Kuver ücreti, masaya getirilen örtüyle birlikte bıçak, çatal, kaşık, şamdan ve tuzluk gibi şeylerin servise konulmasından dolayı alınan ücrettir. Restoran ve kafe menülerinde ise masaya gelen ekmek, sos ve buna benzer ürünler için ödenen ücrettir diyebiliriz.
Kuver ücreti genel olarak ekmek ve su parası gibi düşünülür. Ancak bu ücret restoranların kişi başı almış olduğu ekstra ücret olarak ifade edilir. Bu bağlamda yurt dışına bakıldığı vakit kuver ücreti içerisinde ketçap, mayonez, hardal ve masa örtüsü ile peçete gibi malzemeler yer alır.
Ülkemizde kuver ücreti ile ilgili herhangi bir yasal zorunluluk mevcut değil.
Amerikan otelciliğinde “set-up “ olarak tanımlanır. Yemek yeme usulüne ve sırasına göre yemekte kullanılacak tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak, peçete, kül tablası, vazo, şamdan ve menaj gibi araçların yemek masası üzerine bir düzen içinde yerleştirilmesine Kuver denir.
Restoranlarda masaya konulan örtü, çatal-kaşık-bıçak takımı, şamdan ve peçete gibi diğer tüm aksesuarları kapsayan kuver, kısaca masanın üzerinde bulunan ve servise dahil edilmiş tüm malzemeler ve bunun için alınan ücret olarak tanımlanabilir.
İlgili 42 soru bulundu
1) Tabldot (Table de hote ) kuver. 2) Alakart (A'la Carte) kuver. 3) Açık büfe kuveri.
genellikle turistik olarak adlandırılabilecek yerlerde, bazı restoranlarda uygulanan ve birçoğunda önünüze yemeğinizi getirmekten başka birşey yapmayan garsonların hesaba ekleyerek sizden zorla aldığı para.
Tarafların bir sigorta paketi üzerinde karar birliğine varmasıyla sigorta poliçesinin hazırlanıp imzalanması arasında geçen süreyi kapsayan kuvertür, poliçe imzalanmadan önce sigorta konusu olan gayrimenkul, araç ya da eşyanın zarar görmesi durumunda sigortalıya tazminat ödenmesini sağlar.
Sıklıkla menülerde ve hesap kesiminde kuver ücreti olarak tabir edilen bu ibare, sipariş verilen menülere ek olarak verilen ücreti ifade etmektedir.
Bardaklar kuverin sağına, bıçakların 1 cm. kadar ilerisine kapalı olarak konur. Servis edilecek içkinin cinsine ve sayısına göre bardaklar değişik şekillerde masaya yerleştirilirler. (aa) TEK BARDAK: Yemekte tek bardak kullanılacaksa, bu yemek bıçağının 1 cm Kadar ilerisine konur.
Ekmek tabağı ve bazen servis tabağı, çatal, kaşık, bıçak takımları, özel yemek takımları, bardaklar, menaj takımları, peçetelerin düzenli ve eksiksiz bir şekilde, her konuk için hazırlanmış şekline “ kuver ” denir.
yemek fiyatlarının makul fiyatların üzerinde seyrettiği -restaurant diyelim- mekanlarda, kelle başı hesabıyla alınan ve müşteriye sunulan ekmek, peçete, tuz, karabiber, -işkembeciyse- sirke sarmısak gibi tamamlayıcılara ve dahi bunlar için alınan paraya denir.
Bahşişin Tanımı...
Uygulamada bahşiş ile aynı anlama gelen garsoniye, tip, servis ücreti isimleri de kullanılmaktadır.
Yemek yeme şekline göre yemekte kullanılacak tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak, peçete, kül tablası, vazo, şamdan gibi araçların yemek masası üzerine bir düzen içinde konulmasına kuver denir.
Tüketici Sorunları Derneği (TSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu vatandaşın bu fırsatçılara karşı çaresiz olmadığını söyledi. Ağaoğlu, "Tüketici kanununa göre düzenlenen yönetmelik; lokanta veya benzeri gıda ürünü satan işletmelerin mekanın girişine tüm fiyat listesini bulundurmasını zorunlu tutuyor" dedi.
Örneğin; sağ el sol ele göre daha fazla kullanıldığı için su ve içki bardakları, çorba kaşığı sağ tarafa konur. İki elle ve iki parça takımla yenen yemekler için çatal sola bıçak sağa konur. Tuz, biber, hardal gibi menajlar masada oturan herkes tarafından kullanılacağı için masanın ortasına konur.
Kuver kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Kuver, Fransızca dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Biletleme servis bedeli ya da daha yaygın bilinen ismi ile biletleme servis ücreti, uçak biletinin satın alındığı kanala göre değişen bir tür hizmet bedelidir. Online, mobil uygulama, çağrı merkezi ve satış ofisleri üzerinden alınan biletlere göre belirlenen hizmet bedeli, bilet satış anında tahsil edilir.
Salonda temizlik ve düzenleme çalışmalarından sonra, müşteri masalarının hazırlanmasına sıra gelir. Bu hazırlık servis şekline, yiyeceklerin çeşitlerine, milletlerin servis yapma özelliklerine ve restoranın sınıfına göre değişir. Bu masa hazırlama işlemine “servis açma” veya “kuver açma” denir.
Çorba tabakları ve kaseler mutlaka bir alt tabak üzerine konarak taşınmalıdır. Tabaklar,masaya(ekmek,salata tabakları hariç)konuğun sağından konulmalıdır.
Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor. Taksilerde herhangi bir oran verilmezken, ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
Bahşiş bırakmak, servisten duyduğunuz memnuniyetin veya memnuniyetsizliğin maddi ifadesi olarak tanımlanabilir. Raconuysa, ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Bu konuda en bonkör ulusların başında ABD gelir.
Müşteri gelmeden önce masaya örtülen örtü, konulan tabak, kaşık, çatal, bardak gibi malzemelerin kullanım bedeli olan kuver ve garsonların servisi için alınan hizmet bedelleri günden güne artıyor. Yemek fiyatlarındaki artışın yanı sıra kuver ve hizmet bedellerinin 50 ila 110 lira olması, vatandaşları rahatsız ediyor.
Kaşık alt tabak üzerine ve sapı sağa bakacak şekilde konur. İkinci kâse masadan alınarak ikili toplamada olduğu gibi bilek ve boş kalan diğer iki parmak üzerine konur. Kaşık birinci kaşığın üzerine alınır. Üçüncü ve sonraki kâseler de ikinci kâse gibi işlem yapılarak toplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri