Avokadonun çekirdeği suya bakacak şekilde saklama kabına yerleştirin. (Avokado kabın tabanına değmemeli.) Saklama kabının kapağını kapatarak buzdolabına kaldırın. Bu şekilde 2-3 gün boyunca avokadoyu kararmadan saklayabilirsiniz.
Olgunlaşmamış avokadoları saklamanın en iyi yolu onları oda ısısında muhafaza etmektir. Avokadonun hızlıca olgunlaşmasını istiyorsan, elma, muz, armut gibi meyvelerle yan yana koymalısın. Böylece avokadoların çok daha hızlı bir şekilde olgunlaşacaktır.
Kesilmemiş, olgunlaşmamış avokadoları oda sıcaklığında tut.
Onları buzdolabına koymak olmaz. Avokadolar soğuk ortamlarda olgunlaşmaz.
İlgili 41 soru bulundu
Işık geçirmeyen bir kese kâğıdı içerisine avokadoları muz, şeftali ya da elma ile birlikte doldurun. Bu meyvelerin salacağı etilen gazı sayesinde ham avokadoların yaklaşık 2 gün gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde olgunlaşıp yenebilecek kıvama gelmesini sağlayabilirsiniz.
Avokadoyu satın aldıysanız, kötüye gidip gitmediğini belirlemenin en hızlı yolu budur. İç rengi açık yeşil olmalıdır. İç kısmı siyah veya kahverengi ise avokado yenmemelidir. Küçük, izole kahverengi renk değişikliği alanları şeklinde bazı küçük morluklar varsa, o kısımlar kesilerek tüketilebilir.
Yarım avokadonun çekirdekli kısmını saklayıp, çekirdeksiz kısmını tüketmek daha uygundur. Çekirdekli kısmını saklamak için açık kısımlarına limon sürüp streç film ile sarın ve buzdolabında muhafaza edin. Dilimlenmiş veya kesilmiş avokadoyu ise saklamak kabında muhafaza edilebilir.
Avokado, vücudumuzdaki karotenoid seviyesini arttırır. Bu sayede görüşümüzü iyileştirir. Yani görme fonksiyonlarınızı iyileştirmek için her gün bir adet avokado yiyebilirsiniz!
Olgunlaşmamış avokado yenebilir. Ancak çok önerilmez, kremsi ve lezzetli olgunlaşmış tadı olmayacaktır.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor.
· Avokado çekirdekleri güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Çekirdekler, meyvenin tamamında bulunan antioksidanların yüzde 70'inden fazlasını içerir. Antioksidanlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarından korur. · Avokado çekirdekleri, iyi tekli doymamış yağ kaynağıdır.
Avokadonun buzlukta en iyi şekilde saklanabilmesi için avokado kabuğundan ve çekirdeğinden ayrılarak çatal veya mutfak robotu yardımıyla püre haline getirilir, üstüne birkaç damla limon suyu sıkılır ve hava geçirmez bir saklama kabına konur.
Şoklama sırasında kararmayı önlemek için hava geçirmeyen poşetler kullanılması ve yağ oranı az cinslerin seçilmesi tavsiye edilmektedir. Şoklanan ürünün depolama süresi şartlara göre 1 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir.
Adım: Keseye Avokado ile Elma veya Muz Ekleyin
Şimdi yeşil ve sert avokadonun olgunlaşmasını kolaylaştıracak yardımcı bir meyveye ihtiyacınız var. İhtiyacınız olan meyve elma ya da muz olabilir. Bu iki meyve etilen salınım yapmaktadır. Etilen salınım, sert ve ham meyvelerin yumuşaması için gerekli olan bir değişimdir.
Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlere göre -2 0C ile-6.5 0C arasında değişmekte ve Hass -1.1 0C'ye kadar dayanabilmektedir.
Avokado toplandığında serttir ve acı bir tada sahiptir, avokadoyu eve götürüp yemeniz tavsiye edilmemektedir. Evde oda sıcaklığında 3 ya da 5 gün arasında beklemelidir. Kavun ve muz gibi bir yapıda olan avokadonun yüzeyini ellediğinizde hafif içe bastırılabiliyorsa, yenecek kıvama gelmiştir demektir.
Avokado, diğer meyvelere kıyasla sağlıklı yağ açısından oldukça zengin bir meyvedir. İçinde bulunan çok sayıda antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini destekleyici özelliğe sahiptir. Avokadoda bulunan vitaminler kanser hastalıklarına karşı da koruyucu bir etkiye sahiptir.
Olgunlaşmış avokadoların buzlukta saklanması için iki yöntem mevcuttur. Bunlardan biri ham avokadoda olduğu gibi çekirdeğini çıkarıp, limon suyu sürüp vakumlama tekniğidir. Diğeri ise avokadoyu püre haline getirip içine biraz limon suyu ekleyerek bir kaba koymaktır. Bu şekilde avokado 4-5 ay buzdolabında saklanabilir.
Avokado çekirdeğinin yarısı su içinde yarısı yüzeyde olmalı; su hizası kürdanların altında kalmalıdır. Suyun içindeki delikli çekirdek, 8 hafta sonrasında filizlenmeye başlar ve artık saksıya geçmesi için kendini gösterir. Bu süreçte su azaldıkça su ekleyebilirsiniz.
Fazla tüketmek; ciltte ve ağız içinde kaşıntı, kızarıklık gibi tepkilere yol açabilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren kişilerin dikkatli şekilde tüketmesi önerilmektedir.. Kolesterol veya karaciğer rahatsızlıkları sorunları olanların doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Bunlardan biri, aynı zamanda aralarında en lezzetli olanı Hass çeşidi. Hass tipi avokado aynı zamanda avokadonun başkenti olarak anılan Kaliforniya'da da en çok tercih edilen tür.
Mart ve Nisan ayı, ekim için en ideal zamanlardır. Avokado hasadı ise, Eylül-Haziran ayı arası olarak bilinir. İlkbaharda ekilen avokadolar, Kasım ayında meyve vermeye başlar. Yaz aylarında tüketilen avokadoların birçoğu ise, ithaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri