CE sınıfı ehliyet almak için C sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. 21 yaşından gün alanlar CE sınıfı ehliyet alabilirler. B'den C'ye geçiş yapacak adaylarının yazılı sınava girmeleri gerekmemektedir. Sadece direksiyon sınavına girmeleri yeterlidir.
B sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra 21 yaşını doldurup, 22'den gün aldıysanız C sınıfı ehliyet için başvuruda bulunabilirsiniz. C sınıfı ehliyet kamyon ehliyetidir. Bu ehliyetten sonra CE sınıfına da başvurmanız gerekmekte. B ehliyetiniz varsa diğer sınıfları almak için sadece direksiyon sınavına girilmektedir.
Ek olarak B sınıfına ait ehliyete sahip bir birey, CE sınıfı ehliyete geçiş yapabilir. B sınıfı ehliyetten CE sınıfı ehliyete geçiş yaparken C sınıfı bir ehliyetinizin olması gerekmektedir. Bu anlamda B sınıfı ehliyeti olan insanlar 21 yaşını tamamlayınca C sınıfı ehliyete geçiş yaparlar.
-C ehliyet için sürücü kursuna başvuru yaptıktan sonra 1 ay içinde direksiyon sınavınız yapılır. -Başarılı olursanız ehliyet dosyanız hazırlanır. -Ehliyet harç ücretini ve kart ücretini ödeyeceksiniz. -Ehliyetten randevu alarak sınıf yükseltmek için başvuru yapmanız gerekir.
Kamyon ve Çekici Ehliyeti
Ancak değişen yönetmelikle birlikte direk Tır ehliyeti almak mümkün olmamaktadır. Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz.
İlgili 43 soru bulundu
Kurs ücretleri ilden ile farklılık göstermekle birlikte 2023 yılında 7000 TL ye yükselecek. Ehliyet harcı ise 2489 TL olarak ücretlendirilecek. Böylelikle Ehliyet alma ücretleri 2023 te 10 bin TL'nin üzerine çıkacak. Yeni yılda, motosiklet sürmek için gereken A sınıfı ehliyetin harcı, 370 TL'den 825 TL ye yükselecek.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
C Ehliyet. Standart kapsama sahip C ehliyet sınıfı 21 yaşını doldurmuş ve B sınıfı sürücü belgesine sahip adaylar tarafından alınabiliyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre herhangi bir ağırlık şartı belirlenmeyen bu sürücü belgesi kamyon ve çekici kullanmak için gerekiyor.
CE ehliyet almak için deneyim şartı, en az C ehliyet sahibi olmaktır. “CE ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusunun cevabı ise CE'ye ek olarak M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçlardır.
CE sınıfı ehliyetler; ağırlığı 750 kilogramdan fazla gelen, yarı römork veya römorktan meydana gelen birleşik araçları kullanmak için gerekli olan sürücü belgesidir. CE sınıfı ehliyetler ile tır kullanmak mümkündür. CE sınıfı sürücü belgeleri yeni tır ehliyeti olarak da bilinmektedir.
B'den E'ye Fark
B Sınıfı ehliyeti olduğundan yükseltmek için sadece Motor dersinden yazılı sınava ve Direksiyon sınavına girmek yeterlidir.( Trafik-İlkyardımdan sorumlu olmayacaktır.) Başka sınıfı ehliyeti olsada hiç ehliyeti olmayanlar gibi evrakları düzenlemekle yükümlüdür.
Ehliyet yükseltme ya da farklı bir sürücü belgesine geçiş yapmak için teorik ders ve yazılı sınav uygulaması kalkmıştır. Herhangi bir sürücü belgeniz var ve başka bir sınıf ehliyete ihtiyacınız var ise sadece direksiyon dersi alarak direksiyon sınavına girmeniz yeterli olacaktır.
2022 E SINIFI EHLİYETLER
E sınıfı ehliyeti almak için öncelikle 4.948 TL ödeme yapılması gerekir.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Yeni ehliyete geçiş yapmak isteyenler için e sınıfı ehliyet fiyatları 13+2 TL'dir. Mevcut yeni ehliyet kayıp veya yıpranmış ise bu durumda 145+624 TL olmak üzere 769 TL ödeme yapılması gerekir.
Genel olarak 1 ay, 2 ay ve 3 ay içerisinde C sınıfı ehliyeti kişiye kazandırmaktadır. Tabii ki de bu 1 ay, 2 ay ve 3 ay şeklinde değişen süreyi belirleyen kriterler ise bünyemizde ders almak isteyen sürücünün kendi durumunu ve biraz da kendi yeteneğine bağlı olarak değişmektedir.
C sınıfı ehliyete sahip olmak için istenen ilk şey B sınıfı ehliyeti almış olmaktır. C sınıfı ehliyet almak için kişilerin bir kursa kaydolması, yazılı sınava ve direksiyon sınavına girmesi gerekmektesonrasında ise C sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için sadece direksiyon sınavına girilmesi yeterli.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
Dolayısıyla C sınıfı sürücü belgesine sahip olan vatandaşlar aynı zamanda B, B1, C1, F ve M sınıfına özel araçları da kullanabilmektedir. Detaylı bakacak olursak C sınıfı ehliyeti edinmiş kişilerin kullanabilecekleri araçlar şu şekilde sıralanmıştır: Motor bisiklet.
7500 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1 sınıfıdır, C1 sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) 12000 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1E sınıfıdır, C1E sınıfı için C1 sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) Kamyon ve çekici (C sınıfıdır, C sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
B sınıfı ehliyet, güç sınırı 15 kv'ı geçmeyen, yük taşımacılığında kullanılmayacaksa 400 kg'dan; kullanılacaksa da net ağırlığı 550 kg'dan fazla olmayan dört tekerlekli motosikletleri kapsıyor. Yaş sınırı 16 olan ehliyete sahipseniz M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirsiniz.
Eğer 21 yaşından küçükseniz yada C sınıfı bir ehliyetiniz yoksa Tır ehliyeti alamazsınız. B sınıfı ehliyeti olmayan da c sınıfı ehliyet alamaz. C sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra yapmanız gereken tek şey kalıyor o da ehliyetinizi CE sınıfı tır ehliyetine çevirmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri