Telefon Görüşmelerini Smsleri yada Whatsapp Mesajlarını Haklı Bir Sebeple Yayınlamak Suç mu? (1) Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Delil bulma amacıyla hareket eden eşler, birbirlerinin telefonunu karıştırıp ekran görüntüleri aldığı gibi, karşı tarafın cihazına casus yazılımlar da yüklüyor. Hatta dedektif tutup takip ettirenler bile var. Bu durumda özel hayatın gizliliğinin ihlali ve suç unsurları devreye giriyor.
İzinsiz ses veya görüntü kaydı almanın cezası, özel hayatın gizliliğinin ihlali kapsamında verilmektedir. Ceza kanununda söz konusu suçlar için verilecek cezalar, şu şekilde sıralanmaktadır; Özel hayatın gizliliğini ihlal etme: 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası.
(TCK Madde 134) Yani biriyle evli olmanız bu yasağın istisnalarından biri değildir. Kendisinin izni olmadan eşinizin sesini veya görüntüsünü kaydetmeniz hukuka aykırı delildir. Birkaç istisna dışında ise bu durum ceza kanunu açısından suçtur.
İlgili 44 soru bulundu
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu Yetkili Mahkeme
Dolayısıyla öncelikle yetkili mahkemeye değil, durumu emniyete şikayet etmeniz gerekmektedir. Şikayetin ardından emniyet ve savcılık suçu kovuşturarak dava sürecinin işletilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesine gerekli bilgileri aktaracaktır.
Whatsapp konuşmalarını paylaşmak suç olarak görülmektedir. Türk Ceza Kanunu'nun madde 132'de bulunan haberleşmenin gizliliği konuşmaların paylaşılması durumunda ihlal edilmektedir.
Ses Ve Ekran Görüntüsü Almak Suç Mu? Kişiler arasında gerçekleştirilen konuşmaların ses kaydının ya da ekran görüntüsünün alınması “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçu teşkil eder.
Eşinin telefonunu alarak mesajların geri yüklenmesini sağlayan bir program yükledi. Eşinin başka kişilerle konuşmalarını gören o adam eşine boşanma davası açtı. Yargıtay Hukuk Dairesi ise hukuka aykırı olarak elde edilen delil kusurun belirlenmesinde dikkate alınamaz diyerek eşi kusurlu buldu.
Kişi hakkında daha önceden verilmiş bir mahkeme kararı varsa bu kişinin telefon kayıtları geçmişe dönük kayıt altına alınır ve geçmişe dönük alınabilir. Yani herhangi bir mahkeme kararı olmadan telefon konuşmalarının kaydı operatörlerde tutulmamaktadır.
Madde 123- (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
TCK'nın m. 132/3 hükmü uyarınca kendisiyle yapılan haberleşme içeriğini alenen ifşa eden kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir. Mesajları ifşa etmek aşağıdaki örneklerde suçtur: WhatsApp mesajlarını yaymak. Instagram mesajlarının (direct message) ekran görüntüsünü almak ve story/post ile paylaşmak.
TCK md. 133'e göre “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Telefon Görüşmelerini Smsleri yada Whatsapp Mesajlarını Haklı Bir Sebeple Yayınlamak Suç mu? (1) Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Örneğin; anahtar deliğinden bakma, komşuyu gözetleme, evinin kapısını gözetleme, birinin çantasını karıştırma, kimin kimlerle ve nasıl birlikte olduğunu araştırma halinde özel hayatın gizliliğinin ihlali söz konusu olur.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Özetle; HTS kayıtlarına çekişmeli boşanma davalarında delil olarak dayanılabilmesi mümkündür. HTS kayıtlarının mahkeme tarafından ilgili operatörlerden talep edilmesi halinde aranan numaralar, numaraların aranma sıklığı, görüşme gün ve süreleri tespit edilebilecektir.
Eşinden mal kaçırma cezası var mıdır ? Evet, eşten mal kaçırma cezası vardır. Eşlerden biri, evlilik birliği içerisinde edinilmiş malları eşinden gizleyerek veya başka bir kişiye devrederek mal kaçırma suçunu işleyebilir. Mal kaçırma suçu, TCK m. 158'de düzenlenen zimmet suçuna benzer bir suçtur.
Bu nedenle kişinin herhangi bir internet sitesinden iletişime geçtiği telefon numarasının dinlenme olasılığı fazlasıyla muhtemeldir. Dolayısıyla telefon görüşme sırasında aracılık manasına gelebilecek bir konuşma yapılırsa suç işlenmiş olacaktır.
Bir kimsenin rızası olmaksızın ses ve görüntü kaydı alınması hukuka aykırılık teşkil ettiğinden bu verilerin delil olarak kullanılması mümkün olmayacağı gibi kayıt alan kişi de Türk Ceza Kanunu bakımından suç teşkil eden bir eylem gerçekleştirmiş olacaktır.
Kişinin onayı dışında ona cinsel içerikli mesaj göndermek, onu cinsel içerikli fotoğraf paylaşmaya zorlamak, fotoğrafları tehdit aracı olarak kullanmak birer #cinselşiddet eylemidir ve farklı suç tanımlarına (cinsel taciz, taciz, kişilerin huzurunu bozma ve şantaj/tehdit vb.) girer.
Whatsapp, yurt dışında yerleşik bulunan ve Türkiye'de temsilciliği de olmayan bir şirkettir. Bu sebeple whatsapp konuşma kayıtlarının savcılık marifetiyle çıkarılması mümkün değildir. Dolayısıyla boşanma davasında savcı kararı ile whatsapp yazışmaları çıkar mı sorusuna olumlu cevap vermek mümkün değildir.
Meta Inc.'in günümüz itibariyle hala Türkiye'de bir ofisi (temsilciliği) bulunmamaktadır. Bu sebeple mahkeme, WhatsApp'tan sohbet kayıtlarını talep edemeyecektir.
WhatsApp mesajlaşma ve haberleşme sisteminde mesajlar kullanıcının kontrolünde olduğu için iletimden sonra WhatsApp bunları sunucularında ve serverda tutmuyor. Bu nedenle de bu mesajların geçmişe yönelik olarak mahkeme tarafından temin edilmesi mümkün değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri