Ana baba karşılıklı danışarak ve anlaşarak çocuğu sütten kesmek isterlerse bundan dolayı onlar için bir sakınca yoktur. Çocuklarınızı sütannelere emzirtmek isterseniz münasip olan ücreti verdiğiniz takdirde sizin için bir günah yoktur.
Bebeğin annesiyle birlikte görüş alışverişinde bulunup sütten kesme kararı almak günah değildir.
Bu görüşün delilleri şöyle özetlenebilir: Kur'ân-ı Kerîm'de emzirmenin süresi iki yıl olarak belirlenmiştir (el-Bakara 2/233; Lokmân 31/14). Hz. Peygamber'in, “Emzirme ancak iki yaşına kadar olur” hadisi (Dârekutnî, IV, 174) ve Hz.
Bu çocuğun hakkıdır, ancak anne-baba iki yıl dolmadan çocuğun süte ihtiyacının olmadığına, normal gıdalarla beslendiği için sütten kesilmesi kanaatine varırlarsa, bundan dolayı kendilerine bir günah olmadığı âyette açıkça ifade edilmektedir.
Uzmanlar ise en az 2 yıl bebeğin anne sütüne devam etmesini öneriyor.
İlgili 18 soru bulundu
Emzirme döneminde göğüs pompası kullanımı emzirmeyi sonlandırmak için de kullanılabilir. Dilerseniz yoğun olarak biriken sütünüzü sağarak memelerinizi rahatlatabilirsiniz. Memelerinize soğuk kompleks uygulayabilir veya masaj yaparak rahatlatabilirsiniz.
Memeden keserken günlük beslenme sayısını giderek azaltmaya başlayın. Gün içinde emzirme sayılarını azaltmak belki her bir emzirme için yavaş yavaş birkaç hafta sürecektir. Yani birkaç hafta arayla bir emzirme azaltma şeklinde yapın. 4- Emzirme sayısı dışında emzirme süresini de bir miktar kısaltmaya çalışın.
Cünüp iken bebeğin emzirilmesi caizdir. Ancak bu durumda olan bir kadının bir an önce gusül abdesti alması uygun olur.
Bazı kadınlar, çocuklarını üç-beş yaşına kadar emziriyor. Bunun ne anneye ne de bebeğe bir faydası yok. Zaten bir yaşından sonra çocuk; inek sütü dahil birçok gıdayı tüketebilmektedir. Bu dönemden sonra anne sütü, bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır.
Uzmanlar 2 yaşına kadar bebeklerin emzirilmesini önerir. Dolayısıyla 1 yaş bebek beslenmesinde ek gıda ile beraber anne sütüne de devam edilmesi önemlidir. Tabi bu miktar bir yenidoğanın annesinden aldığı anne sütü miktarı gibi bol olmayacaktır.
Sarı Sabır Taşı 50 gram Sabır taşını kullanmadan önce hafif bir şekilde ıslatıp nemlendirdikten sonra meme uçlarına sürmek gerekir. Kullandıktan sonra da meme uçlarının yıkanması tavsiye edilir.
Annesi ölmüş ya da sütten kesilmiş yeni doğmuş bir bebeği öz ablası emzirebilir. Yani ablanın bebek olan erkek ve kız kardeşini emzirebilmesi caizdir.
Çocuk emziren kadının, çocuğunu emzirirken Kur'an-ı Kerim okuması câizdir. Bunda bir sakınca yoktur. Eldiven gibi arada bir engel olmadan Kur'an-ı Kerim'i yüzünden okuduğun zaman abdestli olmanız şarttır. Bu konuda (10672) ve (8950) nolu soruların cevaplarına bakabilirsiniz.
Anne sütten kesmeye hazır olduğunda emzirmeyi kademeli olarak azaltmaldır. Her 3-5 günde bir, gün içindeki emzirme seanslarından birini keserek emzirme azaltılabilir. Öncelikle bebeğin daha az düşkün olduğu gün ortasındaki seanslardan kesmeye başlanmalı. Sabah ve akşam emzirmeleri daha sonra kesilmeli.
Ama bunlar aklınızı karıştırmasın. Siz ve bebeğiniz mutlu olduğunuz sürece bebeğinizi istediğiniz kadar emzirebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü almasını 6 aydan sonra da ek gıdalar ile birlikte 2 yaş ve üzerinde emzirilmesini tavsiye eder.
Annenin çocuğu sütten kesmesi için ilk olarak her 3 ila 5 günde bir, gün içerisinde emzirme vakitlerinden bir tanesinden vazgeçmesi gerekir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli detay ise bebeğin emmeye en az düşkün olduğu gün ortasındaki aralığın tercih edilmesidir.
Doğumdan sonraki ilk yarım veya bir saat içinde emzirmeye başlanılmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Anne sütüyle birlikte 6 aydan itibaren ek besinlere başlanmalıdır. 2 yaşına kadar ek besinlerle birlikte anne sütü vermeye devam edilmelidir.
Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir. Bu süreçte bebek uyunmadığı sürece uykusundan kaldırıp emzirmekten kaçınmak gerekir.
Emzirmeyi bırakınca süt ne zaman kesilir, üç gün emzirmeyince süt biter mi gibi soruların yanıtları, hormonlarla ilgilidir. Yukarıda da açıkladığımız üzere sütün kesilmesi için yaklaşık 2-3 aylık bir süre gerekir.
Hayızlı veya lohusa bir kadın, ihtilam olmaktan dolayı gusletmesi şart değildir.
Çünkü bunda temizlikte acele etmeye teşvik vardır. Ancak insanın bir helâla; haram deme yetkisine sahip olmadığı ve Kur`ân-ı Kerim`de geleneklere göre yaşayanların kınandığı da bilinmelidir. Bu nedenle adetli ve cünüp olanların çocuğa bakmasının bir sakıncası yoktur.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Göğüslerinizin tıkanmasına neden olabilir, bu da ağrılı olabilir veya enfeksiyona neden olabilir. Bunu önlemek için, bebeğinizi kademeli olarak memeden kesmek iyi bir fikirdir. Sütten kesmenin ilk birkaç günü az miktarda süt sağmak da yardımcı olabilir.
Süt verirken oluşan kalori kaybı 1 saat orta seviyede egzersize eşdeğerdir. Bu sebeple emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kabul edilen sınırlardaki kilo kazanımı ile bitirdiyse, 6 ay sonunda doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtulur.
Süre azaltarak : Her 2-3 günde bir emzirme sürenizi gece her emzirmenizde 2 dakika kısaltarak ve 4 dakika altına düştüğünüzde artık emzirmeyi bırakarak, Miktar azaltarak : Eğer biberonla besliyorsanız her 2-3 günde gece her bir beslenmede verdiğiniz miktarı 30cc azaltarak ve 60 cc altına düşünce beslenmeyi bırakarak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri