşçı… Battal Gazi, 8.yüzyılda yaşadığı tahmin edilen ve hakkında çeşitli rivayetler olan bir Türk serdarıdır.
İstanbul'un en önemli tarihi kalelerinden biri olan Malkoçoğlu ve Battal Gazi gibi filmlerin çekildiği Aydos Kalesi'nin restorasyonu tamamlandı. İstanbul Valiliği ve Sultanbeyli Belediyesi'nin ortak olarak aslına uygun restore ettiği kale 10 milyon liraya mal oldu.
Evliye Çelebi Seyahatname isimli eserinde Hüseyin Gazinin Türbesinin Ankara'da olduğundan bahsediyor. Sivas'taki inanışa göre Hüseyin Gazi Divriği ilçesinde Bizanslılar ile girdiği savaşta koluna gelen okla yaralanır. Kolunun kangren olması ile şehit düşen ve bugün mezarı olduğu düşünülen tepeye defnedilir.
Battalname Özellikleri
Battalname, düzyazı olarak kaleme alınmıştır. Pek çok yazılmış hali bulunsa da bilinen tek manzum Battalname 18. Yüzyılda yazılmıştır. Battalname içeriğinde, Seyyid Battal Gazi kahramanlıklarını anlatmaktadır. Kahramanlık hikayeleri anlatılmaktadır.
Battal Gazi'nin, uzun yıllardır Türkler tarafından anlatılan kahramanlık hikayelerinden biri olduğunu hatırlatan Akyol, Battal Gazi'nin, Meletî'nin (Malatya) Kürtlerinden olduğunu söyledi.
Battal-nâme adıyla bilinen destanımızın, Türk destan geleneği içinde ö- nemli bir yeri vardır. "Battal Gazi Destanı" olarak da bilinen bu eserin mensur ve manzum olmak üzere pek çok yazmasının yanında birkaç da basılı mensur şekli vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri