Beyin kıvrımlı görüntüsünü 22. haftadan sonra kazanmaya başlar ve 2 yaşına kadar devam eder. Beyin gelişimi en son olan ve hatta doğumdan sonra da devam eden organdır. Yutma hareketi 12. hafta da başlar.
12. hafta itibari ile artık bebeğin bütün organları gelişimini tamamlamış ve hacim olarak büyümeye başlamıştır. Boyu yaklaşık olarak 70 mm kadardır. Yüz belirginleşmeye başlar. Oldukça hareketlidir.
Beyin embriyo döneminde gelişmeye başlar
Fetus ve hayatı için en önemli organlardan olan beyin, diğer organlar gibi embriyo döneminde oluşmaya ve şekillenmeye başlar.
4. İşitme duyusu. İç kulak, kanal ve dış kulak şeklinde gelişen işitme sistemi, sinirsel bağlantının da sağlanmasıyla çalışmaya başlar. Kulaklar gebeliğin 8'inci haftasında oluşmaya başlar ve 24'üncü haftasında şekillenmiş olur. 6'ncı aydan itibaren bebek işitmeye başlar.
6. gebelik haftasında oluşan uzuv tomurcukları düzleşir ve parmak uçları oluşur. Aynı zamanda dirsekleri ve burun delikleri de meydana gelir. Kemikler oluşmaya başlar.
İlgili 40 soru bulundu
Anne karnında gelişen bebeğin ilk oluşan duyusu “dokunma duyusudur”. Bebek daha 7 buçuk haftalık iken dokunma duyusuyla hissetmeye başlar.
Hamilelikte 30. Hafta Ultrason Görüntüsü
Bu haftada çekilecek olan bir ultrason ile birlikte bebeğin yüz hatları görülebilir. Hatta kime benzediği hakkında yorum yapma şansı dahi bulabilirsiniz.
Önce kalp ve merkezi sinir sistemi gelişir
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür. Anne adayı doğuma 3 hafta kala yediklerine kontrollü bir şekilde devam etmelidir.
İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar.
5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Erkek çocuğa hamile olan anne adaylarının bebeğin hareketlerini, gebeliğin 15. haftasından itibaren hissetmeye başladıkları söyleniyor.
Bebeğin ilk oluşum aşamasında anne adayı hiçbir şey hissetmeyecektir. Bazı kadınlar ise çok hassastır ve regl tarihinden önce hamile kaldıklarını anlayıp hissederler. 4. haftaya gelindiğinde bazı anne adaylarında kahverengimsi hafif bir lekelenme olabilir.
Sağlıklı bir gebeliğin yürütülebilmesi için gerekli olan gebelik hormonlarının büyük bir kısmı plasentadan salgılanır. Yani bu geçici misafir, bebek doğana kadar, aynı zamanda bir salgı bezi gibi davranır. Sadece gebeliğe özgü bir organ olan plasentada, anne ve bebek arasındaki madde alışverişi sağlanır.
Gebeliğin 24. haftasında bebeğin akciğerleri oluşmuştur. Ancak oluşan akciğerlerin dış ortamda da işlevsel hale gelebilmesi için akciğerlerde sürfaktan adı verilen bir maddenin üretilmesi gerekir. Sürfaktan sentezi yaklaşık olarak hamileliğin 26. haftasında başlar.
Gebeliğin 18. haftasında fetüs boyu 18-20 cm civarındadır. Ağırlığı 170-200 gr kadardır.Fetüsün boyu boylu boyunca ölçülemez. Çünkü bacakları kıvrılarak yatar.Boy ölçümü üst bacak kemiği ölçülür, 7 ile çarpılarak fetüsün yaklaşık boyu bulunur.Bebeğin kas gücü artmaya başlamış ve buna bağlı hareketleri güçlenmiştir.
Uzmanlar bebeğin dil çıkarma, çene titretme, nefes hareketleri, duraklayarak hıçkırma, ağzını açıp kapama, yüzdeki acı çeken ifade gibi görüntülerine dayanarak anne karnında ağlayabildiklerini söylemektedir. Bebekler ağlamak için gerekli yetiye anne karnında 20. haftalarda ulaşır.
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir.
12 hafta: Gebelik başlangıcında rahimdeki sıvı temel olarak su ve tuzdan oluşuyor ama 12. Haftada artık annenin proteinleri, karbonhidratları, yağları ve yediği yemeklerden gelen tat kimyasalları barındırıyor.
Anne karnındaki bebeğin gelişimi 6. hafta itibariyle hızlanmaya başlar. Bebek, yaklaşık 4-5 mm boyutundadır. İlk kalp taslağı oluşmuş ve hareketlenmeye başlamıştır. Altıncı haftanın sonlarına doğru baş kısmı belirginleşir ve göz taslakları ortaya çıkar.
Sonuç: İnsan bedeninin ilk hücresi olan zigot olarak adlandırdığımız tek hücreli embriyodur. Yumurtayla spermin birleşmesiyle oluşan zigot (tekhücreli embriyo) ilk bölünmesini yapıyor.
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
Bebeğiniz adını ne zaman öğrenecek? Çocukların büyük bir kısmı, 4 ile 8 aylık arasında bir yerlerde kendi isimlerinin sesini tanımaya başlar. Çocuğunuzun adını seslenip yüzünü size dönüp dönmediğine bakarak bunun ne zaman gerçekleştiğini anlayabilirsiniz.
Cinsiyet
Erkeklerin yalnızca bazılarının spermleri eşite yakın miktarda X ve Y kromozomuna sahiptir ve bu da çocuğunun kız ya da erkek olma ihtimalinin eşit olduğu anlamına gelir. Y kromozomlarında X kromozomlarından daha az gen vardır, erkek çocuklarının çoğunlukla annelerine benzemelerinin sebebi de budur.
Cinsiyet, en başta da belirttiğimiz üzere babadan geçer. Bir adamın ailesinde erkek kardeş sayısı fazlaysa, oğlu olma ihtimali daha fazladır. Y kromozomu, erkek cinsel organlarını oluşturabilmek için daha az gen taşır, bu nedenle de erkek çocukları anneye daha çok benzer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri