Nişanlılık süresi içine tekabül eden dini bayramlarda kız evi damada, oğlan evi geline giyecek türünden hediyeler alır, kurban bayramında ise kız evine gönderilen hediyelere süslenmiş bir koç ilave edilir.
Bayramda geline hediye olarak bayramlık kıyafet, takı, aksesuar, ayakkabı gibi ürünler tercih edebilir. Geline hediye takı olarak bilezik, yüzük, kolye gibi sık ve zarif ürünler üretilir.
Kız evinde dualarlakoç kesildikten sonra Kurban Bayramının ikinci veya üçüncü günü oğlan evi ziyaret edilip koç etiyle beraber çeşitli hediyeler götürülür. Kız evi de yeni dünürlerine çorap, çamaşır, gömlek, tatlı…vb hediyeler götürüp bayram ziyaretinde bulunarak gönül alıp dünür evini onore eder.
Nişanlı olanlar ise ramazan bayramında giyilmek üzere bohçalar hazırlar. Erkek tarafı kızın giymesi iç çamaşırından çorabına kadar bir kat giysi yanında bir tepsi baklava gönderir. Kız tarafı da oğlana bayramlık bir kat giysisi bohçalar gönderir. Bayram sabah namazı ve bayram namazı ile başlar.
İlgili 45 soru bulundu
Nişanlılık süresi içine tekabül eden dini bayramlarda kız evi damada, oğlan evi geline giyecek türünden hediyeler alır, kurban bayramında ise kız evine gönderilen hediyelere süslenmiş bir koç ilave edilir.
Bayram ziyaretlerine ise öncelikle en yaşlılardan başlanır ziyaret için gidilen her eve ufak hediyeler, bayram şekerleri, çikolataları götürülür. Uzakta olanların bayramlarda birbirlerine tebrik kartları yahut mektupları göndermesi de günümüzde internet ve telefon yoluyla devam etmekte olan adetler arasındadır.
Tanışma: Evlenecek çağa gelen erkekler düğünlerde, bayramlarda gördüğü kızlarla anlaşır. Erkek, ailesini kızı istemeye gönderir. Şayet gelin adayı köy içerisinden ise herkes birbirini tanıdığı için, ilk gidişte kız istenir.
Badem şekeri, katı sabun, kolonya, havlu, magnet, mum, biblo, kahve, cam aksesuarlar, şişe tasarımları ve sürprizlerle dolu kutu çeşitleri tercih edebileceğiniz çeşitler arasındadır.
Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur. Bu sebeple iki bayram arasında düğün yapmakta ve nikâh kıydırmakta dinimiz açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Gelin Bohçasını Hangi Kim Hazırlar? Evlilik sürecinde gelin ve damat tarafları birbirlerine birtakım armağanlar verirler. Bu geleneğe göre erkek tarafının hazırladığı armağanlar, gelin bohçası olarak adlandırılır. Aynı şekilde, kız tarafı da damat için bir hediye paketi hazırlar.
Beyaz eşyalardaki alınacakların bölüşülmesi yöreden yöreye değişiklik gösterse de çoğunlukla; televizyon, buzdolabı ve bazı ev aletleri erkek tarafından karşılanırken; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, yatak örtüleri, tencere takımları, halılar ve perdeler kız tarafından alınır.
Çeyiz kelimesinin kökeni Arapça chz kökünden gelen ve "donanım" veya "nikâhta kız tarafınca verilen hediyeler" anlamına gelen جَهَاز (cahāz) sözcüğüne dayanmaktadır. Türkçede yer alan cihaz kelimesi ile eş asıllıdır.
Davetliler ise genellikle para ya da yarım altın, çeyrek altın hediye ederler. Düğünde damat geline ne takar sorusunun cevabı ise genelde erkek tarafının geline aldığı takı setidir. Aile bireyleri setteki kolye, küpe ve bileziği ayrı ayrı geline takabilirler.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir.
"Nişanda kız tarafı ne takar? diyorsan; nişanda gelin tarafı damada, damat tarafı geline hediye alır. Ancak genellikle bölgeye veya ailelerin maddi durumuna göre değişiklik gösterebilir. Nişanda takılabilecek aksesuarların arasında; bilezikler, kolyeler ve erkek için saatler bulunur.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Bu konuyla ilgili yapılan açıklamalarda Bayramda oruç tutulur mu sorusunun cevabı veriliyor. Diyanet İşleri bayram günlerinde oruç tutmanın doğru olmadığını açıkladı. BAYRAMDA CİNSEL İLİŞKİ GÜNAH MIDIR? Diyanet İşleri'nin açıklamasına göre Bayramda eşlerin cinsel ilişkiye girmelerinde bir engel yoktur.
Kız İstemeye ve Söz Kesmeye Giderken Ne Götürülür? Kız istemenin kilit noktası çikolata ve çiçektir. Duruma ve isteğe göre alternatifler çoğaltılabilir. Çiçek ve çikolata dışında söz kesimine giderken bohça hazırlanır.
Uğurlu sayıldığından, kız istemeye perşembe günün akşamı veya cuma akşamı gidilir. Elçiler giderken bir altın yüzük götürürler. Kız babası, ilk istemede ''he'' derse, söz olarak yüzük verilir. Kız evine gitmeden önce elçilerden biri, çoraplarının birini ters giyer.
Bayram İkramiyesi Kimlere Verilir? En başında da belirttiğimiz gibi bayram ikramiyeleri emeklilere, malulen emekli olanlara, dul ve yetim aylığı alanlara verilmektedir.
Haccın ifa edildiği bu üç bayramda eli boş gidilmeyeceğinden rabbin verdiği berekete göre herkesin elinden geldiği kadar takdime getirmesi de emredilmektedir (Tesniye, 16/16-17).
Bayram süresince posa içeriği yüksek lifli koyu yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, mercimek ve nohut gibi baklagiller tüketilmelidir. Bayram süresince, bir aylık Ramazan döneminde yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için günlük egzersiz yapılması önerilir. Bayramdan sonra da spora devam edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri