Adına şarkılar bestelenen, TV programları yapılan Bayraktar'lar için en önemli işbirliği ise Ukraynalı sanayi devi Motor Sich ile yapılıyor. Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna'nın en önemli sanayi merkezlerinden biri olan Zaporojiya Oblastı'nda üretilen Motor Sich, Türkiye'de ilk temsilciliğini Ankara'da açtı.
Baykar tarafından geliştirilerek kullanıma sunulan Bayraktar TB2 Taktik S/İHA Sistemi, kullanıcıya tüm çözümleri bir arada sunan bütünleşik ağ tabanlı bir sistem mimarisidir.
Bayraktar Kızılelma-A Motoru
Askeri ve sivil çift şaftlı orta baypas turbofan motor ailesinde yer alan Al-25, Sovyetler Birliği sınırlarında kısa mesafeli uçaklarda kullanılan ilk baypas motoruydu. Ukrayna merkezli uçak motoru üreticisi “Motor Sich” bu motorları üretmeye devam ediyor.
Baykar tarafından tasarlanan AKINCI TİHA ve Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) Kızılelma'nın kullandığı motorları imal eden Motor Sich şirketinin tüm hisselerine Ukrayna Devleti diğer stratejik 4 şirket ile birlikte el koydu.
Baykar Bayraktar Kızılelma, Türkiye merkezli insansız hava aracı üreticisi Baykar Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları devam eden, turbofan motorlu, gizlilik ve Havadan havaya füze atabilme kabiliyetine sahip insansız savaş uçağıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da paylaştığı tweette, "Kritik bir eşiği daha aştık! Yüzde 100 #Baykar öz sermayesiyle milli ve özgün olarak geliştirdiğimiz Bayraktar #KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı, havacılık tarihimiz için dönüm noktası olacak...
Mahmut Faruk Akşit, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan Milli Muharip Uçak'ın (MMU) yerli motoruna giden yolda, geliştirdikleri TEI-TF6000 ve TEI-TF10000 motorlarının birer basamak olacağını bildirdi.
Türkiye'nin ilk milli S/İHA sistemlerinin ve ilk milli insansız savaş uçağımız Bayraktar KIZILELMA'nın mimarı olan Selçuk Bayraktar, Baykar Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Teknoloji Liderliği ile T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.
Bayraktar TB2 için 24 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.
TSK'nın ihtiyacı olan İHA'ların ithal edilmesine paralel olarak, yerli İHA üretebilmek için adımlar atılmaya başlanmıştır. Bu sebeple Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından Turna-Keklik, Pelikan-Martı, Öncü,Şimşek,ANKA ve Aksungur insansız hava araçları üretilmiştir.
Bayraktar, ortaya konulan millileşme vizyonuyla savunma sanayisinde 2000'li yıllarda yüzde 15'lerde olan yerlilik oranının şimdi yüzde 65'lere ulaştığını, Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarının büyük kısmını yerli kaynaklarla tedarik ettiğini belirterek, "Bizim SİHA'larda yerlilik oranı yüzde 93. Bütün kritik sistemleri ...
Yerlilik oranı rekor düzeyde
Tüm kritik aksamı, tasarım ve yazılımları Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA'lar dünyada rekor sayılacak düzeyde %93'lük bir yerli sanayi katılımıyla İstanbul'da bulunan Özdemir Bayraktar Milli İHA Ar-Ge ve Üretim Kampüsü'nde üretiliyor.
Bu nedenle şu anda geliştirilen her projede yerli motor olmayışının sebebi, hem zaman (TSK'nın acil ihtiyaçları) hem de maliyet açısından (Türkiye'nin ekonomik durumu) karşılanamıyor oluşu diyebiliriz.
17 Aralık 2015 tarihinde Roketsan MAM-L milli anti tank güdümlü bombasıyla (cansız muhimmat) tam isabet olan ilk atışını gerçekleştirdi. Haziran 2019'da Baykar Bayraktar TB2, 300.000 uçuş saatine ulaşan Türkiye üretimi ilk İHA ve SİHA oldu.
Kanat ve kuyruk bölgelerinde yer alan buz önleme sistemi ile her türlü hava koşulunda görevine devam edebiliyor. ANKA 30 saat havada kalabiliyor, 30.000 fit irtifaya çıkabiliyor ve 350 kg yük ile 250 km menzil içinde operasyon gerçekleştirebiliyor.
Kuveyt, Azerbaycan, Katar, Ukrayna, Türkmenistan, Fas, Kırgızistan, Polonya, Pakistan, Etiyopya, Kazakistan, Tunus, Irak, Libya, Nijer, Tacikistan, Cezayir, Somali, Cibuti, Litvanya, Mali, Birleşik Arap Emirlikleri, Bangladeş, Togo, Burkina Faso.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) SAYEM Projesi çerçevesinde TEİ'ye TJ35 motorlarında kullanmak üzere motor parçası üretecek.
Bu bilgilerin açık kaynak olduğunu ve resmi kurumlar tarafından paylaşıldığını vurgulayan Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin 150 kadar Bayraktar TB2 SİHA'ya sahip olduğunu açıkladı. Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye'nin 150 civarı Bayraktar TB2'si ve 12 kadar AKINCI'sı var. Küçüklerden çok sayıda var.
Türkiye envanterindeki Bayraktar TB2 SİHA sayısı da 160-170 adet arasında. Tabii bu sayı yalnızca aktif kullanımda olanlar. Yani geçtiğimiz yıllarda teslim edilen ve farklı nedenlerden ötürü (Suriye ve Libya'da düşürülenler gibi) şu anda kullanılamayan veya envanterden çıkarılanlar dahil değil.
Bayraktar ailesine ait Baykar'ın iktidarla yakın ilişkileri tartışılırken, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) İHA Sistemleri eski Mühendislik Direktörü Remzi Barlas Türkiye'nin ilk insansız hava aracını geliştirdikten sonra yaşadıklarını anlattı.
Yaşamı 1979 yılında İstanbul'un Sarıyer ilçesinde, (aslen Trabzon, Sürmene Çamburnu köyündendir) Özdemir-Canan çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Eğitim hayatına Sarıyer İlköğretim Okulu'nda başladı. Burayı bitirdikten sonra Robert Koleji'ne yazıldı; 1997 yılında Robert Koleji'nden mezun oldu.
Türkiye, Kuveyt'e 367 milyon dolar değerinde Bayraktar TB2 satışı yapacak. İki ülke arasında imzalanan sözleşmede Kuveyt'e kaç İHA teslim edeceği belirtilmedi.
SSB ile TUSAŞ arasında imzalanan sözleşme kapsamında geliştirilen T625 GÖKBEY helikopteri, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) tarafından milli imkanlarla geliştirilen ve üretilen TS1400 turboşaft motoruyla ilk test uçuşunu başarılı şekilde tamamlamış oldu.
Türkiye'nin ilk jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet'in motoru "Kara Duman" çıkardı TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin ilk jet eğitim ve hafif taarruz uçağı olan Hürjet'in motoru "Kara Duman" çıkardı. TUSAŞ Genel Müdürü Prof.
Bahreyn Hava Kuvvetleri'nin yanı sıra envanterinde F110-GE-129C/E motorları bulunan Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri'nin motor/modül/parça garanti tamirleri de GE adına TEI tarafından yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri