Balık figürü denizlerin sembolüdür. Günlük hayatımızda dekorasyonda ve diğer aksesuarlarda kullandığımız balık figürleri için de denizlerin eşsiz maviliğini temsil eden figürler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden dekorasyonda özellikle balık figürlerine fazlasıyla yer verilir.
Ayrıca yöresel ve kültürel unsurları da resimlerinde konu edinen Eyüboğlu'nun, balığı birçok kültürdeki anlamı olan bolluk ve bereketi çağrıştırması amacı ile hem kültürel anlamıyla ele aldığı hem de plastik bir ifade aracı olarak ele aldığı tespit edilmiştir.
Deniz; aşk denizi, sevgi denizi, gözyaşı denizi, kan denizi, yokluk denizi, gam denizi, ilim denizi, şiir denizi, mana denizi gibi tamlamalarla da anılır. O durgunluk ve coşma hallerinden dolayı gönül ile ilişkilendirilmiştir. Deniz, bolluk ve sonsuzluğu simgeler.
Gündüz; gözle görülebilen, kendiliğinden ışık olan, sıcak, belirli olandır. Gece; ışığını karanlığın ardına gizleyen, karanlık, gözle görülemeyen, soğuk, bilinmeyen ve belirsizdir.
Bu özel meyvenin toprağın altından çıkıyor olmasına rağmen sahip olduğu hoş kokusu insanı baştan çıkartabilecek düzeydedir. Aşkın meyvesi denmesinin bir nedeni de zaten bu nam-ı diğer kokusundan kaynaklanır. Güzel kokar ve güzel görünür çilek. Tüm dokusuyla aşkı çağrıştırır.
İlgili 34 soru bulundu
Yaz mevsimi, tatil, deniz, güneş gibi bir sürü güzel sözcüğü çağrıştırıyor.
Doğa, natür veya tabiat, en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir. Doğa, fiziksel dünyanın olgusunu ve genel olarak yaşamı belirtmek için de kullanılır.
Televizyon sözcüğü Yunanca'dan gelmiş olup “uzaktan görmek” anlamına gelir. 1923 yılında İngiltere'de icat edilmiş ve 1930'lu yıllarda geniş kitlelere satılmaya başlanmıştır.
Ağaç, Türkçe Sözlük'te “1. Meyve verebilen, gövdesi odun veya kereste olmaya elverişli bulunan ve uzun yıllar yaşayabilen bitki, 2. Bu gibi bitkilerin gövdesinden ve dallarından yapılan, 3. Tahta, kereste” anlamlarında verilmektedir (TDK, 2019: 37).
Doğu ve Batı mitolojilerinin çoğunda balığın kutsal olarak kabul edildiği görülmektedir. Türk mitolojisinde ise balık dünyayı üzerinde taşıyan bir unsur olarak tasvir edilmiş ve özellikle göl ve nehir kıyılarında yaşayan Türklerde bereket, refah ve bolluğun simgesi olmuştur.
Rüyada balık görmek hayırlı şekillerde tabir edilir. Kısmetlerin, mal ve mülkün habercisi olan rüyada balık. görmek Cafer-i Sadık'a göre mevki sahibi kimseyi, ganimeti, bakire kızı, hizmetçiyi ve askeri simgeler.
Balık mitolojik olarak bolluk, bereket ve verimliliği simgelemektedir. Ayrıca doğu ve batı mitolojilerinde kutsal olarak kabul edilmiştir. Denizci toplumlarda ise balığın şans ve mutluluk getirdiğine inanılırdı.
Hastalık, bir organizmanın tamamının veya bir kısmının yapısını veya işlevini olumsuz yönde etkileyen ve hemen herhangi bir dış yaralanmaya bağlı olmayan belirli bir anormal durumdur. Hastalıklar genellikle belirli belirti ve semptomlarla ilişkili tıbbi durumlar olarak bilinir.
Tavşan: İnsanlarla ilişkisi tarih tavşan, Budist mitolojisinde Buda ve tanrılarla ilişkili bir hayvandır, Göktürklerde uğurlu sayılmış ve bolluk simgesi olmuştur. Sembolizmde iyi şans, doğurganlık, zeka ve yaratıcılıkla ilişkilendirilir.
Zürafa sözcüğünün dayandığı bilinen en eski kökeni Arapçada yer alan zarāfah (زرافة) kelimesidir ve bu sözcük "hızlı-yürüyen" manasına gelmektedir.
İlgi çekici bir şekilde Türkçe “kaşık” kelimesi ve Moğolca “kalbuga” kelimesi “kopitsa” (leyleksiler takımından bir kuş) adlı bir kuşa işaret ediyor; Türkçede, “kaşıkçın”, “kolpitsa”, “kaşıkçı kuşu”, “pembe pelikan” sözcüklerini çağrıştırıyor.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Türk Dil Kurumu'nun resmi internet sitesi, komik sözcüğünün ilk anlamını “gülme duygusu uyandıran, güldürücü, gülünç” şeklinde, ikinci anlamını ise “güldürü oyuncusu” şeklinde vermektedir.
Yeryüzünü kaplayan, bitki ve sebze yetiştirmeye uygun minerallerden oluşan yüzeye toprak denir. Eski Türkçe bir sözcük olan toprak, halk arasında tarla ve arazi manasında da kullanılır. Bu kelime mecazen hem ülke ve memleket hem de mezar anlamına gelir.
Robot kelimesi, pek çok insanın zihninde insansı bir görünüme sahip olan, fiziksel olarak bir varlığı bulunan ve hareket edebilen cihazları çağrıştırıyor.
➢ Erkeklerde; doğa, hız, yarış, pratik, ulaşım aracı, tutku çağrıştırırken; ➢ Kadınlarda: Keyif, yaz, yorgunluk atma, denge, aşk, çift kişilik bisiklet öne çıkıyor.
Mandalina, greyfurt kokusu turuncuyu çağrıştırır. Değişim, yaşama enerjisi, sosyallik anlamına gelir. Limon, ananas, muz kokusu ise sarıyı çağrıştırır.
21 Mart'ta güneş ışınları Ekvator'un kuzeyindeki noktalara dik geldiğinden ülkemizin de içinde yer aldığı Kuzey Yarımküre'de gece-gündüz eşitliği yaşanır. Bize baharın gelişini ve kışın bitişini hatırlatan bahar ekinoksu tarih boyunca çeşitli toplumlarca kutlanmıştır.
Ormanlar nefes almamızı sağlayan en önemli unsurdur. Ormanların insana huzur veren bir tarafı da bulunur. Bu sebeple orman genel anlamda insanlarda olumlu çağrışımlar yaratır. Ancak aynı orman farklı bir şekilde görüldüğünde kişilerde korku, heyecan gibi olumsuz duygular da hissettirebilir.
Heyecan kelimesi; sevinç, korku, kıskançlık, öfke, üzüntü gibi sebeplere bağlı olarak gelişen geçici duygu durumları olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre heyecan kelimesi, sevinmek, üzülmek ve korkmak gibi çeşitli durumlar sonucu ortaya çıkan duygu olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri