Türkiye'de üretilen margarinlerin genel markasıdır. Türkçede herhangi bir margarine genellikle Sana yağı denir. Dünyadaki en çok satan margarindir. Unilever'in Türkiye'deki ilk yatırımı, 1952 yılında İstanbul Bakırköy'de kurduğu Sana margarin fabrikası ile başlamışdır.
San'a (Arapça: صنعاء Ṣanʿâʾ), Yemen'in başkenti.
Yemen Cumhuriyeti, 1990 yılında Yemen Arap Cumhuriyeti (Kuzey Yemen) ile Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (Güney Yemen) birleşmesiyle kurulmuştur.
1. Sanaa. Başkent Sanaa, Yemen ve çevresinin en çok turist çeken bölgelerinin başında geliyor. Şehrin en popüler ziyaret noktası ise UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Eski Şehir Bölgesi.
Husilerin kontrolündeki bölgeler
Yemen'de hükümete karşı savaşan Husiler, 21 Eylül 2014'te ele geçirdikleri başkent Sana ve çevre vilayetleri Zemar, İbb, Reyme, Mahvit ve Amran'ın yanı sıra Sada, Hacce ve Hudeyde vilayetlerinin merkezi ile Beyda ve Cevf'in bir bölümünü elinde bulunduruyor.
İlgili 24 soru bulundu
Suudi Arabistan ülkesinin hemen güney kısmında yer alan Yemen 26 milyonluk nüfusu ile Arap yarımadasının en makul nüfuslu ülkelerinden biridir. Halkının önemli bir kısmının Araplardan oluştuğu bu ülkenin en belirgin özelliklerinden biri de yine halkının önemli bir kısmının müslümanlardan oluşmasıdır.
Yemen'de din, çeşitli dinî inançlardan oluşur. Ülkedeki en yaygın dinin İslam olduğu bilinmekle beraber, bu dine mensup kişilerin oranına ilişkin yayınlanan veriler çelişkilidir. İslam ezici çoğunluğunu oluştururken, %34.9'unu Zeydîlik, %65'ini Sünnilik oluşturmaktadır.
Yemen, dünyanın en önemli petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'a komşu olması ve Körfez'deki deniz yollarının yanında olması nedeni ile ABD ve Körfez'deki Arap müttefikleri açısından istikrarın önemli olduğu bir ülke.
Yemen, Orta Doğu'da Umman'ın batısında SuudiArabistan'ın güneyinde yer alan bir ülkedir. Arap Denizi, Aden Körfezi ve Kızıldeniz'e bakan sahillere sahip olan ülke Arap Yarımadası'ndadır.
Yemen (Arapça: اليَمَن, romanize: el-Yemen) resmî adı ile Yemen Cumhuriyeti (Arapça: الجمهورية اليمنية, romanize: el-Cumhuriyyetü'l-Yemeniyye), Orta Doğu'da yer alan bir ülke. Kuzeyinde Suudi Arabistan, kuzeydoğusunda Umman ile komşudur.
Amerikan Ordusu Karargahı ve yaklaşık 5 bin askerin konuşlandığı Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) Ez-Zafra Hava Üssü yer alıyor. Tüm bunların yanı sıra Yemen'de de özel birlikler konuşlandıran ABD'nin, Umman'daki havaalanları ile limanları da kullanma hakkı bulunuyor.
Osmanlı-Yemen çatışmaları, Osmanlı İmparatorluğu ile Kuzey Yemen'deki Zeydi kabileleri arasında 1538 yılında başlayan ve 9 Ekim 1911 tarihinde Da'an Mukavelesi'nın imzalanmasıyla sona eren bir dizi çatışmadır.
Resmi dili Arapça olan ülke listesine Sudan, Umman, İsrail, Ürdün, Yemen, Tunus, Filistin, Yemen, Mısır, Bahreyn, gibi ülkeler bulunmaktadır. Ayrıca bu ülkelerde Arapça yanı sıra Farsça dilleri de resmi 2. dil olarak da kabul edilmektedir.
Yemen hangi kıtada yer almaktadır diye sorulduğunda verilecek cevap, Asya kıtası olacaktır. Orta Doğu olarak isimlendirilen alanda Arap Yarımadası'nın güney ucunda yer alan Yemen; kuzeyde Suudi Arabistan, güneyde Aden Körfezi, batıda Eritre ve Cibuti, güneybatıda Somali ve kuzeydoğuda ise Umman ile çevrelenmiştir.
Yemen'in illeri (Arapça: محافظات اليمن, romanize: Muhafazatu Yemen) Yemen'in en büyük idari bölümleridir. 2004 yılında yapılan son idari düzenlemeye göre Yemen'in, 22 ili vardır. Bu 22 iller de 333 ilçeye ayrılır.
Yemen'deki Osmanlı hakimiyeti Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ile fiilen sona ermiş, Lozan Antlaşması ile de Yemen Osmanlı toprağı olmaktan çıkmıştır.
Suudi Arabistan 2015 yılından bu yana Yemen'de Husilere karşı hem kara hem de hava operasyonları düzenliyor. Veliaht Prens Muhammed bin Selman, ülkesinin petrole olan bağımlılığını azaltacak ve sosyo-ekonomik birçok amacı barındıran 2030 hedefleri için Yemen'deki savaşı sonlandırmak istiyor.
Yemen, Körfez Ülkeleri ile kıyaslanamayacak kadar zayıf bir ekonomiye sahiptir. Ülkede kişi başına gelir, komşu ülkelere oranla çok düşük seviyededir. Kişi başına gelir Suudi Arabistan'da 25 bin, Umman'da 27 bin dolarken, Yemen'de 2.600 dolar civarında seyretmektedir.
Şeriat ile yönetilen Yemen'de ezan bizdeki gibi makamlı okunmadığı için algılamanız ve alışmanız zaman alıyor. Yemen'de bireysel özgürlük beklemeyin.
Savaş ve ekonomi
Aralarındaki yakın bağların sonucu olarak alevlenen siyaset sahnesi, bu konuda pek çok tarihi sorunu olan fakir bir ülkede korkunç bir ekonomik çöküşe neden oldu. Sonuç olarak, Husi darbesi "Yemen'in potansiyel ekonomik büyümede 126 milyar dolar kaybetmesine neden oldu."
Yemen, Memlukler'den önce mahalli idareciler tarafından idare edilirdi. Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı 1517'de fethi ile Yemen, Osmanlı hakimiyetine girmiştir.
Yemen'de İslam, İslam peygamberi Muhammed hala hayattayken damadı Ali tarafından bölgeye tanıtıldığı için MS 630 yılına kadar uzanır. Anketlere göre Yemen'deki Müslümanların %65'ini Sünniler oluştururken, Şii kesimin genel nüfusa oranı %30'dur.
Yemen'in balı meşhurdur.Bint alsahn adında bal ile bürünmüş hamur yemeği yerel yiyecekler arasındadır. Ülkede çay, siyah çay ve kahve tüketimi oldukça yaygındır. Yemen özellikle kahve üretiminde önemli bir ülkedir. En çok kullanılan tatlandırıcılar kakule, nane ve karanfildir.
Yemen Umuma Mahsus Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talep etmektedir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamili Türk vatandaşları ise Yemen'e yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri