BDT eğitimi, bilişsel davranışçı terapist adayları için özel bir eğitimdir. Bu eğitim, kişinin sertifika başvurusunda bulunmasına izin verilmeden önce gereklidir. NACBT tarafından onaylanan birçok yerleşik eğitim kursu vardır. Adayların uzmanlık alanlarında en az 40 saatlik özel eğitim almalarını şart koşulur.
Bilişsel davranışçı terapi, psikoterapi konusunda eğitim almış psikologlar, psikolojik danışmanlar, psikiyatristler ve aile danışmanlarınca uygulanmaktadır.
Genellikle ayda bir kez olmak üzere cumartesi ve pazar günleri (14 saat) yapılacak olan toplam 112 saatlik teorik ve uygulamalı (8 ay), 56 saatlik süpervizyon eğitimi (4 ay) için katılımcılardan 1800 TL (150 x 12), ücret talep edilecektir. Ulaşım ve konaklama harcamaları katılımcılara aittir.
İlgili 24 soru bulundu
Altı modülden oluşan BDT Temel Düzey Eğitim ücreti KDV dahil 19.950 TL'dir. Eğitimin ön kayıt ücreti 2.850 TL'dir. Ücretin kalanı her ay 2.850 TL olarak 6 taksitte ödenebilir.
Psikoterapist olmak için, üniversitelerdeki Psikoloji bölümü veya Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans bölümlerinden birisinden mezun olmak gerekir. Psikoloji ve PDR bölümleri dışında, Psikiyatri alanında uzmanlaşan tıp doktorları da bu eğitimi alabilirler.
BDT eğitimi, bilişsel davranışçı terapist adayları için özel bir eğitimdir. Bu eğitim, kişinin sertifika başvurusunda bulunmasına izin verilmeden önce gereklidir. NACBT tarafından onaylanan birçok yerleşik eğitim kursu vardır. Adayların uzmanlık alanlarında en az 40 saatlik özel eğitim almalarını şart koşulur.
Psikolog, Psikolojik Danışman veya diğer Ruh Sağlığı Çalışanları veya Öğrencileri bu eğitime katılabilmek için Değerlendirme ve Yapılandırılmış Görüşme Eğitimini almak zorundadır.
Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi sonrasında alan uzmanları, psikoterapistler, depresyon, anksiyete (kaygı) bozuklukları, bedensel belirtilerle giden bozukluklar ve yeme bozuklukları başta olmak üzere birçok ruhsal hastalığın tedavisinde daha etkin ve profesyonel müdahale edebileceklerdir.
BDT, klinik ortamlarda yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemi olduğu için, BDT eğitimi alan kişiler mesleklerinde klinik alanda çok daha etkin psikolojik destek verebilir.
Kimler BDT uygulayabilir? BDT teorik eğitimini ve süpervizyonunu tamamlayarak Bilişsel Davranışçı Terapist sertifikasını almış psikiyatristler ve uzman klinik psikologlar BDT uygulayabilirler.
Akredite olacak terapistin en az 8 vakayı değerlendirmeden tamamlamaya kadar izlemiş olması, yani bu 8 vaka ile tüm terapi sürecinin başlayıp sonlandırılmış olması gerekmektedir. Bu 8 vakanın en az 3'ünün yakından takip edilmiş olması (ses veya video kaydının süpervizöre dinletilmesi) beklenmektedir.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
EMDR terapi, temeli Adatif Bilgi İşleme Modeline dayanan göz hareketleri ile olumsuz anılara karşı verilen tepkilere karşı duyarsızlaştırmayı ve bu tepkileri yeniden işleyerek daha olumlu bir hale getirmeyi amaçlayan bir psikoterapi yöntemidir.
Bilişsel Davranışçı Terapi yaşanan kötü ve acı anıların düzelmesinde etkili olmakla birlikte, EMDR çok daha hızlı (bazen tek seansta) sonuç vermektedir. olaylarla ilişkili olan duygular ve bedensel duyumlar, beynimizin sağ ve sol loblarına kaydedilirler.
EMDR Temel Eğitimi ve EMDR Çocuk ve Ergen Temel Eğitimi iki düzeyden oluşur. Yetişkinlerle çalışmak isteyenler I. Düzey Temel Eğitimini aldıktan sonra uygulama yapabilirler.
EĞİTİME KİMLER KATILABİLİR? Psikoloji, Tıp, PDR, Sosyal Hizmet, Çocuk Gelişimi alanlarının mezunları ve son sınıf öğrencileri eğitime katılabilir. Aile Danışmanlığı Eğitimi almış olanlar da katılabilir.
Psikolog unvanına sahip olabilmek için sertifikalı psikoloji eğitimleri sertifikaları tek başına yeterli değildir. Ancak Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul gören 4 yıllık psikoloji lisans programlarından mezun olan öğrenciler psikolog olarak kabul edilir.
Dr. Ebru Şalcıoğlu tarafından verilen Bilişsel ve Davranışçı Terapiler Eğitimi (kısaca BDT Eğitimi), bu psikoterapi sisteminin çağdaş yöntemlerini teorik altyapıları ve bilimsel temelleri çerçevesinde ruh sağlığı çalışanlarına aktarmayı hedeflemektedir.
Akredite terapist, bir terapi mesleğinde çalışan ve bir kuruluş tarafından tanınan bir uzman olarak tanımlanabilir. Bu belge, hastaların terapistlerinin güvenli, etik ve yüksek kaliteli hizmet sunmasını bekleyebileceklerini garanti eder.
Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği'nin örgün programının bir parçası olan beceri programı temelde bir uygulama eğitimidir. Bu eğitim modülüyle kişilerin bilişsel davranışçı terapi ile ilgili edindikleri bilgileri uygulamayla birleştirmeleri amaçlanır.
Türkiye'de psikologların psikoterapistlik eğitimine başlayabilmesi için yüksek lisans eğitimine başlamış veya bitirmiş olması gerekir. Bazı psikoterapi alt alanları lisans mezuniyetini de kabul etmektedir. Psikoterapi alt alanları da tıpkı psikoloji uzmanlık alanları gibi çok dallıdır.
Terapist olmak için Psikoloji lisans eğitiminden sonra Klinik Psikoloji yüksek lisansını tamamlayarak “klinik psikolog” ünvanı almak veya Çift Aile Terapisi gibi spesifik terapi eğitimlerini tamamlamak gerekir.
Sosyoloji bölümü mezunu psikolojik danışmanlık ve rehberlik yapamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri