Bebeklerin ağız temizliği kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Temiz bir tülbent ya da gazlı bez, daha önce kaynatılan ve soğutulan suyun içerisine batırılıp ağız içi temizliği için tercih edilebilir. Islatılmış bir bez ile, bebeğin yanak için ve dil üstü hafif bir şekilde silinebilir.
Yenidoğan bebeklerin ağız içi normal görünümdeyse özel bir bakıma ihtiyaç yoktur, emme ya da beslenme sonrası ağız içinde kalıntı çok kalıyorsa, kaynatılmış ılıtılmış suya batırılmış gazlı bez ile ağız içi hafifçe temizlenebilir.
Doktor kontrolü altında pamukçuk için ilaç kullanılır. Bir mantar enfeksiyonu olduğu için antimikotikli damlalar 7-10 gün süreyle bebeğe verilir. Annenin göğsünde de enfeksiyon varsa bebek için kullanılan mantar önleyici ilaçlar göğüs ucuna sürülebilir.
Pamukçuk tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemler şu şekildedir: Tedavinin temelini antifungal içerikli antibiyotik tedavisi oluşturur. Bu bağlamda, flukonazol, nistatin, klotrimazol veya itrakonazol B gibi çeşitli antifungal ilaçlar hastalara verilebilir.
Pamukçuk tehlikeli ve ciddi bir hastalık değildir. Bununla birlikte, bebeklerde pamukçuk yemek yememe, ağlama gibi sorunlar yaratabilir. Yetişkinlerde de önemsenmesi gereken pamukçuk, akciğer ve farklı bölgelerde enfeksiyona neden olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bebeklerde pamukçuk damlası gibi ilaçlar hekimler tarafından verilir. Ortalama 1 hafta ila 10 gün arasında kullanılan damlalar, bölgeye etki ederek enfeksiyonu geçirir. Tedavi sürecinde anne de göğüs ucuna mantar önleyici krem ve merhemler sürer.
Bebeklerde pamukçuğun tedavisi için pamukçuk damlası olarak bilinen ilaçlar kullanılabilmektedir. Bebekte pamukçuk oluşturan nedenin belirlenmesi önemlidir. Annenin göğüs ucundan kaynaklanan bir enfeksiyon varsa bu durum tedavi edilmelidir. Bebeğin kullandığı biberon ve emzikler sık sık steril edilmelidir.
Pamukçuk bazen emme sonrası oluşan süt kalıntısı ile karıştırılabilir. Ancak anlamak oldukça kolaydır: Beyaz tabaka sütten kaynaklanıyorsa temiz bir bezle silindiğinde kolayca ortadan kalkar ve doğal dil görüntüsü belirir. Ancak pamukçuk ise tabakayı kaldırmak daha zor olabilir.
Candida mantarının anne memesine bulaştığı durumlarda eğer mikrop sadece deri enfeksiyonu oluşturmuşsa antifungal kremler yeterli olabilir. Ancak süt kanallarını da iltihaplandırmışsa sistemik antifungal ilaçlar tedaviye ilave edilir. Nadiren ikincil bakteriyel enfeksiyonlar da varsa antibiyotik tedavisi de gerekir.
Bebeğin ağzında ve dilinde, beyaz veya krem renkli noktalar ve lekeler olarak kendini belli eden pamukçuk, çoğunlukla 2 yaş altı bebeklerde görülür.
Bebeklerde pamukçuk ağrı yapar mı? Evet, pamukçuk ağrılı bir sorun olabilmektedir.
Pamukçuk bazen birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Sağlık uzmanınız size yine de mantar önleyici bir ilaç reçete edebilir.
Pamukçuk tedavisinde en çok bilinen ve yaygın bir şekilde uygulanan bitkisel tedavi yöntemi karbonattır. İçme suyunu kaynatın, içine az bir miktar karbonat ekleyin. Daha sonra temiz bir bezi parmağınıza geçirin ve bu karışıma batırın. Ardından bu bezle ağız içini temizleyin.
Yeni doğmuş bebeklerde sıklıkla rastlanan bebekte huzursuzluk ve emmeyi reddetme gibi olumsuzluklara yol açan bu hastalık, yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerde daha seyrek olarak ortaya çıkar.
Pamukçuk ağızda, dilde, yanakta veya dudağın herhangi bir yerinde oluşabilir. KidsHealth.org, bebeğinizin ağız kenarlarında kuruluk ve çatlaklar oluşabileceğini ve emzirmeden kaçınmaya çalışabileceğini belirtiyor. Bebeklerde görülen pamukçuk çoğu zaman çocuğun dilindeki süt ile karıştırılabilir.
Ağız bakımı kaynatılmış ılıtılmış suyla yapılır. Temiz suya batırılan temiz bir parça tülbent iki parmağa sarılır. Damak dahil olacak şekilde bebeğin ağız içi mukozası silinir. Eğer pamukçuk varsa, karbonatlı su hazırlanır ve günlük temizlik karbonatlı su ile yapılır.
Pamukçuğun başlıca belirtisi ağızda, genellikle dilde veya yanakların içlerinde kremsi beyaz lezyonlardır. Pamukçuk enfeksiyonu yayılabilir, damak ve diş etlerini kapsayabilir ve burada kızarıklık ve tahriş gibi belirtilere neden olabilir. Bazı durumlarda damakta ve boğazın arkasında da lezyonlar görülebilir.
Kabartma tozu ve karbonat da gizli tuz içerirler, bunları içeren ürünleri de 1 yaşından önce vermemeniz tavsiye edilir. - Yoğurt iyi bir ek gıdadır. İlk günlerden itibaren verilebilir. Kendiniz mayalamayı tercih ederseniz mayalama ortamının ve aletlerinin son derece temiz ve kalıntısız olmasına dikkat etmelisiniz.
Dilinizi düzenli olarak kazırsanız, bu lezyonlar ağrı yapabilir ve hatta hafifçe kanayabilir. Pamukçuk tedavi edilmezse ayrıca boğazın arkası, bademcikler, diş etleri ve damak gibi ağzınızın diğer bölgelerini de etkileyebilir.
Günlük bakım için kaynatılmış soğutulmuş su ile nemlendirilmiş bir gazlı bez kullanılabilir. Eğer pamukçuk hastalığı oluşmuş ise ağız içi günde üç dört kez karbonatlı suyla ıslatılmış gazlı bez ile silinmelidir.
Pamukçuk bulaşıcı değildir; ancak pamukçuk, enfekte tükürük veya mukoza zarlarıyla temas yoluyla yayılır. Semptomlar dilde, yanakların içinde, diş etlerinde, ağzın çatısında ve dudaklarda beyaz lekeleri içerir.
Candida aşırı büyümesi ayrıca bebek bezi döküntülerine ve vajinal mantar enfeksiyonlarına neden olur. Bebeklerde aynı anda ağızda pamukçuk ve pişik olabilir.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Ağız içinde yoğun acı ve rahatsızlık hissi yaratan pamukçuk, “albicans” adı verilen bir mantarın kontrolsüz çoğalması nedeniyle oluşur. Bebeklerde antibiyotik kullanımı, ağız içindeki doğal dengenin bozularak mantarın çoğalmasına yol açabilir.
Antifungal ilaçlar, Candida mantarının üremesini engelleyen ve tedavi eden etkili bir tedavi yöntemidir. Ancak, antifungal ilaçlar tek başına yeterli değildir. Tedavi sürecinde, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, stresten kaçınma, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi destekleyici önlemler de alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri