23. haftada bebeğin kulak kemiklerinin gelişimi devam eder. Bu dönemde bebek yavaş yavaş kalp atışı gibi anne kaynaklı sesleri tanımaya ve ayırt etmeye başlar. Görme duyusunda da bir miktar iyileşme meydana gelen bebeğin kirpikleri ve kaşlarının oluşmaya başlaması da yine bu dönemde gerçekleşir.
Yeni doğan bebeklerin göz aklarında, burun çevrelerinde ve yüzlerinde görülen sarı renk sarılığın belirtisidir. Sarı renk hastalığın ilerlemesi ile tüm gövdede görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.
Sarılık, bilirubin adı verilen ve cilde sarı rengi veren maddenin, bebeğin kanında yükselmesi ve deride birikmesi ile oluşur. Yeni doğan bebeğin karaciğerinin yetersiz kalması sonucu atılamayan bilirubinin fazlası, kan ve dokularda birikir. Böylece cilt ve göz aklarına sarı bir renk yerleşir.
İlk 3 ayda bebekler hızlı büyürler. Bebekler arasında fark olmakla beraber bu dönemde bir ay içinde ortalama 800-900 gr kilo alırlar. Boyları ise bir ayda 2.5-4 cm uzar. Baş çevreleri ise 1.5-2 cm büyür.
Yenidoğan dönemi, gebelik haftasına bakılmaksızın her bebeğin doğumdan sonraki ilk 28 gününü içerir. Bu dönem aslında bebeğin anne karnından dış ortama uyum sağlama sürecini geçirdiği dönemdir.
İlgili 37 soru bulundu
Beslenme ile barsak hareketleri artacaktır; bu nedenle beslenme sonrasında bebeğinizin altını değiştirmeniz gerekebilir. Bebeğin altını ıslak pamukla silebilir, çok kirli ise yıkayabilirsiniz. Hazır silme bezleri, yolculuklarınızda pratik olacaktır. Bebeğin cildi çok hassastır.
Bebeğinizin gerçek ten rengi, bir sene içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Bebeklerin yüzde 30 ila 40'ı, yüzlerinde milia ya da moğol lekeleri adı verilen ve küçük sivilceleri andıran beyaz ya da sarı yumrularla doğar. Bunlar genellikle özel bir tedavş gerektirmeden üç ila dört hafta içinde kaybolurlar.
Bebek ilk 5 ayda doğum kilosunun 2 katına, 1 yaşta ise 3 katına ulaşır. Yine boy ilk yıl % 50 oranında artış gösterir. 1-2 yaş arası büyüme daha yavaşlar ve 2-10 yaş arası sabit büyüme gösterir.
Bir bebeğin doğumda ortalama boyu 48-52 cm arasındadır. Yaşamın ilk 6 ayında bebekler her ay yaklaşık 1.5-2.5 cm uzarlar. 6-12 ay arasındaki dönemde ise her ay yaklaşık 1-1.5 cm uzarlar. Doğumda ortalama 50 cm olan bebek, 1 yaşında yaklaşık 74 cm olur.
Bebekler ne zaman sesli gülmeye başlar? Bebeğin bilinçli bir şekilde gülmeye başladıktan sonra buna küçük kıkırdamalar eşlik edecek ama asıl kahkahalarını 5. ayından itibaren duyacaksın. Bu dönemden itibaren bebeğin göbeğiyle birlikte kahkahalar atarak seni son derece şaşırtabilir!
Anne ve babanın her ikisinin de gözü renkli ise bebek de renkli göze sahip olacaktır. Anne babanın biri mavi diğeri yeşil gözlü ise bebeğin göz rengi de mavi veya yeşil olacaktır. Anne babanın birinin göz rengi kahverengi diğerinin renkli ise bebeğin göz rengi için iki olasılık vardır.
Bebeklerde göz rengi ilk haftalarda lacivert ve gri renktedir. Daha sonra göz rengi ön tabakada yer alan pigment miktarına göre değişiklik gösterir. Pigment fazla ise göz rengi kahverengi, az ise yeşil, hiç yok ise mavi gözlü olmaktadır.
Doğduktan 1 ay sonra da yavaş yavaş değişmeye başlar. Genellikle 6 ile 9 ay arasında göz rengi değişimi durur. Ancak göz bebeği rengi kesinleşme süresi ise 12 ay hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir.
Bebeklerin saçlarının renk ve dokuları zamanla değişebilir. Örneğin; bebeğinizin kalın, koyu renkli saçları yeniden ortaya çıktığında çok daha seyrek ve daha açık renkli olabilir. Bebeğinizin saçlarının uzamasına doğrudan bir etkide bulunmanız güçtür.
Bebeklerin gözleri yeni doğduklarında genellikle gri-mavi renktedir. Ancak zamanla -genellikle bir yaşına kadar- göz renkleri değişir.
Yaklaşık 1 aylıkken küçüğünüz renklerin parlaklığı ve yoğunluğunu fark edebilir. 3 aylık olduğunda bebeğiniz kırmızı da dahil birçok ana rengi görebilmeye başlar. Renklerin çocuğunu, hatta tonlarını görebildiği 4. ay civarında, renk görüşü artık tamamen gelişmiştir.
Persentil tablosu temel alınarak denilebilir ki 2 aylık erkek bebeğin: Kilosunun: Ortalama 5,4 kg olması beklenir. 4 kg'dan (alt sınır) az ve 7 kg'dan (üst sınır) fazla kiloda olan bebeklerin gelişim durumlarının, diğer gelişim değerlerine (boy-baş çevresi) de bakılarak tespit edilmesi gerekir.
Normal doğum ağırlığına sahip olan üç aylık bebeklerde ortalama vücut ağırlığı (%50) kızlar için 5,8 kg, erkekler için 6,4 kg.dır. Bununla birlikte, bebeğiniz 3 aylık olduğunda ortalama kilosunu belirleyen önemli faktörlerden biri doğum ağırlığıdır. Yaşamın ilk 6 ayında bebekler aylık 600-900 gr kilo alırlar.
Ancak 45,4 cm ile 52,9 cm arasında olan değerler tüm dünya için kızlarda normal olarak kabul edilmektedir. Erkekler ise ortalama olarak 49,9 cm uzunluğunda doğmaktadır. Ancak 46,1 cm ile 53,7 cm arasında olan değerler tüm dünya için erkeklerde normal olarak kabul edilmektedir.
Rahimde, yağlı ve kalın bir madde olan verniks kazeoza bebeğin cildini kaplar. Amniyotik sıvının etkilerinden bebeği koruyan bu maddenin cilt üzerinden kaymaması, vernikse yapışan lanugo tüyleri ile sağlanır. Bebeğin rahim içinde sıcak kalması da lanugo tüyleri sayesinde gerçekleşir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Doğum sonrası kilo verme düzeni nasıl oluşur? Doğumdan sonra bebekle ve su kaybıyla beraber yaklaşık 8 kilo kaybedilir. Gebelik döneminde 12,5 kg alan bir anne, doğumdan iki hafta sonra gebelik öncesi kilosuna göre yaklaşık 4-4,5 kg daha fazladır. Daha sonra doğum sonrası 6. aya kadar 2,5 kg daha verilir.
Burun. Eğer normal yolla bebek doğdu ise genellikle burun basık ve yamuk olabilir. Ama bu durum zaman içinde düzelir.
Ten rengi insan genomundaki melanin sentezini düzenleyen genlerin etkisi sonucu oluşur. Melanin, cildi UV ışığından koruyan bir pigmenttir ve melanin miktarı ten rengini belirler. Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer.
Anne sütü emen bir bebeğin dudağında su baloncuğu oluşabilir. Bebeğe ağrı ya da acı vermeyen bu baloncukta soyulmalar meydana gelebilir. Normal olan bu durum bebeğin dudak gelişimi ile birlikte yok olur. Anneden gelen hormonlar, hem kız hem de erkek bebeklerde göğüsün belirginleşmesine yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri