Çok soğuk havalarda yakıtın depoda donmasını önlemek oldukça önemlidir. Bu noktada sıklıkla akıllara gelen bir diğer soru da “Dizel motor donar mı?” sorusudur. Dizel motor, sıcaklık -40 derecenin altına düştüğünde donar. Dizel yakıt, dizel motorla aynı sıcaklıkta donmaz.
En iyi çözüm mazot (yakıt) filtresine sıcak su döküp bez ile sarıp biraz bekleyip çalıştırmak eğer olumlu sonuç alınmazsa yakıt filtresine gelen hortumu çıkartıp yakıtı biraz dışarı akıtmak işe yarayabilir.
Türkiye'de benzinin donma derecesiyle ilgili bir bilgi olmasa da genel olarak baktığımızda -45 derecenin üzerindeki soğuklarda benzin donar. Motorinin donma noktası -18 ila -25 derecedir. Bu yüzden kışlık mazot katkısı kullanarak çalıştırırım. -32 ye kadar motorinin donmasını engelliyor.
Halbuki mazot daha düşük devirli dizel motorlarının yakıtı olarak kullanılır. Motorinin donma noktası -10 °C iken benzinin donma noktası -65 °C'dir.
Motor kapatıldıktan sonra yaklaşık 5-10 dakika yağın soğuması bekleniyor. Araç kriko yardımıyla kaldırılarak altında bulunan motor yağı karterinin tapası sökülüyor. Atık yağın depolanması için karterin altına bir kap yerleştiriliyor. Eski yağ tamamen süzüldükten sonra yağ filtresinin değiştirilmesi işlemine geçiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Yağ soğutucusu aracın motor yağının soğutulması sağlayan bir yapıdır aracınızın hemen yağ filtresinin yakının da konumlandırılır.
Depoda Mazot Donar Mı? Dizel yakıt, tanklarda depolanan bir sıvıdır. Sıcaklık -20 derecenin altına düştüğünde dizel yakıt, -40 derecelerde ise benzin donar.
Flash noktası +52 oC olan mazot ise zor ve yavaş yanacak, tutuşabilmesi için bir ön ısıtmaya ihtiyaç duyulacaktır. Halbuki mazotun tutuşma sıcaklığı yaklaşık 250 oC olarak daha düşük ve benzinin tutuşma sıcaklığı yaklaşık 290 oC olarak daha yüksektir.
Motorin Mazot , hidrohen ve karbondan oluşur. Dizel motorlu araçlarda yakıt olarak motorin mazot kullanılır. Mazot ve benzinfarklı özelliklere sahipdir . Kokuları farklıdır, dizel yakıt benzinden daha ağırdır, motorin benzine göre çok daha yavaş buharlaşır, kaynama noktası suyunkinden çok daha yüksektir.
Dizel araca benzin konulursa da motorun içerisine karışan benzin, bu parçalarda aşınma yapar ve yakıt sistemine ciddi zarar verir. Motorun yağlanma özelliği azalırken geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşacağı için bu durum düzensizliğe neden olur.
a) Akaryakıt servis istasyonlarında, akaryakıt, ancak 120 nci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen yeraltı tanklarında depolanabilir. b) Tanklar, betonarme havuz içerisine yerleştirilir. Tank başına 45000 litreyi geçmemek şartı ile, bir istasyonda 250000 litre akaryakıt depolanabilir.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
Dizel Araçlar
Mazotlu araçlarda ise durum daha farklıdır. Isıtma bujileri dizel araçlarda çalışma performansını doğrudan etkilemektedir. Isıtma bujileri, özellikle kış aylarında, mazotun çözülmesinde etkili rol oynar. Motor çalıştığı andan itibaren en az on veya on beş dakika kadar motor çalışmalıdır.
Donan araç çalıştırma aynı zamanda dizel araçların da en büyük sorunları arasında bulunmaktadır. Bu araçlarda, çalıştırmayı kolaylaştırmak için içindeki havayı kızdırmak gerekiyor. Ancak bunun için alttan çakmak tutmak değil de, kızdırma bujilerinin kullanılabildiğini unutmamanız gerekiyor.
Eğer araç açık havada soğuğa maruz kalmışsa çalıştırmadan önce dikkat etmeniz gereken kurallar vardır. Dikkatli şekilde çalıştırılan araçlarda sonrasında aracı birkaç dakika gaza basılı ve rölantide çalıştırmak gerekir. Eğer imkânınız varsa sıcak bir ortam sayesinde araçlar bu tip sorunlarla karşı karşıya kalmaz.
Diğer bir önemli husus, bidon içindeki mazotunuzun bekleme süresinini bir kaç ayı geçmemesi... Beklemiş mazot/yakıt iyi değildir, oksidasyona uğrar.
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
1 Litre Sıvı Yağ 0,91 kg eder. 1 Litre Benzin 0,7 kilogram eder. 1 Litre Mazot (Dizel) 0,85 kilogram .
Benzinli araçlarla kıyaslandığında %20 daha fazla verimli bir motora sahip olması, %15 daha az emisyon sağlıyor olması ve yaklaşık %25 daha az yakıt tüketimi olması, dizel motorlu araçların dikkat çeken özellikleridir. Benzinli araçların motorları dizel araçlara göre daha sessizdir.
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
Mazot'un genleşme katsayısı her bir derece için 0,00082'dir. Yani rafineriden alınan (15°C) 1000 litre sıcaklıkla genleşir ya da büzülür. Yukarıdaki hesapta görüldüğü gibi 40°C sıcaklığa çıkan 1000 litre mazot, 1020.5 litreye genleşecektir.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
5W-30 yağı, daha yüksek sıcaklık değerlerine sahip yağlardan daha incedir, bu da onu aşırı soğuk koşullara maruz kalan araçlarda kullanım için ideal kılar.
Radyatör, içerideki sıvıdan dışarıdaki havaya ısı aktarır, böylece sıvı soğur, bu da motoru soğutur. Radyatörler ayrıca sıklıkla otomatik şanzıman yağı, klima soğutucu, emiş havasını ve bazen motor yağı veya hidrolik direksiyon sıvısını soğutmada kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri