Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde Fırat Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 2.405 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 2. Şanlıurfa'nın ise en büyük enerji santralidir.
Fırat Havzasında enerji üretimi ve sulama amacıyla kurulan Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralinin inşaatına 1983 yılında başlanmış ve Santralin ilk ünitesi 1992 yılında işletmeye alınmıştır. Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralinin inşaatı Türk firması, işçi ve mühendisleri tarafından yapılmıştır.
Barajın 4 yıllık inşaat sürecinde 5 bin 251 işçi çalışırken bu işçilerin büyük bir bölümü ailesiyle bu bölgeye taşınmış.
3,6 milyar dolara mal olan Atatürk Barajı ve HES'inin ülke ekonomisine katkısı 2015 yılına kadar 15 milyar dolar olup, Türk lirası karşılığı da 111 milyar liraya ulaşmıştır. Atatürk Barajı ilk 5 yılında kendini amorti ettikten sonra ülke ekonomisine katkı sunmaya devam etmiştir." diye konuştu.
Böyle bir barajın yıkılması durumunda ya da hasar görüp suyunun aniden boşaltması durumunda Suriye'ye kadar içinden geçtiği tüm yerleşim alanlarını etkileyecektir. Bu hat üzerinde büyük popülasyonların yer aldığı ve yoğun bir nüfusun olduğu da unutulmamalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Sulama. Yıllık ortalama su akışı 26.654 milyar metreküptür. Toplam su depolama hacmi 48.7 milyar metreküptür. Her bir grupta; gücü 300 Megawatt olan 8 adet türbin jeneratör bulunmaktadır.
Yalnızca Adıyaman'da yılda yaklaşık 10 bin ton toprak Türkiye'nin en büyük barajına akıyor. Bu konuda bilgi veren Orman Mühendisi Suat Tekin, "Ortalama Türkiye'de hesaplanan baraj ömrünün 50 sene olduğu söyleniyor. Ancak taşınan malzeme bunun ekonomik ömrünü azaltıyor.
İklim yapısı ve bitki örtüsü durumuna bakıldığında Türkiye'deki barajların ekonomik ömürlerinin 50 ile 75 yıl arasında olduğunu vurgulayan Tosun, baraj ömürlerinin uzatılmasının önemine değindi.
Şurada Paylaş! Barajda elektrik üretimi için derinliğin en az 133 metre olması gerekiyor. 2400 MW gücüyle yıllık 8 900 GWh elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip olan Atatürk Barajı, Türkiye'deki hidroelektrik santrallerinde üretilen enerjinin yüzde 20'sini tek başına karşılayabiliyor.
1. JİNPİNG BARAJI
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir. Bu nehir Gök Irmak olarak bilinmektedir. Barajın boyutu ise 305 metredir.
Taşkın kontrol hacmi bakımından da dünyanın 3. büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın baraj gölü yapay bir göl olmasına rağmen, Van ve Tuz göllerinin ardından ülkemizin en büyük 3. gölü konumunda bulunuyor.
Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, Fırat Nehri üzerinde kurulu olup, enerji ve sulama amaçlıdır.
Elektrik üretimi sayesinde Atatürk Barajı'nın ülke ekonomisine ciddi katkıları olduğunu ifade eden Kasap, barajın, rezervuar alanı, toplam hacmi, sulama sahası gibi özellikleri bakımından dünyanın 5. büyük barajı konumunda olduğuna dikkati çekerek, "Şu ana kadar üretilen elektrik enerjisi 162 milyar kilovat saattir.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, ülkemizdeki bütün su kaynaklarının plânlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu, Merkezi Yönetim Bütçesine tabii özel bütçeli yatırımcı bir kuruluştur.
Genel özellikler. Fırat üzerinde inşa edilen Atatürk Barajı'nda 13 Ocak 1990'dan itibaren su tutulmasıyla Atatürk Baraj Gölü oluştu. Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri arasında yer alan göl, 817 km2'lik yüzölçümüyle Türkiye'nin en büyük üçüncü gölüdür. Gölün uzuluğu 180 km, toplam su hacmi 48,5 milyar m3'tür.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Başka bir paylaşımda “Türkiye'nin güneydoğusundaki Atatürk Barajı, ülkeyi vuran şiddetli depremde hasar gördü. Bu altyapı, bin 800 metreye kadar uzanan 48 milyar metreküplük rezervuarı ile dünyanın üçüncü en büyük hidroelektrik santralini teşkil ediyor” ifadeleri kullanıldı.
Bu illerimiz Adıyaman ve Şanlıurfa illeridir. 2-Keban Barajı: Ülkemizin en büyük ikinci barajı olma özelliği yine ülkemizin en çok bilinen barajlarından bir tanesi olan Keban Barajı'dır.
TÜRKİYE'DE HES SAYISI VE KURULU GÜCÜ
Türkiye'nin en büyük Hidroelektrik Santrali, Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde Fırat Nehri üzerine kurulan ve EÜAŞ tarafından işletilen Atatürk Barajı Hidroelektrik Santrali'dir. Türkiye'nin ikinci en büyük Hidroelektrik Santrali ise Karakaya Barajı Hidroelektrik Santrali'dir.
Türkiye'deki göller arasında Van Gölü (3 713 km2), Tuz Gölü ( 1 300 km2), Beyşehir Gölü (656 km2), Eğirdir Gölü (482 km2) büyüklük olarak en büyük göllerdir. Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir. 12 m yükseklik, 110 m uzunluğa sahip barajdan içme ve sulama suyu temin edilmekteydi. MÖ 2950-2750 arasında Nil Üzerinde Sadd-el Kafara barajı yapılmıştır.
Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapımına 1983 yılında başlanan Atatürk Barajı'nın dönemin kısıtlı teknolojilerine rağmen 7 yıl gibi kısa sayılabilecek sürede tamamlandığını anımsattı.
Proje geçmişi. Keban Barajı'nın inşaatı ilk olarak 1936 yılında yeni kurulan Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından önerilmiş, ancak 1966'dan önce başlatılmamıştır. İnşaat, Fransız-İtalyan konsorsiyumu SCI-Impreglio tarafından yürütüldü ve 1974'te tamamlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri