#cactus #kaktüs #plant merhaba arkadaşlar, sizlere suda köklendirdiğim kaktüsleri paylaşıyorum, köklendirme gayet başarılı oldu sonra toprağa ektim ben tuttu herhangi bir sorun oluşmadı, sizlerde bu yöntemi deneyerek kaktuslerinizi çoğaltabilirsiniz.
Çöl bitkisi olan kaktüs, suyu çok sevmez. Eğer fazla su verirseniz, saksıdaki deliklerden fazla olan suyu atacaktır. Saksının çok çok büyük olmasına gerek yoktur. Köklerin rahat şekilde yerleşeceği boyutlarda kaktüs saksısı tercihi yapabilirsiniz.
Kökler. Birçok kaktüsün geniş bir alana yayılmış kökleri olur, ancak toprağa yalnızca kısa bir mesafe nüfuz ederler.
Kaktüs Köklendirme Yöntemi. Bir bitkiden kök alıp, ondan bir tanede daha yetiştirme yaklaşımı bitki dünyasında oldukça yaygın şekilde tercih edilmektedir. Dünyanın her yerinde yaygın olarak tercih edilen bu yöntem kaktüs bitkisi içinde mümkündür. Yani kaktüs çoğaltma işlemi için kök alımı gerçekleştirilebilir.
Öncelikle yavru kaktüsü bir bıçak ya da benzeri bir malzeme ile saksıdan alın. Aldığınız yavru kaktüsü ayrı bir saksıya koyun. Kaktüs için tercih etmeniz gereken uygun toprağı birçok yerden temin edebilirsiniz. İdeal toprak ve uygun şartlarda kaktüsünüzün kısa süre içerisinde büyüdüğünü göreceksiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Bir kaktüs dalı veya segmenti dikkatlice kesilir, birkaç gün boyunca kuruması için bekletilir ve daha sonra iyi drenajlı bir toprak karışımına dikilir. Kesilen parça kök salana ve yeni büyümeye başlayana kadar toprak nemli tutulur. Tohumlar: Kaktüsler ayrıca tohumlardan da yetiştirilebilir.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Torf toprak kullanıldığında kaktüsler çürüme sorunuyla karşı karşıya gelebilir. Kaktüs köklerinin rahatça büyümesi ve hareket etmesi için toprağın sıkışık olması önerilmez. İnce kumlu karışım toprak kullanmanız önerilir. Kaktüs sukulent toprağı alırken perlit oranı bol, özel kaktüs kumu kullanmanız önerilir.
Kaktüs tohumlarının çimlenmesi yaklaşık iki haftalık bir dönemde gerçekleşmektedir. Ekilen tüm tohumlar yaklaşık bir ay içinde çimlenecektir. Yalnız bazı türlerde çimlenme işlemi 2 ya da 3 ayı bulabilmektedir.
Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Isı: Kaktüsler ve bütün sukkulentler sıcağı sever. Yazın 40 dereceye kadar büyümeye devam ederler ancak daha sıcakta büyüme durur. Kışın sulanmamak kaydıyla soğuğa da dayanıklıdırlar. Sıcaklık -15 derecenin altına düşmemelidir ve çok nadir de olsa biraz su verilmelidir.
Sık olarak tercih edilen kaktüs çoğaltma yöntemi kökten ayırma şeklinde yapılmaktadır. Kaktüslerin köklerinden yukarıya doğru yükselen küçük bir bitki görülmektedir. Bu ince bitkiye dokunmazsanız yeni bir kaktüsünüz olacaktır.
Ancak genelde sebep kaktüsün bakımını uygun şekilde yapmamaktır. Kaktüsünüzün ölme sebebi aşırı sulama olabilir. Kaktüsler klasik ev bitkilerinin aksine oldukça az sulama isteyen bitkilerdir. Kaktüsünüzü ihtiyacından fazla sulamanız çürümesine ve sonucunda ölmesine neden olabilir.
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.
Kaktüslerin çok sulanması çiçeğe her zaman zarar verecektir ve onları öldürecektir. Sulama yapılacağı zamanlar genellikle ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sürekli olarak kaktüslerin sulanması onlara zarar verecektir. Kaktüsler susuzluğa uzun süre dayanabilen bitkilerdir.
Dikenlerin Tehlikesi: Kaktüslerin dikenleri, özellikle çocuklar veya evcil hayvanlar için potansiyel bir tehlike olabilir. Bu nedenle, kaktüsleri konumlandırırken dikkatli olunmalıdır. Aşırı Su İhtiyacı Olmayan Bitki: Eğer su ihtiyacını göz ardı edilirse, kaktüslerde aşırı sulama sorunlarına yol açabilir.
Zaten fazla sulamadan çürüyecek olan kaktüsleri birde deliksiz saksı içerisinde yetiştirmeye kalkarsanız kaktüslerinin ölmesi yakındır.Bu yüzden kaktüs saksıları muhakkak delikli olmalıdır.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Gübredeki en uygun N: P2O5:K2O oranı 6:4:6 şeklinde olmalıdır. Kaktüslerde ve diğer sukkulent bitkilerde ise 4:7:5 oranı daha uygundur. Yani bu bitkilere daha az N, buna karşılık daha fazla P ve K verilmelidir.
Çoğu kaktüs türü gibi, yılan kaktüs de sağlıklı gelişimi için güneş ışığına ihtiyaç duyar. Yeterli güneş ışığı almaması çiçek açmasını engellerken, bitkinin formunun bozulmasına da sebep olabilir. Yaz-kış gün içerisinde mutlaka ışık alan bir yere konumlandırılmalı.
Süt ağacı çoğaltma için ilkbahar aylarının sonu tercih edilmelidir. Gövdeden çıkan yeni sürgünleri çelik olarak kullanabilirsiniz. Afrika süt ağacı çoğaltma için çeliğin kesilen yarasını kapatabilmesi için gölgede bir gün bekletip toprağa dikmeniz gerekir. Toprak olarak cocopeat, perlit karışımı kullanmak gerekir.
Kaktüs kışın nasıl bakılır? Evlerde yetiştirilen süs bitkisi kaktüsler sıcak iklim yapısına ayak uydururlar. Bu sebeple kaktüsler kışın sıcak yerlerde yetişebilir. Havadar yerlerde muhafaza edilmesi gereken bu bitkiler kapalı oda veya balkonda, arada havalandırmak şartıyla yetiştirilir.
🌵🌵Kelle Uçurma Sonrasi Kaktüsün Yavru Vermesi. 🌵Kelle Uçurma Yöntemi Kaktüs Ve Sukulentlerde. Çoğaltma Amaciyla Veya Şekil Bozuklukları Sebebiyle. Uygulanir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri