Bayram, “sevinç, neşe ve mutluluk günü” demektir. Geçmişten günümüze her milletin kendine has önemli tarihi hatıralarını canlandırdıkları veya dinî ve millî saiklerle ihya ettikleri müstesna günler hep olagelmiştir. Bu bağlamda bayramlar, aynı inanç, tarih ve medeniyet mensuplarının müşterek sevinç ve neşe günleridir.
Sonuç olarak geleneksel bayramlar emek, dostluk, mutluluk, esenlik, şefkat ve ahlak bayramıdır.
Ramazan Bayramı Arapça'da "eid ul-fitr" anlamına gelir. Tam Türkçesi "iftar bayramı" demektir. Yani Arap ülkelerinde Ramazan Bayramı aslında İftar Bayramı olarak kutlanır. Bunun sebebi de 30 gün boyunca tutulan oruçlar için son kez iftar yapacak olmalarıdır.
Bayramların, millî ve dinî duyguların, inanışların pekişmesi, taze ve canlı tutulması fonksiyonu yanında, toplumun birlik ve beraberliğini sağlamada ve bunun bireylerin bilincinde yer etmesinde de büyük önemi vardır.
Bayram, İslamiyet'te ve Türk kültüründe özel günleri ifade eder ve büyük sevinç, kutlama anlamına gelir. Genelde dini bayramlar veya milli bayramlar için kullanılan bu kelime, aynı zamanda bir isim olarak da yaygın bir şekilde tercih edilir. Bu nedenle Bayram ismi, sevinç ve kutlama duygularını çağrıştırır.
İlgili 24 soru bulundu
Đlk olarak Bizans kaynaklarında Türklerin yaşadıkları bölgeleri ifade etmek üzere Türkistan ve Kafkasların kuzeyindeki sahalar için kullanılan Türkiye tabiri, XII. Yüzyıla gelindiğinde Latince kaynaklarda Anadolu için kullanılmaya başlanmıştır.
Bayram Mesajlarının Önemi
Bayram namazının gruplar halinde kılınması, tatlıların yenmesi ve bayram tebriklerinin paylaşılması bu mutlu günün olmazsa olmazlarıdır. Bayramda sevdiklerinize 'Bayramınız Mübarek Olsun' diyerek bu neşeyi büyütebilirsiniz.
Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir. Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Bayramın ilk günü oruç tutulmaz ve bu günde oruç tutmak mekruh veya haram olarak görülür. Ramazan Bayramı'nın ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır.
Normalde görüşemediğimiz akrabalarımız, büyüklerimiz bayramda özellikle ziyaret edilir. Bu sayede onlarla hasret giderir ve bayram coşkunu paylaşırız.
Çocuklarınıza içinde bayram geçen hikayeleri ve anıları anlatabilirsiniz. Bayram bilincini geliştirmek için akraba, arkadaş ziyaretlerinden söz ederek bu ziyaretlerinin öneminden bahsedebilir, ziyaretlerinizi birlikte gerçekleştirebilirsiniz.
Bayramın birinci günü, camilerde bayram namazı kılınır. Namazdan sonra cemaat kendi arasında bayramlaşırken, bazı bölgelerde gruplar halinde mezarlık ziyaretine gidilerek dua edilir. Ramazan ayında her sabah ezanıyla başlayan oruç niyeti bayramla birlikte sona ermiştir.
Büyüklerin bayramda giyecekleri çıkarılır, ütülenir, çocuklar için bayramlık alışverişi yapılır. Misafirler için şeker ve çikolata alınır.Bayram günü yemeğe bırakılacaklar için yemekler hazırlanır. Arife gününe pek iş bırakılmaz. Arife günü yıkanmanın sevap olduğuna inanıldığı için ailece yıkanılır.
Allah'ı hatırlatır.”
diye sormuşlar: - GÜNAHSIZ GEÇEN HER GÜN BAYRAMDIR!” demiş. Dostluğa, kardeşliğe, ve kurtuluşa vesile olması
Bayram sabahı namazdan çıktıktan sonra büyükten küçüğe doğru dizilerek bayramlaşılır. Bayram süresince akrabalar, dostlar, yakınlar ziyaret edilip, bayramlaşılır. Gelenlere baklava, börek, şeker ikram edilir. Kurban bayramlarında kurban, genellikle ilk gün kesilir.
Bayram kutlamaları
Ramazan Bayramının ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını genellikle erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca Müslümanlar eş, dost ve akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar.
Milli ve dini bayramlarımız milletçe kutladığımız çok önemli değerlerimizdir. Bu değerler bizi ayakta tutar ve geçmişi unutmamızı engeller. Bayramlar ayrıca birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek için kutlanır. Aynı zamanda saygı, sevgi, dayanışma ve hoşgörü içerisinde kutlama gerçekleştirilir.
Bayram namazından sonra kabirler ziyaret edilir, geçmişlerin akraba ve din büyüklerinin ruhu için Kur'an-ı Kerim okunur, dua edilir ve sadakalar verilir. Daha sonra da aile büyükleri dost, akraba, arkadaş ve tanıdıklar ziyaret edilir. Çocuklar babalarının ve aile büyüklerinin, gençler de yaşlıların ellerini öperler.
Ramazan ayı, bağışlayıcı bir aydır.
Oruç tutan kişi, Allah tarafından bağışlanır ve günahlarından arınır. Bu ayın önemlerinden biri de birleştirici ve barıştırıcı olmasıdır. Ramazan ayında kimse birbirine dargın kalamaz. Kötü sözler insanlardan uzaklaşır, yemekler paylaşılır aynı sofrada buluşulur.
Oruç insanları dünyada kötülüklerden sakındıran, ahirette de cehennem azabından koruyan ve günahların bağışlanmasına vesile olan bir ibadettir. Oruç tutan maddi ve manevi bakımdan huzura kavuşur. Oruçtan beklenen manevi hazzı alabilmek için sadece midesine değil, bütün organlarına oruç tutturmalıdır.
Günümüzde Ramazan ayının zamanı Ömer'in halifeliği zamanında düzenlenen Hicri takvim'e göre belirlenir. Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11 - 12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar.
⏩ Mübarek Ramazan Bayramının size ve sevdiklerinize mutluluk, huzur ve refah getirmesi dileğiyle. Ramazan bayramınız mübarek olsun... ⏩ Ramazan Bayramının güzelliğini ve bereketini yaşadığınız, sevdiklerinizle birlikte nice bayramlar dilerim.
Resmî bayramlar; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Zafer Bayramı'dır. Dini bayramlar ise Kurban ve Ramazan Bayramlarıdır.
Bayram sabahında hurma gibi bir tatlı ile bir aylık oruçlarını açmadan evlerinden ayrılmazlardı. Yılın iki bayram gecesinde kalkıp ibadet etmeyi tavsiye ederlerdi. Bayramlar saadet asrında da bambaşka bir hava ve neş'e içinde yaşanırdı. Peygamber Efendimiz bayram sabahında namazgaha çıkardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri