İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü, 2 yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü okuyanlar ve 4 yıllık lisans mezunlarından oluşmaktadır. Daha detaylı açıklamak gerekirse; Ön lisans programlarında eğitim süresi iki yıldır.
İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerine; mühendis, mimar, teknik öğretmen, fen ya da fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya ve biyoloji lisans mezunları ile meslek yüksek okullarının 2 ve 4 yıllık iş sağlığı ve güvenliği programından mezun olanlar katılabilmektedir.
Bu program mezunları, tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, inşaat projelerinde, üniversite ve okullarda, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşlarında, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabilirler.
İSG yüksek lisans programları, ülkemizin ihtiyaç duyduğu az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda iş güvenliği uzmanı olarak çalışacak (B) sınıfı sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanlarının yetişmesine katkıda bulunmaktadır.
AUZEF'e bağlı olan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Programı, dört yıllık açıköğretim lisans programıdır. Programın Amacı; Konusunda donanımlı ve alan bilgilerine sahip İş Sağlığı ve İş Güvenliği uzmanı unvanıyla nitelikli elaman yetiştirmektir.
İlgili 27 soru bulundu
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişi ilk olarak B sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasını alarak 4 yıl görev almalıdır. 4 yıl eğitimin sonunda ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavı başarılı olarak geçtikten sonra A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilirler.
Teknik öğretmenler, mimarlar, mühendisler, fizikçiler, kimyagerler veya biyologlar gibi mesleklerin yanı sıra, iş sağlığı ve güvenliği lisans veya ön lisans programlarından mezun olanlar iş güvenliği uzmanı olabilirler.
İSG Yüksek Lisanslarını tamamladıklarında mevcut C Sınıfı Uzmanlar çalışma süreleri dolmadan mezuniyetlerini takip eden ilk B Sınıfı Uzmanlık sınavına giriş hakkı elde edeceklerdir.
Dolayısıyla bu ilk kademede verilen maaş diğerlerine kıyasla daha azdır. Ortalama olarak bir C sınıfı iş güvenliği uzmanı 13.830 TL maaş alabilir.
Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanmaktadır.
Yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denklikleri, Yükseköğretim Kurulu'nca onaylanmış olmalıdır. Başvurmak İsteyen Adaylarda Aranacak Koşullar: Tezsiz Yüksek Lisans Programında ALES ve yabancı dil şartı aranmaz.
İş sağlığı ve güvenliği lisans mezunları, mühendisler, mimarlık fakültesi mezunları İSG yüksek lisansı yapabilir. Ayrıca eğitim fakültesine bağlı kimya, fizik ve biyoloji mezunları da yüksek lisans başvurusu yapabilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Eğitimi. İş güvenliği sertifikası geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirtilmektedir. Bu sürenin bitiminde uzmanların tekrar yenileme eğitimi alması gerekmemektedir. Ancak 5 yılda bir vize işlemi yaptırmak gerekir.
Birçok araştırmada iş sağlığı ve güvenliği önü açık meslek dallarından birisi kabul edilmektedir.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis, mimar ve teknik elemanlar, öncelikle eğitimlere katılır. Daha sonra da C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavından başarılı olan adaylar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanını elde eder.
a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa. b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa. c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa.
eleman.net verilerine göre, İş Güvenliği Uzmanı 2023 yılında ortalama 24.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İş Güvenliği Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 24.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 19.140 TL maaş alıyordu.
A sınıfı iş güvenliği uzmanı; tehlike sınıfında yer alan iş yerlerinin iş güvenliği departmanında görev yapan ve A sınıfı belgesi alan uzmanlara verilen mesleki isimdir. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili çalışmalar yürütür.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişilerin iki şartı yerine getirmesi gerekmektedir. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak kişi İş Sağlığı ve Güvenliği yüksek lisans mezunu olmalı ya da ilk olarak C sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasını alarak 3 yıl çalışmalıdır.
eleman.net verilerine göre, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 2023 yılında ortalama 28.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 28.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 22.440 TL maaş alıyordu.
Bahsi geçen maddeye göre; Memurlar iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilirler.
girmeye hak kazanırlar. (2) (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlardan; a) Başvurdukları tarihte adlarına 1800 gün prim ödenenler, (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına, girmeye hak kazanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri