Münker Ve Nekir Melekleri Ölen Kişiyi Sorguya Ne Zaman Çekerler? Münker ve Nekir melekleri ölen kişinin kabre koyulmasından hemen sonra sorgu için gelecekleri ayet ve hadislerde bildirilmektedir.
Ölenin kendisi için kurban kesilmesine dair vasiyeti yoksa kesen kimse, bu kurban etini fakirlere yedirebileceği gibi kendisi ve zenginler de yiyebilir. Ancak ölen kişinin vasiyeti varsa, tamamen fakirlere yedirilmesi veya dağıtılması gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 6/326).
[Tirmizi] (Tirmizi, Kütüb-i sitte adı ile maruf, en kıymetli altı hadis kitabından biridir. Cuma günü ölen Müslüman, o günün şerefine kabir azabı görmüyor. Kâfir o gün ölürse elbette cezasını çeker.) (Cuma günü veya gecesi ölen mümin, şehit olur, kabir azabından kurtulur.)
Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifte buyuruyor; 'Kim Ramazan Ayı'ndan hemen sonra ölürse o şehittir. Şehit olarak ölür. ' Ramazan Ayı boyunca müminler oruç tutuyor, arınıyor, temizleniyor ve tövbe ediyor, dua ediyor, zekât, fitre veriyor ve dolu dolu bir hayat yaşıyor. Günahsız olarak bayrama çıkıyor.
Ramazanda ölen kimse hakkında bir rivayet bilmiyoruz ancak cuma günü ölen kimse hakkında rivayet bulunmaktadır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulur: “Bir Müslüman cuma günü veya gecesi ölürse Cenab ı Hak onu kabir fitnesinden (sualinden ve azabından) kurtarır.” (Tirmizî, Cenâiz: 73; Müsned, 2: 176.)
İlgili 43 soru bulundu
Hadislere göre, kabirde ilk gece ölünün çeşitli aşamalara tabi tutulduğu çok önemli bir gecedir. İlk olarak Ruman adlı bir melek, amel defterini oluşturmak için kabre gelir, sonra “Nekir ve Münker” veya “Beşir ve Mübaşşir” adlı iki melek kabre gelerek ölünün inanç ve yaptıkları ameller hakkında ölüyü sorguya çekerler.
2- Nesai, ve Taberani ''Evsat''ta Ebu Eyyüp (r.a.)'dan rivayet ettiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: ''Kim, düşmana rastlayıp, öldürülüp veya mağlup oluncaya kadar sabrederse, kabirde sorguya çekilmez (bir daha zorluk görmez.)
Ramazan ayında ya da Cuma günü vefat eden kabir azabından kurtulur diyemeyiz. Bu, Allahu Teala'ya kalmıştır. Kişi istikamet üzere ölürse cenneti kazanır ve onur içinde mükafatlanır. Şayet günah içinde ölürse tehlike içindedir.
Özellikle Ramazan ayında Peygamberimiz, hasta ve yaşlılara sıkça yaptığı ziyaretleri arttırır, fakir sahabelerin evlerine uğrar, sosyal bir sıkıntı olan her yere tüm sahabelerden önce yetişerek dertlerin çözümünde aktif rol oynardı. Hz Muhammed (sav) sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi.
Ölen kişi, üzerindeki oruç borcunu kaza etmeye fırsat bulmadan ölmüşse sizin yapacağınız bir şey yoktur. Ölen kişi, tutamadığı veya tutmadığı oruçları tutma fırsatı bulduğu halde tutmadan ölmüşse fukahanın çoğunluğuna göre onun adına oruç tutmanız mümkün değildir.
Din büyükleri başta cuma gecesi olmak üzere Kadir Gecesi gibi zamanlarda vefat edenlere Cenab-ı Hak'ın ayrı bir muameleye tabi tutacağı belirtilir. Mübarek günlerde kâfir, zalim, isyankâr insanlar da ölmektedir.
Bir mü'min mübarek gün ve gecelerin bvirinde vefat ederse, Cenab-ı Hakkın ona ayrı bir muamele edeceğine dair bir hadis-i şerifte şöyle buyurulur: "Bir Müslüman Cuma günü veya gecesi ölürse Cenab-ı Hak onu kabir fitnesinden (sualinden ve azabından) kurtarır."
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) efendimizin bir hadisi şerifinde cuma günü ölenin şehit olacağı yazıyor. "Kim Cuma günü vefat ederse şehiddir." Lakin şehitliğin de mertebeleri vardır.
Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Nitekim hadislerden de anlaşıldığı gibi, ruhun cesedden ayrılması ile nimet ve azap başlamaktadır.
Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin.
Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Ölüm mutlak yokluk değil, bir halden bir hale geçiş ve bir evden diğer bir eve göçüştür şüphesiz. Ruh bedenden ayrılınca, yani insan ölünce artık biz onun bulunduğu âlemde sürdürdüğü hayatı müşahede edemiyoruz.
Hz. Muhammed (SAV) dönemi İslam mutfağında yer alan ve son dönemlerde sıkça yapılmaya başlanan sahine tatlısı yapanların vazgeçilmezi oluyor. Genellikle Ramazan ayında tüketilen sahine tatlısı, bir o kadar da lezzetli.
Hz Muhammed, sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi.
VUSLAT'a Hasretim's post. Ramazan ayına girerken helalleşmek sünnettir. Hakkım varsa benden yana helâl olsun.
Ehl-i Sünnet inancına göre, müşrik, kâfir, münafık ve günahkâr olan Mü'min ve Müslümanlar için kabir azabı vardır. Kabir, iman ve salih amel sahipleri için Cennet bahçelerinden bir bahçe, kâfirler için de Cehennem çukur- larından bir çukurdur.
Münker ve Nekir melekleri kabir sorgulamasını yapar. Rabbini, peygamberini ve dinini sorar. Bu sorgudan sadece peygamberler ve çocuklar muaftır. Ehl-i Sünnet inancına göre, kâfirlere ve bazı günahkâr müminlere kabir azabı vardır.
Bir hadiste Peygamber efendimiz (a.s.m) şöyle buyuruyor: "Kabir ya Cennet bahçelerinden bir bahçedir veya Cehennem çukurlarından bir çukurdur." (Tirmizî, kıyamet, 26). Kabir azabının mahşer gününe kadar devam edeceği hadislerden anlaşılıyor.
1. Kabirde sorgu-sual: İnsan öldükten sonra kabre konulunca, münker ve nekir adında iki melek kendisine gelerek, "Rabbin kimdir, dinin nedir, Peygamberin kimdir?" diye sorular soracaklar ve imân ve salih amel sahipleri bu sorulara doğru cevap vereceklerdir.
Bazı rivayetlerde kabirde ölüye sorulan sorular; "Rabbin kimdir, dinin nedir, peygamberin kimdir?" diye üçe çıkarılmıştır.
Sorgu meleklerinin soruları arasında "Dinin nedir?", "Rabbim kim?" ve "Muhammed hakkında ne biliyorsun?" gibi sorular yöneltirler. Kişi müminse ona cennetten bir kapı aralanır ve kıyamet gününe kadar hürmet görür. Ancak kişi kafir ise, ona cehennem penceresi aralanır ve kıyamete kadar kabir dar gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri