Prensip olarak bayrak sabah saat 08.00'de çekilir ve gün batımında indirilir. Milli bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde tatilin başladığı saatte çekilir ve tatil sonunda gün batımında indirilir. Yurt dışındaki Türk resmi binalarında bayrağın kullanılışı mahalli ve uluslar arası uygulamalara göre yapılır.
(Değişik: 2/3/1995 - 95/6649 K.) Bayrak, milli bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde, tatilin başladığı saatte, günün bu saatten evvel kararması halinde ise gün batımında çekilir, tatil süresince çekili bırakılır, tatil sonunda gün batımında indirilir.
Bayrağın yarıya çekilmesi veya bayrağın yarıya indirilmesi, bir ülkenin bayrağın saygı, yas, tehlike sinyali veya bazı durumlarda bir selamlama sembolü olarak normal yüksekliğine kıyasla daha alçak bir seviyeye indirilmesini ifade eder.
Bayrağın yarıya çekilmesi veya bayrağın yarıya indirilmesi, bir ülkenin bayrağın saygı, yas, tehlike sinyali veya bazı durumlarda bir selamlama sembolü olarak normal yüksekliğine kıyasla daha alçak bir seviyeye indirilmesini ifade eder. Bayrağı yarıya indirme geleneği 17. yüzyılda başlamıştır.
Sürekli çekilmeyen yerlerde Bayrak, önce tepeye kadar çekilir, sonra yarıya indirilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının önündeki Bayrak hiç bir zaman, Anıtkabirdeki bayrak 10 Kasım dışında yarıya indirilemez.
İlgili 20 soru bulundu
Bayrak yarıya indirilmeden önce gönderin tepesine kadar çekilir, sonra indirilecek seviyeye getirilir. Bayrak yarıya indirilirken toprağa ya da çatıya çok yakın olmamasına dikkat edilir. TBMM'deki bayrak hiçbir zaman Anıtkabir'deki bayrak ise 10 Kasım dışında indirilmez.
Prensip itibariyle bayrak sabah saat 08.00'de çekilir ve gün batımında indirilir. Bayrak, direğe hızlı çekilir, yavaş indirilir. bulunan kromajlı küçük direğe çekilir.
Milli yas ilanının ardından yurt genelinde tüm kamu binalarında ve dış temsilciliklerde, gönderdeki Türk bayrakları yarıya indirildi.
(11) Bayrağın sürekli çekili olmadığı yerlerde iki dakikalık saygı duruşunu takiben İstiklal Marşı eşliğinde Bayrak, hızlı bir şekilde direğe çekilir ve İstiklal Marşı'nın ikinci kıtasının söylenmesi süresince ağır ağır yarıya indirilir.
Gösteri ve kutlama etkinlikleri kapsamında yer alan konser, şenlik, eğlence vb. kutlama faaliyetleri iptal edilerek, sadece resmi program uygulanır. Bu durum yerel yönetim inisiyatifine bırakılmıştır. Milli yasta bayrak gönderde tutulmaz.
Yas alameti olmak üzere Bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Cumhurbaşkanlığınca ilan edilir. (1) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK'nin 82 nci maddesiyle, bu fıkralarda yer alan “tüzükte” ibareleri “yönetmelikte” şeklinde değiştirilmiştir.
10 KASIM'DA BAYRAĞIN YARIYA İNDİRİLMESİ
Böyle bir karar verildiğinde, tüm hükûmet binaları, ofisler, devlet okulları ve askeri üsler bayraklarını yarıya indirmektedir.
Bayrak tesliminde neden 3 kez öpülüp alına konur? Üç zamanın sayısıdır: Geçmiş, şimdi ve gelecek. Doğum, yaşam ve ölüm.
Yıl Dönümü nedeniyle, 10 Kasım 2021 Çarşamba günü kamu kurum ve kuruluşlarında bayraklar güneşin batışına dek yarıya indirilecek, aynı gün günbatımında tekrar göndere çekilecektir.
Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.
Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz. Bu Kanuna ve tüzüğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır.
Bayrak çekilirken ve indirilirken tören yapılır. Bayrak törenlerinin gereken biçimde yapılmasından o mahaldeki yetkili amirler sorumludur.
Milli yas ilan edilen bir ülkede bayraklar yarıya indirilir. Ülkemizde sadece TBMM ve Anıtkabir önündeki bayraklar yarıya indirilmez. Ayrıca doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı nedeniyle de milli yas ilan edilebilir.
· Başımızda şapka bulunuyorsa çıkarmalıyız. · Sessiz ve ciddi bir şekilde İstiklal Marşının başlamasını beklemeliyiz. · Komut verildiğinde hazır ol vaziyetine geçmeliyiz. · İstiklal Marşını söylerken gözümüzle bayrağımızı takip etmeliyiz.
EN SON HABERLER. MİLLİ YAS İLAN EDİLİNCE NE OLUR, İŞE GİDİLİR Mİ? Milli yas ilan edilen günlerde bayrakların yarıya indirilmesi ve eğlence programlarının iptal edilmesi yaygındır. Milli yas günleri resmi tatil sayılmaz ve milli yas ilan edilen günlerde işe gidilmeye devam edilir.
Milli yas günleri resmi tatil sayılmaz. Bu dönemlerde düğün yapmak ve eğlence mekanlarını açmak genellikle kabul edilemez ve toplumsal hassasiyet nedeniyle hoş karşılanmaz. Dolayısıyla, milli yas dönemlerinde çoğu ülkede düğünler ve eğlence mekanları genellikle kısıtlanır veya tamamen yasaklanır.
Milli yas ilan edilmesinin ardından tüm Türkiye'de bayraklar yarıya çekildi.
Önce davul zurna çalmaya başlar gençler halay çekerler, daha sonra imam ve yetişkinler dua ederek oğlan evine her yerden görünecek şekilde bayrağı dikerler. Buna bayrak kaldırma denir.
Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya uniforma şeklinde giyilemez. Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz.
1964 yılında ise bu bayrak Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından resmi olarak Filistin halkının bayrağı olarak kabul edilmiştir. 15 Kasım 1988'de FKÖ bayrağı Filistin Devleti'nin bayrağı olarak kabul edilmiş ve yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Şu anda resmi olarak Filistin Devleti'nin bayrağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri