Yumuşak su yalnızca içmek için değil aynı zamanda hayatınızın birçok alanında size fayda sağlayacaktır. Sert su içmek insan sağlığına zararlıdır. Böbreklerde ciddi hasarlara sebep olan bu suların yumuşatılarak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Sert sular, içerisinde bol miktarda magnezyum, kalsiyum ve yüksek miktarda çözünürlüğe uğramış mineraller bulundurur. Durumun böyle olması sert suların doğal hali ile içilebilmesi için uygun değildir. Bu sebep ile daha yumuşak bir yapıya sahip olan doğal sular tercih edilir.
Elde edilen yumuşak su, sabun kalsiyum iyonlarını paspaslamakla israf edilmediğinden, aynı temizlik çabası için daha az sabun gerektirir. Yumuşak su ayrıca borularda ve bağlantı parçalarında kireç birikmesini azaltarak veya ortadan kaldırarak sıhhi tesisatın ömrünü uzatır.
Sert suyun içerisindeki minerallerin oranı, olması gerekenden fazla olduğunda vücuda zarar verebilir. İçilebilir fakat sürekli olarak sert su tükettiğinizde vücudunuzda rahatsızlıklar meydana gelebilir. Magnezyum ve kalsiyum minerallerinin fazla olması böbreklere zarar vermektedir.
İlgili 21 soru bulundu
1) Munzur Su
Munzur su, Tunceli'de Ovacık'ta karlarla kaplı olan dağlardan çıkarılan doğal mineralli kaynak suyudur. Bu suyun pH değeri 8,11 olarak ölçülmüştür. 1999 senesinden günümüze kadar piyasada olan Munzur su, yumuşak içimli içme sularından biridir.
Saf haliyle su, sert su minerallerini içermez ve doğal olarak su yumuşaktır. Fakat bu mineraller, suyun kireç taşı gibi kalsiyum ve magnezyum içeren kayalardan geçtiğinde toplanır. Yumuşak su, daha yüksek bir sodyum içeriği ve küçük bir kalsiyum ve magnezyum konsantrasyonuna sahip olan sudur.
Yumuşak Suyun Zararları
Suda bulunan mineraller arıtıldıktan sonra elde edilen yumuşak suyun bazı kişilere farklı zararları olabilir. Solunum sorunları, kalp hastalığı ve sodyum in toleransı olan kişilerin yumuşak su içmeleri önerilmez.
Kalıcı sert suların en önemli özelliği yapısında kalsium ve magnezyumun yüksek oranda bulunmasıdır. Tadının sertliği ve acımsı oluşu bundandır. Kireçli suda bulunan kalsiyum her ne kadar kemik gelişimine faydalı olsa da vücuda verdiği farklı zararlardan dolayı içilmesi uygun değildir.
BÖBREK YETMEZLİĞİNE GÖTÜREBİLİYOR
Böbrekler vücudumuzda her gün oluşan zararlı atık maddeleri (üre, kreatinin, ürik asit gibi) su ile seyreltip atıyorlar. Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor.
Kalsiyum ve magnzeyum iyonlarının sebep olduğu sertlik iyon değiştirme yöntemiyle giderilir, yani su yumuşatılır.
Kireç oranı fazla olan sular zamanla damar sertleşmesine, tıkanmasına ve böbreklerde taş oluşumu gibi durumlara neden olabilir. Böyle durumlarda her zaman sağlıklı su tüketmeye gereken önemi vermek gerekir.
Su yumuşak, kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Hastalık yapıcı zararlı mikroorganizmalar içermemelidir. Sularda suya kötü koku ve tat veren fenol ve yağ gibi maddeler bulunmamalıdır. Demir, hidrojen sülfür ve mangan gibi elementleri içermemelidir.
Fazla magnezyumun purgatif gibi tesiri düşünülebilirse de maden sularından başka kullandığımız diğer sularda magnezyum bu düzeylere ulaşamaz. Suyun serliğinin sağlık üzerine herhangi bir etkisi yoktur ancak; içimi hoş olan sular, daha çok orta sertlikte sulardır.
Özetle; musluk suyu gözetime tabi en ekonomik seçenek ve minerallerden zengin olsa da kirleticiler nedeniyle sağlığı tehdit eder. Su kalitesi, güvenliği ve sağlıklı tüketim için önerimiz cam şişede muhafaza edilen arıtılmış su veya kaynak suyu tüketimidir.
Su eksikliğinin ciddi boyutlara ulaşması kişinin komaya girmesine kadar gidebilir. Su az tüketildiğinde; deri elastikiyetinde azalma, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kan basıncı düşüklüğü gibi şikayetler görülebilir. Bu bulgulara rağmen gerekli su alınmazsa ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Peygamber efendimiz günde ne kadar su içerdi? Peygamber Efendimiz (SAV), suyu ve diğer içecekleri 3 yudumda içermiş ve bu konuyla ilgili hadislerde şöyle buyurmuştur: “Suyu çocuğun memeyi emmesi gibi için.
Dr. Ahmet Reşit Ersay, sert su olarak bilinen ve içinde bolca kalsiyum tuzu bulunan sudan tüketen kişilerde böbrek taşı hastalığının daha az görüldüğünü bildirdi. Ersay, yaptığı açıklamada, genel olarak idrar yolu taşlarının beyaz ırkta 70'li yaşlara kadar görülme oranının yüzde 10 olduğunu anlattı.
Su dolu sürahinin içine karpuz dilimleyin ve içerisine hem nane yaprakları hem de buz ekleyin. İşte içeceğiniz hazır! Salatalık suyu güne başlamak için iyi bir tercih olabilir. Suyla doldurduğunuz sürahinin içine limon ve salatalık dilimleyin.
Sertlik değeri çok düşük olan sular, (örneğin yağmur suyu) bir tür saf su sayılır. İçinde mineral bulunmadığı için tadı yavandır.
6En iyi su değerleri nasıl olmalı? Hem içme suyu hem de doğal kaynak sularında pH değeri nötr veya hafif alkali olması gerekmektedir. Ayrıca pH içme sularında 6,5 ila 9,2, doğal kaynaklarda ise 6,5 ila 8,5 değerleri arasında olması en ideal olanıdır.
Sert su insan sağlığı için zararlıdır. Tüketilmesi önerilmez.
Saf su içinde özellikle çocuklar ve yaşlılar için gerekli olan, kalsiyum, magnezyum, bikarbonat, sülfat, klorür gibi mineraller bulunmaz. Sertlik değeri çok düşük olan sular, (örneğin yağmur suyu) bir tür saf su sayılır. İçinde mineral bulunmadığı için tadı yavandır.
Sert sular ile yumuşak sular arasında bazı farklar bulunur. Bu farklılıklar şu şekilde sıralanabilir: Saf sular doğal hallerinde yumuşak haldedir. Yani bu suların içerisinde magnezyum ve kalsiyum içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri