Gürcistan'da din, günümüzde nüfusun %83.4'ünü oluşturan Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı geniş kesim, Ortodoks Hristiyanlığı uygular.
Gürcistan'ın güneybatı köşesinde, Türkiye sınırında bulunan ve başkenti Batum olan Acara Özerk Cumhuriyeti son 20 yılda garip bir din değiştirme sürecine sahne oldu. Sovyetler Birliği'nin sona erdiği 1991'de bölge nüfusunun yüzde 75'i Müslümanken, günümüzde Acara'nın yüzde 65'i Ortodoks Hıristiyan.
Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.
Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce'dir; Abhazya özerk cumhuriyetinde Abhazca da resmi dil kabul edilmiştir.
Göçmenler köken itibarıyla Türk ve Gürcü olmakla beraber tamamı Müslüman olup bugün Türk kimliği ile anılmayı benimsemişlerdir. Artvin ve Batum'dan gelen on binlerce göçmen, İstanbul ve Anadolu'da çeşitli yerlerde iskân edilmişlerdir.
İlgili 32 soru bulundu
Ahıska Türkleri, Gürcistan'ın güneybatı ucunda, merkezi Ahıska (Ahaltsihe) olan Mesheti bölgesinde yaşayan Müslüman nüfusa 20. yüzyılın ikinci yarısında verilen addır.
Çveneburi (Gürcüce: ჩვენებური), ataları 93 Harbi sonrasında Artvin ve Batum yöresinden Osmanlı İmparatorluğu'nun iç kısımlarına göç etmiş, Türkiye Gürcüleri içindeki Müslüman muhacir topluluğun kendi aralarında kullandıkları bir öz tanımlamadır.
Gürcistan'da din, günümüzde nüfusun %83.4'ünü oluşturan Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı geniş kesim, Ortodoks Hristiyanlığı uygular. Yaklaşık %1'lik kesim Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlıyken, nüfusun yaklaşık %2.9'u Ermeni Apostolik Kilisesi'ni takip ediyor ve bunların neredeyse tamamı etnik Ermeniler'den oluşuyor.
Ülke yurt dışında seyahat edilebilecek uygun fiyatlı ülkelerden biri. Görüldüğü gibi Batum'da fiyatlar yurt dışındaki diğer çoğu rotaya göre daha uygun fiyatlı.
Batum Camii veya Orta Cami (Gürcüce: ბათუმის მეჩეთი veya ორთა-ჯამე; okunuşu: "batumis meçeti" veya "orta came") Gürcistan'ın Batum şehrinde yer alan bir camidir. 1886 yılında Hamşioğlu (Khimshiashvili) ailesinden Aslan Bey tarafından inşa ettirilmiştir.
Gürcü alfabesi (Gürcüce: ქართული დამწერლობა / "kartuli damts'erloba" ya da ქართული ანბანი / "kartuli anbani"), Güney Kafkas dillerinin (Gürcüce, Megrelce, Svanca ve Lazca), özellikle Gürcücenin yazımında kullanılan alfabedir.
Bunun için de, Ahıska Türklerinin Gürcü, Tatar, Azeri ve Kıpçak boylarına mensup olabileceği üzerinde durulmuştur.
Lazika (Egrisi) ve İberya'da 337 yılında Hristiyanlık resmî din olarak ilan edildi. 11. yüzyılda III. Bagrat tarafından Egrisi-Abhazya ve Tao-Klarceti krallıklarının hanedan veraseti ile tek bir çatı altında birleştirilmesi ile ilk birleşik Gürcistan Krallığı kuruldu.
Çok yaygın olmasa da Ermenice konuşan insanlara da rastlanmaktadır. Türkiye'den her yıl birçok kişi, Gürcistan'da seyahat etmektedir. Türkiye'den gelen kişiler Türkçe konuşan kişiler ile karşılaşmakta olup yabancılık çekmemektedir. Azerice ve Türkçe, Gürcistan'da konuşulan diğer dillere oranla daha az konuşulmaktadır.
Batum'da bir tek cami var. Orta Cami ve Batum'un köylerinde 170 cami var.
Batum, Gürcistan'ın özerk cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Karadeniz kıyısındaki liman kenti. Nüfusu 152.839 olan Batum, önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir.
19. yüzyılın ilk yıllarında Çarlık Rusyasının hakimiyeti altına giren Gürcistan'da 1810 yılında İmereti Devleti'ne son verilmiştir. Buna karşın Poti ve Batum limanları ve Gürcistan'ın güneybatısı 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'na kadar Osmanlı toprağı olarak kalmıştır.
Batum (Gürcüce-Lazca: ბათუმი / Batumi), Gürcistan'ın özerk cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Karadeniz kıyısındaki liman kenti. Nüfusu 169.100 (2020 sayımı) olan Batum, önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir.
Gürcistan Batum"un içinde Turkcell hattını yakalamanız mümkündür. Özellikle nüfus cüzdanıyla Batum"a geçen Karadenizliler yurtdışı dolaşıma çıkmadan yurtiçi tarifesiyle görüşme yapmaları mümkündür.
Gürcistan Batum'da uygun fiyatlı hediyelik eşyaların en başında, Batum temalı magnet, kartpostal ve anahtarlıklar gelmektedir. Arkasından hemen yöreye ait kıyafetler, örtüler, bambu bardaklar ve termoslar gelir.
4 - Batum Gece Hayatı
Kumarhanelerde, kulüplerde, eğlence mekanlarında kısacası gece hayatında herkes Türkçe konuşuyor.
Böylece Batum'da son Türk idaresi tesis edilmeye başlandı. Ancak bu durum uzun sürmedi ve 16 Mart 1921 tarihinde Türkiye ile Sovyet Rusya arasında imzalanan Moskova Antlaşması'yla Batum bazı tavizler karşılığında Sovyet Gürcistanı'na bırakıldı.
Türkiye'nin Sarp Sınır Kapısı'nı geçtikten sonra karşınıza çıkan Batum. Nüfusu 150 bin, yılda ağırladığı turist sayısı 4.5 milyon ve bunların 3 milyonu Türk.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri