ÇOCUĞA GETİRİLEN HEDİYE Bu bakımdan da eşlerin paylı mülkiyetine dahildirler.
Bebeğe Takılan Altınlar ve Verilen Hediyeler Kime Aittir? üzerinde yarı yarıya oranda hak sahibidir. Yargıtay 2. HD, 09.02.1994 Tarih ve E. 1994/5271 K. paylı mülkiyetine dahildirler.
“Evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun kadına bağışlanmış ve ona ait sayılır.
Damadın veya ana babasının geline taktıkları takılar örfen mehirden sayılıyorsa mehirdir; asla geri alınamaz.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır. Görüldüğü üzere; düğünde takılan tüm takılar kadına ait kabul edilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Yakın akrabalar da isteğe göre bilezik ya da tam altın, Reşat altını takabilirler. Davetliler ise genellikle para ya da yarım altın, çeyrek altın hediye ederler. Düğünde damat geline ne takar sorusunun cevabı ise genelde erkek tarafının geline aldığı takı setidir.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin 06.11.2017 tarihli 2016/4230 Es. 2017/15289 K. sayılı ilamı; "…….düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır…..'' şeklindedir.
Geline Takılan Takılar Geri Alınmamalı
Şayet takılar kız tarafının takmış olduğu takılar ise, kadına verilmesi gerekir. Takılan takılar kadının mehiri olarak takılmış ise, kadına ait olduğu için boşanma durumunda dahi ödenmesi gerekir.
Boşanma halinde düğünde kadına takılan altınlar kadında kalır. Erkeğe takılan ancak kadına özgü nitelikte olan kolye, bilezik, küpe, tek taş gibi takılan kadına ait olur. Erkeğe takılan, kadına özgü nitelikte olmayan çeyrek, gram, tam altın ve benzeri takılar erkekte kalır.
Yargıtay eski mahkeme kararlarına göre düğünde erkeğe takılan altınların erkeğin, kadına takılanların ise kadının malı olduğu biliniyordu. Yargıtayın yeni temyizine göre düğün sırasında takılan tüm ziynet eşyaların, kim tarafından kime takılırsa takılsın sadece kadına ait olduğu kararı açıklandı.
Boşanmada düğünde takılan altınlar kimindir? (Kime verilir?)
Yargıtay güncel kararlarında düğünde takılan altınların kadına ait olduğunu kabul etmiştir. Ancak ortak sepette toplanan takıların ve paraların mal paylaşımında yarı yarıya paylaşılması gerektiğini ifade etmiştir.
TAKI KİME TAKILMIŞSA ONUNDUR
Yakınlarının ve davetlilerin getirmiş oldukları hediyeler eşlerden hangisine verilmiş ise ona ait olur. Kimin adına getirildiği bilinmemesi halinde, mümkünse getirenlerden sorulur ve onların sözüne göre hareket edilir.
Sonuç olarak düğünde takılan altınlar ve paralar ister erkek tarafın konuklarınca takılmış olsun ister kadın tarafın konuklarınca takılmış olsun ister kadına ister erkeğe takılmış olsun, aksine aralarında anlaşma yok ise veya yerel adeta göre bir uygulama söz konusu değil ise kadın eşe ait olacaktır.
Yargıtay, düğünde takılan takıların geline ait olduğu görüşündedir. Aksine bir anlaşma ya da o yöreye özgü bir gelenek ya da örf-adet kuralı yoksa ziynetler de takı paraları da kadına aittir.
Önceleri düğünde takılan bütün ziynet eşyaların kadına ait olduğu kabul edilirken Yargıtay bu konudaki fikrini değiştirmiş ve düğünde takılan takılardan erkeğin üzerine takılanlar erkeğin, kadının üzerine takılanlar kadının kabul edilir. Bu durum düğün videosu ya da düğün fotoğrafları ile ispat edilebilir.
Yani ziynet eşyalarına ilişkin olarak da, tarafların sözleşme özgürlüğü kapsamında hareket ettiğinin kabulü gerekir ve bu iradeleri uyarınca hüküm kurulur. Ziynet eşyaları da, mal rejiminin tasfiyesi gibi anlaşmalı boşanma sonrasında ayrıca açılacak olan bir düğün takıları davası ile talep edilebilir.
Eğer ev eşyaları evlilik öncesinde alınmışsa ve ödemeleri de tek bir eş tarafından evlilik öncesinde gerçekleştirilmişse, aksine anlaşma olmaması halinde eşyalar o eşin kişisel malı sayılırlar. Tabii bunun için ödemelerin tamamının evlilik öncesinde gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Boşanma Sürecinde Araba Kimde Kalır? Boşanma sürecinde araba kimin adına kayıtlı ise onun kullanımında kalır. Boşanmadan sonra mal paylaşımı davası açıldığında arabanın bedelinden pay oranında ödeme alınabilir. Ancak boşanma sürecinde aracın üzerine haciz koyulması mümkün değildir.
Mehir ne istenir? Evlenirken kadın mehir olarak ne isteyeceğine kendisi karar verir. Örneğin 50 gr. altın mehir, 130 gr. altın mehir isteyebilir. Kadın mehir olarak ev, araba veya diğer maddi her şeyi isteyebilir.
Boşadığı kadına mehrini ödememek kul hakkıdır. Ödemezse, ahirette azabı çok şiddetlidir. İslâmiyet'te mehir parası, evlenmek için değildir. Evliliğin düzenli, mutlu olarak devam etmesi, kadının hak ve hürriyetlerinin korunması, din cahili huysuz erkeğin elinde oyuncak olmaması içindir.
“Yakınlarının ve davetlilerin getirmiş oldukları hediyeler eşlerden hangisine verilmiş ise ona ait olur. Kimin adına getirildiği bilinmemesi halinde, mümkünse getirenlerden sorulur ve onların sözüne göre hareket edilir. Bunun mümkün olmaması halinde bulunulan yerin örf ve adetine göre hareket edilir.
Düğünde takılan altınların miktarı, gramı, ayarı gibi hesap için gerekli olan bilgiler düğün sırasında çekilmiş video görüntüleri, yine düğünde çekilmiş fotoğraflar ve tabi ki altınları gören bilen kişilerin tanıklığı ile ispatlanabilir.
Boşanmada düğünde takılan altınlar; her ne kadar yargıtay içtihatları değişkenlik gösterse de erkeğe takılanların erkeğe kadına takılanların kadına ait olması gerekecektir. Unutmayın ziynet eşyası davası için boşanma davasının kesinleşmesine gerek yoktur. Ziynet davası boşanmadan da açılabilir.
Nişan bozulursa takılar kimde kalır? Nişanın bozulması halinde nişan yüzüğü hariç diğer değerli takıların iadesi, hediye eden nişanlı, onun ana babası ya da onlar gibi davranan tarafından talep edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri