Akciğer, büyük arterler ve bazı elastik ligamentlerin yanı sıra daha az oranda deri ve kulak kıkırdağı gibi dokularda bulunur. Elastin çözünmezken, temel yapı birimi olan tropoelastin çözünür bir monomerdir.
Özellikle cilt/deri, saç, tırnak, kas, kemik ve kıkırdak gibi dokularda bulunur.
Elastik Lifler
Kolajenler yanın vücudun yapısında önemli yapı taşlarından birisi de elastik liflerdir. Elastik lifler, “elastik fibriller” veya “sarı fibriller” olarak da bilinir. Fibroblastlar, endotelial düz kas hücreleri ve hava yolundaki epitelial hücreler tarafından sentezlenir. Elastin proteininden oluşur.
Akciğer, mesane, mide, damar etrafı, ligament, ses telleri gibi yapılarda bulunan ve gerilmeye karşı esneyebilme özelliğiyle onları yırtılmalara karşı koruyan fibrillerdir.
Hidrolize elastin, polipeptit alt birimlerinden oluşan bir lif proteinidir ve insan vücudundaki en önemli yapısal proteinlerden biridir. Hidrolize elastin saça bir koruma tabakası sağlar ve örn. kuru cildi önleyerek ve kırışıklıkları azaltarak cilt elastikiyeti.
İlgili 38 soru bulundu
Elastin'in molekül ağırlığı yaklaşık 68 KDa'dir ve yaklaşık 750 amino asit kalıntısından oluşur. Bunların en başında alanin, prolin, glisin, gibi hidrofobik amino asitler bulunur, bu yüzden de elastinin diğer bir özelliği hidrofobik ve fibril protein olmasıdır.
Elastin ve Kolajen her ikisi de bağ dokuda yer alan 2 farklı proteinlerdir. Bu iki protein birlikte çalışarak cilde şekil, hacim ve sıkılık kazandırır. Kolajen cilde dolgunluk kazandırırken, cildin hareketinden sonra cilde gerginlik kazandıran Elastin liflerindir.
Bu organlarda retikulum hücreleri tarafından sentezlenir.
3. Elastik iplikler: Organizmada en az bulunan bağ dokusu ipliğidir. dönme özelliklerinden dolayı daralıp genişleyen ya da uzayıp kısalan doku ve organlarda bulunurlar.
Kolajen ve elastin genç görünümlü bir cildin temelidir. Cildin yapıtaşları olan bu değerli proteinler cildin sıkı, elastik, dolgun ve pürüzsüz görünmesini sağlamakla görevlidir. İlk gençlik yıllarında vücuttaki kolajen ve elastin üretimi optimum seviyededir, ama yaş aldıkça her ikisi de azalmaya başlar.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, nar, kivi, çilek, turunçgiller gibi C vitamini içeriği yüksek sebze ve meyveler de kolajen üretiminde önemli rol oynuyor. Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık gibi kırmızı ve mor meyveler de yüksek antioksidan içerikleri sayesinde kolajen üretiminin artırılmasına yardımcı oluyor.
Ciltte meydana gelen elastikiyet kaybı, yıllar içerisinde gelişen bir durumdur. Cilde sıkılık ve güç veren kollajen lifleri, zamanla yıpranarak gevşer. Bu nedenle etkisini yitirmeye başlar. Kollajen liflerinde oluşan bu değişiklikler, ciltte sarkmaya yol açar.
Elastin, kollojen ve retiküler lifler, bağ dokusunun yapısında yer alan üç protein lifcigidir.
Kolajen üretimine yardımcı olan ve amino asit içeren yumurta, Yoğurt, süzme peynir, lor peyniri ve süt gibi süt ve süt ürünleri, Ispanak, pazı, lahana, brokoli ve kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, Portakal, greyfurt, mandalina ve limon gibi narenciye meyveleri.
Doğal kolajen içeren gıdalar arasında limon, kivi, greyfurt, maydanoz, kapya biber ve mandaline gibi besinler de yer alır. Bu ürünlerin yanı sıra, kolajen içeren bitki çayları da tüketmelisiniz. Bu yönde beslendiğinizde vücudunuzun yenilenmeye başladığını görebilirsiniz.
Fibroblast, bağ dokunun temel hücreleridir ve vücutta oldukça önemli görevleri vardır. Fibroblastların en önemli görevi, cilt için son derece önemli olan, cilde parlaklık ve esneklik sağlayan kollajen ve elastin üretiminin sağlanmasıdır.
Fibroblastlar vücutta en çok bulunan bağ dokusu hücreleridir. Bağ dokusunu oluşturan ana hücreler olarak görev yaparlar. Fibroblastlar, doku onarımı, yara iyileşmesi ve yara izi oluşumu gibi süreçlerde önemli bir rol oynarlar. Fibroblastların en temel işlevi ekstraselüler matriks adı verilen yapıyı sentezlemiştir.
Tip 3 embriyonal safhada birçok tabakada bulunurken gelişim esnasında kollajen tip1'e dönüşür. Fibroblastlar tarafından sentezlenir ve ergin dönemde kan damarları ve bağırsak duvarlarında bulunur.
Kasların kemiklere bağlanma yerleri olan tendonların yapısı sıkı bağ dokusundadır. Tendondaki fibriller eğilip, bükülebilir ve çekmeye karşı dayanıklıdır. Kemikleri kemiklere bağlayan ligamentlerde de kollajen fibriller ve elastik fibriller bulunur.
Fibroblastlar, bağ doku yapısında baskın olarak bulunan ve deride birçok rolü olan hücrelerdir. Hücreler arasında bulunan proteinlerin sentezlenmesinden sorumludur.
Bağ doku; mezenşimal kökenli, dokulararası alanları dolduran en temel dokulardandır. Bağ doku, hücrelerarası boşlukları doldurur, hücreleri birbirlerine bağlar, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar ve hasarlanmaları durumunda onarılmalarını gerçekleştirir. Epitel dokusunun hemen altında bulunur.
Gevşek bağ dokusunun fonksiyonları
Epitel tabakasının altında yer alarak içerdiği kan damarlarıyla onu besler. Yabancı maddelerin vucuda giriş yerleri olan solunum ve sindirim sisteminde müköz zarların yapısını (lamina propria) oluşturur. Periton, plevra ve perikart gibi seröz zarların yapısında yer alır.
Kolajen; vücutta deri, kemik, tendon, ligamentler başta olmak üzere pek çok organda bulunan bir yapısal proteindir. Vücutta en çok bulunan proteindir ve tüm vücut proteinlerinin üçte birini oluşturur. Bağ dokunun oldukça önemli bir bileşeni olan kolajen, dokuları yapıştırıcı gibi bir arada tutar.
En bilinen faydası cildi sıkılaştırıp, kırışıklıkları olabildiği kadar azaltmasıdır. Cilt yapısını ve kasları bir arada tutar. Kolajenin üretimi artarsa yaşlanma belirtileri ortadan kalkar ve cilt daha pürüzsüz görünür.
Kolajen nereden elde edilir sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse, kolajen doğada yalnızca insan ve hayvanlarda bulunan bir protein türü olduğu için yalnızca balık, sığır, tavuk gibi hayvansal kaynakların kolajen yönünden zengin dokularından (bağ dokular, deri, kıkırdak vb.) üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri