Kedilerde üşüme belirtileri arasında titreme, tüylerini kabartma, kulak ve burun bölgesinin soğuk olması, patilerinin soğuk olması, büzülerek yatma ve sıcak yerlere sığınma eğilimi gibi farklı semptomlar yer alabilir.
Kediler de tüm canlılar gibi üşümeye meyillidir. Elbette üşüme oranları, sahip olduğu tüy yapısı, tüy uzunluğu ve sıklığına göre değişiklik gösterir. Fakat normal yaşam şartlarından daha düşük sıcaklıklara sahip ortamlarda kedilerin burnu, kulakları ya da patilerine dokunarak üşüyüp üşümediğini fark edebilirsiniz.
Sırtı kamburlaştırma ve kabarma; Kediler soğuk havaya maruz kaldıklarında yere daha yakın durma ve tüylerini kabartma eğiliminde olurlar. Burun ve kulakların soğuk olması; Kedinizin üşüdüğünü düşünüyorsanız burnuna, kulaklarına, patilerine ve kuyruklarının uçlarına dokunun. Eğer soğuksa, evet kediniz üşüyor olabilir!
Ev kedileri kış aylarında balkonda kalırsa üşütebilir ancak sokak kedileri sığınacak bir yer bulamadıkları için çok daha ciddi sorunlarla karşılaşabilir. Bu nedenle kedileri soğuktan nasıl koruyabileceğinizi öğrenmeli ve ona göre adımlar atmalısınız.
Kedilerin üşümediği düşüncesi yanlış bir bilgidir. Kediler de diğer canlılar gibi soğuktan etkilenebilen canlılar arasındadır. Soğuğun artmasıyla birlikte sokakta olan kediler sığınacak sıcak bir yer arayışı içine girer. Kedilerin vücut ısısı her ne kadar yüksek olsa da, soğuktan kolay etkilenebilen canlılardır.
İlgili 34 soru bulundu
Kedi ile uyumak sağlıklı mı sorusunun olumsuz yanıtlarından biri ne yazık ki astım ve alerji riskleridir. Astım ya da alerji gibi hastalıklara maruz kalabileceğiniz gibi var olan sorunlar da artabilir. Bu nedenle kedinizden ayrı uyumayı tercih etmeniz sizin için en iyisidir.
Özellikle de yaz aylarında kediler banyo gibi güneş almayan daha izole yerlerde yatmayı tercih ederler. Ancak kedim soğuk yere yatıyor diyenler arasında yer alıyorsanız bu durumun tek nedeninin sıcaklık olmadığını bilmenizde fayda var. Kediler kendilerini daha iyi hissetmek için soğuk yerlerde yatabilir.
Bahçede ya da sokakta yaşayan kediler için soğuğa dayanıklı kedi evleri kurmak iyi bir çözüm olabilir. Uygun şartları sağlayan bir ahşap kedi evi hayvanları soğuktan ve yağmur gibi zorlu hava koşullarından korur.
İşte yavru kedinizin soğuk aldığını gösterecek üç klasik işaret: Gözlerinde çapaklanma. Burun akıntısı İştah kaybı
Kedilerin üşüdüğünün bir diğer göstergesi ise uzun bir süre boyunca burunlarını patilerinin arasına alarak hareketsiz bir şekilde yatmalarıdır. Hareketsiz kaldıklarında vücutları daha uzun bir süre boyunca sıcak kalacağından üşüdüklerinde bu şekilde bir tepki gösterirler.
Kediniz üşüyorsa aslında ilk yapmak isteyeceği şey sıcak bir yere sığınmak olacaktır. Kendisini sıcak tutmak için battaniyenize, yorgan altına veya kalorifere yakın bir yere sokulabilir. Elbette çoğu kediler özellikle yanınıza sokulmayı severler.
Patilerde doğal sensörler vardır ve bu sayede kendi vücut ısılarını ayarlayabilirler. Kediler çok sıcak havalarda patilerini yalayarak kendilerini serinletebilir; soğuk havalarda ise sadece patilerini sıcak tutarak ısınabilirler. Patilerde ayrıca hem ısıya hem titreşime hem de dokunmaya ait hassas sinirler bulunur.
Ev içi sıcaklığının 21 derecenin altına düşmemesi ideal oda sıcaklığı olarak görülür. Kedinizin uyuduğu yatağın da sıcak olması gerekiyor. Özellikle kedi yatağının bulunduğu mekanda cam ve kapıları kontrol ederek açık unutmamaya dikkat etmelisiniz.
Kediler çoğunlukla battaniye, yatak, yorgan, yastık veya kendilerine ait yataklarında uyumayı severler. Aynı zamanda kedi kulesi gibi yüksek alanlar da kedilerin uyumayı sevdiği yerlerden biridir.
Yani bir kedinin sırtüstü yatması sahiplerine güvendiğinin göstergesidir. Unutmayın kediler sırtüstü yattıklarında savunmasız ve korunmasız olurlar. Bu da sizin yanınızda korunma gerekliliği hissetmediği anlamını taşır.
Soğuk Su Bulundurun
Kediler de tıpkı insanlar gibi yaz aylarında sürekli su içme ihtiyacı duyarlar. Onlar için bir köşede mutlaka bolca su bulundurmayı ihmal etmeyin. Su bulundurmak yetmez, yeterince serinleyebilmeleri için suya birkaç küp buz atarsanız size minnetkâr kalacaklardır.
Sahiplerinin yanında kendilerini güvende hisseden kediler onların üstünde ve ucunda yatmayı tercih ederler. Kedilerin sahiplerinin üstünde ya da ucunda yatmalarının sebeplerinden biri zarar görmemektedir. İnsanlar uyurken kedilere zarar verebilecekleri için kediler başuçlarında yatmayı tercih eder.
Kedinizin, kapı önünde yatması ya da sizi kapıda karşılaması aslında son derece anlamlı bir davranıştır. Kedilerin kapı önünde yatması, sizi ve yaşam alanınızı korumaya çalıştıklarını gösterir. Kendilerini bir koruyucu olarak gören kedi, sizi güvenli bir alana alır ve size olan sevgisini bu şekilde gösterir.
Kedinizi asla ceza vererek bir odaya kapatmamalısınız. Çünkü kedilere ceza vermek oldukça yanlıştır.
Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Yavru kedilerden yetişkin kedilere porsiyonlar
Yavru kedi 6 aylık olana kadar günde 3-4 öğünle beslenmelidir. Bundan sonra günde 2-4 öğün tavsiye edilir. 12 aylık olduklarında, yavru kediler günde iki öğün şeklinde yetişkin mamaları için hazırdır.
Genç kediler yani 8 ay ile 2 yaş arası, bir yere kadar ikişer ikişer artar. 8 aylık bir kedi 11, 10 aylık bir kedi 13 ve 1 yaşındaki bir kedi 15 yaşındadır. Fakat 1,5 yaşı ve sonrasında dörder eklenerek hesaplanır. 1,5 yaşında 20, 2 yaşında 24, 3 yaşında 28, 4 yaşında 32 diye devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri