Günde 7-8 kez meme emen bir bebeğin sütten kesilmesi 4-5 hafta sürer. Bu olayı en az hasarla atlatmak için annelere öneriler... Emzirmeyi azaltırken memede oluşabilecek şişlik, ağrı, kızarıklık açısından anne dikkatli olmalı.
Bebeği sütten kestikten sonra süt ne zaman kesilir, sorusunu pek çok anne emzirmenin sonlarına yaklaştığında sorar. Bebeği sütten kestikten hemen sonra anne sütü kesilmez. Annenin hormonlarına bağlı olmakla birlikte bir süre daha süt gelmeye devam edecektir. Bu da ortalama üç ay gibi bir süreye denk gelir.
Bebeği sütten keserken dikkat edilmesi gerekenler
- Bebeğiniz emmek istediği durumlarda ilgi odağını değiştirin ve unutmasını sağlayın. - Yaşına uygun ek besin takviyeleri yaparak emzirmeyi azaltın. - Kestiğiniz her öğünün üzerinden 3 gün geçmesini bekleyin ve diğer öğünü öyle kesin.
Süre azaltarak : Her 2-3 günde bir emzirme sürenizi gece her emzirmenizde 2 dakika kısaltarak ve 4 dakika altına düştüğünüzde artık emzirmeyi bırakarak, Miktar azaltarak : Eğer biberonla besliyorsanız her 2-3 günde gece her bir beslenmede verdiğiniz miktarı 30cc azaltarak ve 60 cc altına düşünce beslenmeyi bırakarak.
İlgili 43 soru bulundu
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Uyku öncesi emmesine ve rahatlamasına izin verin. Ama memede uyumasına izin vermeyin. Uyku haline geçmeden memeyi ağzından yavaşça çekin, rahatlatıcı bir tonla konuşun, sevin, öpün ki memeden zorla koparıldığını düşünmesin… Uyku rutinini (masal, ninni, sakin temas oyunları vb) mümkünse beslenme sonrası uygulayın…
Emzirme anne ile bebeğin bağını güçlendirmek gibi son derece önemli bir rol de üstlenir. Üstelik anne sütü sadece bebek için değil, aynı zamanda anneler için de çok önemli. Çünkü emzirmek anneyi kanserden demir eksikliği anemisine, osteoporozdan depresyona kadar birçok hastalıktan koruyabilir.
Bunun için taşı parmak uçlarına sürerek kullanabilirsiniz. Sabır Taşı Ne İçin Kullanılır? Sabır taşı, bebeklik döneminde ortaya çıkıp çocukluk dönemine adım atmış olmasına rağmen hala süt emmeye devam eden çocukları memeden uzaklaştırmak için meme uçlarına sürerek kullanılabilir.
Sağlık Bakanlığı anne sütü denetimcisi Öztürk, bebeğin süt kanallarını uyarması ile yeniden süt üretimine olanak sağlayan "Relaktasyon" yöntemi ile sütü kesilen annelerin yeniden emzirebileceğini belirtti.
Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir. Bu süreçte bebek uyunmadığı sürece uykusundan kaldırıp emzirmekten kaçınmak gerekir. Bebek büyüdükçe mide kapasitesi artar ve beslenme sıklığı da buna paralel azalır.
“Bozulmuş anne sütü nasıl anlaşılır?” diye merak eden annelerin ilk yapmaları gereken şey sütün kokusunu kontrol etmektir. Bozulmuş süt ilk anda kendini kokusuyla ele verir. Anne sütünün bozulduğunu anlamak oldukça kolaydır. Süt dolaptan çıktıktan sonra ekşi bir koku ve bozuk bir kıvama sahip olabilir.
Sabır taşı olarak adlandırılan ve içinde antrokınon türevleri uçucu yağlar olan ağızda hoş olmayan ekşi bir tat bırakan bir taş türüdür. Anneler sabır taşını genellikle çocuk emzirme dönemlerinin uzamasına bağlı olarak sütten kesmek için de kullanır.
DOSTINEX bebek doğduktan, ölü doğumdan, düşükten veya kürtajdan hemen sonra ya da bebeğin emzirilmemesi gereken durumlarda süt üretimini (laktasyon) engellemek için kullanılır. Ayrıca bebeğinizi emzirmekten kesmeniz gerektiğinde de kullanılabilir.
Bebeğin hayatında önemli değişiklikler yoksa (hastalık, bakıcı değişimi, boşanma, taşınma, ölüm vb.), 18-24 aylar arası onu memeden kesmek için doğru bir zaman dilimi olacaktır.
Süt verirken oluşan kalori kaybı 1 saat orta seviyede egzersize eşdeğerdir. Bu sebeple emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kabul edilen sınırlardaki kilo kazanımı ile bitirdiyse, 6 ay sonunda doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtulur.
Sabır taşı DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok sabırlı kimse, türlü sıkıntılara katlanan.
Ramazan ayında bebeğini emziren çoğu anne “Bebek emzirirken oruç tutulabilir mi?”, “Emzirirken oruç tutmam bebeğimi nasıl etkiler?” soruları kadar emzirmenin orucu bozup bozmadığı konusunda da bilgi sahibi olmak ister. Bebek emzirmek orucu bozmaz.
Safir Taşı
Safir taşı en çok kullanılan taşlar arasındadır. Sabır taşı olarak da çevrilen bu taş genellikle mavi ve sarı olarak bulunur. Elmastan sonra en dayanıklı taş olarak bilinir.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Emzirme müddeti konusunda belirleyici bir nas yoktur, bu konudaki âyetlerden anlaşılan, anne baba isterlerse çocuğun iki yıl emzirileceği ve bunun tam bir emzirme müddeti olduğu, istemezlerse, daha önce sütten kesme konusunda anlaşırlarsa iki yıl tamam olmadan da bunu yapabilecekleridir.
Bazı kadınlar, çocuklarını üç-beş yaşına kadar emziriyor. Bunun ne anneye ne de bebeğe bir faydası yok. Zaten bir yaşından sonra çocuk; inek sütü dahil birçok gıdayı tüketebilmektedir. Bu dönemden sonra anne sütü, bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır.
Bebeklerin ilk 6 ay tüm ihtiyaçlarını karşılayan anne sütü, aynı zamanda onların bağışıklık sistemini destekliyor ve hastalıklardan koruyor. Doğanın eşsiz bir mucizesi olan anne sütü faydaları saymakla bitmez. Bu yüzden bebeğinize 2 yaşına kadar mutlaka anne sütü verin.
Eğer bebeğin tam boşaltmadan diğer memeye geçersen, hep karbonhidrattan zengin ön sütü almasını sağlarsın. Yağdan zengin son süt alınmadığında; tokluk hissi uzun sürmez, bebeğinin kan şekerinde dalgalanmalar meydana gelir. Bu duruma bağlı olarak acıkma hissi artar, sürekli emmek ister.
Bebeğiniz derin uykuya dalıyor ve emmesi gerektiğini düşündüğünüz zamanda uyanmıyorsa onu hafif uykuda emzirmeyi deneyebilirsiniz. Buna halk arasında rüya emzirmesi de denmektedir.
Emerek uyuma, destekli uyku sıralamasında en başta gelen uyutma şekillerinden. Bunun başlıca sebepleri ise, bebeğin kolik süreci geçirmesi, emerken sürekli uyuklaması ve annenin bunu emme refleksinden kaynaklandığını sanması, yanlış besleme zamanlamaları gibi gibi bir çok şey sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri