Sağlıklı Ailenin Özellikleri - Birbirlerine ilgi ve sevgiyle yaklaşırlar. - Birbirlerine bağlılık hissederler. - Birbirlerinin varlıklarından mutluluk duyarlar. - Çatışmalarını çözümleme konusunda başarılıdırlar.
İdeal aile ortamında iletişim saygı çerçevesinde, suçlama ve hakaret içermeden, duygu ve düşüncelerin paylaşılmasıyla sağlanıyor. Aile bireyleri birbirleriyle iletişim kurarken etkin dinleme yapıyor, empati kuruyor ve ben diliyle konuşuyor. Küsme, trip atma, alaya alma gibi pasif agresif tepkiler kullanılmıyor.
Bunlar: 1)biyolojik işlev, 2)psikolojik işlev, 3)eğitim işlevi, 4) toplumsal işlev, 5) kültürel işlev ve 6)ekonomik işlevdir.
Geniş aile anne, baba, çocuk, nine, dede, vb. aile bireylerinin bulunduğu kişilerden oluşmaktadır. Geleneksel ailede birden fazla kuşak bir arada yaşamlarını sürdürürler. Çekirdek aile ise anne, baba ve çocuktan oluşur.
İlgili 17 soru bulundu
Sağlıklı aile en temel anlamıyla, bir bütün olarak kendisini ve üyelerinin gereksinimlerini karşılayabilen aile olarak tanımlanabilir. Sağlıklı ailelere ulaşılması sağlıklı topluma ulaşmada ilk adımdır.
- Aile üyeleri arasında empati ( kendisini karşısındakinin yerine koyma) eksikliği vardır. - Aile üyeleri birbirine karşı anlayışsızdır. - Aile üyeleri birbirleriyle hakaret veya küfür içeren cümleler konuşur. - Çocuklarda davranış bozuklukları veya aile üyelerinde ruhsal sıkıntılar görülür.
Ailenin temeli, bir aile birliğini oluşturan bireyler arasındaki ilişkilerin ve bağların dayandığı temel değerler, inançlar ve duygusal bağlardır.
Aile yaşamında önemli olan sevgi, saygı, güven sadakat, fedakârlık gibi aile değerleri, dinlerin de tavsiye ettiği ve aile hayatındaki önemini vurguladığı değerlerdir. Din, faydalı aile davranışları ve olumlu aile yaşamını destekleyen bir inanç sistemi sağlar.
Sosyalizasyon ve Eğitim: Aile, çocukları toplumun kuralları, değerleri ve kültürel normları konusunda eğitir ve sosyalize eder. Bu, dil öğretimi, temel değerlerin aktarımı ve sosyal davranışların öğrenilmesi anlamına gelir. Duygusal Destek: Aile, üyeleri arasında duygusal bağlar kurmayı ve sürdürmeyi sağlar.
Kapalı aileler genellikle “geleneksel” olarak bilinirler. Bu ailelerde kararları veren belli bir lider ve hiyerarşi sistemi vardır. Bu lider anne veya baba olabilir. Bu tip aileler üyelerinin ihtiyaçlarını sabitlik/durağanlık, yapı ve ait olma duyguları ile karşılamaya çalışırlar.
* Aile içi iletişim; en temel tanımı ile aile üyelerinin birbirlerine sözel ve sözel olmayan davranışları ile verdikleri tepkileri, mesajları kapsar. Bu iletişim doğru bir şekilde sağlandığında, insanlar karşısındakinin duygu ve düşüncelerini anlayabilir hale gelir.
Ailenin evrensel işlevleri; Murdock (1949),tüm toplumlarda ailenin 4 temel işlevi olduğundan söz eder. Cinsel, • Ekonomik, • Eğitimsel ve • Çoğalma Parsons (1955)' a göre ise ailenin; Çocuğun sosyalleşmesinin sağlanması ve • Yetişkinlerin kişiliklerindeki dengenin oluşması olmak üzere 2 temel işlevi vardır.
Sevgi ve Saygı: Ailenizde sevgi ve saygıyı teşvik edin. Sevdiklerinize sık sık sevginizi gösterin ve onları takdir edin. Sorunları İleriye Taşımayın: Aile içi anlaşmazlıklar yaşandığında, bu sorunları uzun süre boyunca taşımaktan kaçının. Sorunları çözüme kavuşturun ve geçmişi geride bırakın.
Sağlıklı bir aile ortamı için en önemli unsur aile içi iletişimdir. Ebeveynlerin çocuklarına, söylediklerinin duyulduğunu ve anlaşıldığını hissettirmeleri çok önemli. Bunu yapmanın tek yolu, yargılamadan dinlemek ve herkesin kendini ifade edebileceği güvenli bir alan yaratmak.
Ailede çocuklarımıza öncelikli olarak öğretmemiz ve çocuklarımızda yaşam biçimi haline getirmemiz gereken önemli bazı değerlerimiz: Sevgi, saygı, sorumluluk, kul hakkı, anne ve baba hakkı, helal lokma, komşu hakkı, doğruluk, kanaatkâr olmak, hoşgörülü olmak, affedici olmak, güvenilir olmak, yardımlaşma, adaletli olmak, ...
Araştırmada; sevgi, saygı, sabır, sadakat, sorumluluk ve hoşgörü değerlerinin aile bireylerinin bir arada yaşamasında önemli rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
a.
Aile nüfusun kaynağıdır ve üreme yoluyla nüfus artışına katkıda bulunur. Biyolojik işlev eşlerin cinsel ihtiyaçlarını karşıladığı gibi kuşakların sürekliliğini de sağlaması bakımın- dan önem taşımaktadır.
Anne doğuran, doyuran, yuvayı kuran, aile birliğini sağlayan, azı çok edendir. Anne Çocuğu dünyaya getiren, ailenin en önemli bireyidir. Çocuğun ilk öğretmeni annedir. Anne, toplum kültürünü çocuğuna yerleşmesini sağlayan, ona kişiliğinin gelişmesinde yardımcı olan toplumun da en önemli kişisidir.
Ailenin Önemi: Destek ve Güvence: Aile, bireylerin güvende hissetmelerini ve bir destek ağına sahip olmalarını sağlar. Aile üyeleri birbirlerine moral verir, yardım eder ve güçlü bir dayanışma duygusu geliştirirler. Eğitim ve Değerler: Aile, bireylere temel değerleri, ahlaki kuralları ve yaşam becerilerini öğretir.
Literatürde çekirdek aile, ana baba ve evlenmemiş çocuklardan oluşan, ekonomisinde ve kararlarında bağımsız, akraba ilişkilerinden yalıtılmış/atomize bir ailedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri