Doğar doğmaz sünnet işlemi uygulanmıyor! Doğumu takip eden 24. ve 48. saatlerde yapılabilir; ancak sağlıklı olanı yenidoğan bir bebeğin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının yeterince olgunlaştığı 7 ile 10. gün arasında yapılmasıdır.
Sünnet için doğumdan sonraki ilk birkaç gün, bebeğin rahatlığı ve iyileşme kapasitesinin yüksekliği açısından en uygundur. İlk birkaç gün yapılamazsa, Yenidoğan dönemi sünneti, birinci ayın sonuna kadar da lokal anestezi ile yapılabilmektedir.
Prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde sünnet için en uygun zaman : Kilosu 3 kg üzerine çıktıktan sonra eğer göbeği düşmüş ve ciddi bir kanama problemi olmamışsa mümkünse ilk 40 gün hatta ilk 3 ay içinde lokal anestezi ile yapmak en idealidir.
İdrar yolu enfeksiyonunda azalan risk: 1 yaş altında erkek çocuklarda sünnet yapılması idrar yolu enfeksiyon riskini 8 ila 10 kat azaltmaktadır. Erken dönemde görülen idrar yolu enfeksiyonları daha sonra böbrek sorunlarına neden olabileceğinde tehlikelidir.
Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
İlgili 28 soru bulundu
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
18 aydan önce sünnet düşünülüyorsa yenidoğan dönemi tercih edilmelidir. 6 yaş ve üzeri ise çocuğun bilinçli olduğu dönemdir. Çocuk kabul etse de etmese de, korksa da korkmasa da sünnetin ne olduğunu anlayabilir. Özellikle 2 buçuk- 4 buçuk yaş arasında sünnetten kesinlikle uzak durmak gerekir.
Hipospadias sık görülen sağlık sorunudur
Genellikle bu sorun ile dünyaya gelmiş kişilerin çocuklarda da görülme olasılığı yüksektir. Hipospadias erkek çocuklarda cinsel organın ucunda bulunan deliğin, penisin alt tarafında olması durumudur. Böyle olunca çocuklar yarım sünnet olmuş gibi doğar.
Sünnet sinirlere zarar verir mi? Cerrahi yöntemle yapılan sünnette, pipinin sinirlerine zarar verme ihtimali yoktur. Bu nedenle hangi yaşta yapılırsa yapılsın, cinsel işlev sorunlarına kesinlikle yol açmaz.
Sünnet işlemi tamamlandıktan sonra sünnet alanı şeffaf bir pansuman malzemesi ile sarılıp sünnet işlemi tamamlanmış olur. Normal bebek bezi ile altı bezlenir. Sünnetten hemen sonra bebek annesine verilip hemşire refakatinde servise çıkarılır ve anne tarafından emzirmesi sağlanır.
Sağlık Bakanlıkları çerçevesinde sünnet işlemi hekimler, sağlık memurları, çocuk cerrahları, ürologlar ve genel cerrahi hekimleri tarafından yapılması uygundur. Özellikle bebeğin doğumundan 24 saat sonra gerçekleştirilen yenidoğan sünneti işlemleri mutlaka uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır.
İşlem yalaşık 10-15 dk sürer ve işlem öncesinde narkoz almayacağı için ayrıca tetkik kan tahlili istenmez. Bu ilk 3 aylık bebeklik dönemi için 2023 yılında geçerli yenidoğan sünneti ücreti 4500 TL olarak güncellenmiştir.
Sünnet operasyonu sonrasında yeni doğanlarda yaraların iyileşmesi dört gün, ilerleyen yaşlarda ise yaklaşık on günde tamamlanmaktadır.
Yenidoğan Sünnetinin Avantajları Nelerdir? Yenidoğan sünneti yapılan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski azalır. Bilimsel çalışmalarda sünnetsiz bebeklerin idrar yolu enfeksiyonuna sünnetli olan gruba oranla 8 ile 20 kat daha fazla yakalandığı gösterilmiştir. Sadece lokal anestezi ile yapılabilir.
Dinimiz gereği erkek çocukları buluğ çağına gelmeden sünnet edilmeli denilmektedir. Diğer taraftan uzmanlarda çocuğunuzu doğduğundan itibaren üç yaşına kadar sünnet ettirmez iseniz mutlaka 7 yedi yaşının beklenmesi gerektiğini söylemektedir.
1 ) Çocuğun doğumunun hemen ardından sağ kulağına ezan sol kulağına kamet okumak. 2) Çocuğa tahnîk yapmak. **** 3) Çocuğa güzel bir isim vermek. 4) Akîka kurbanı kesmek.
Bebekler de Acıyı Hissediyor
Ancak ister lokal ister genel anestezi ile olsun, ideal olan uygulama, tüm sünnetlerin mutlaka ameliyathane şartlarında yapılmasıdır. Bu şekilde hem enfeksiyon riski çok azalır, hem de kanama gibi istenmeyen problemler ile neredeyse hiç karşılaşılmaz.
Ancak bilinen genel sünnet yaş aralığı il 18 ay ya da 1,5-5,5 şeklindedir. Devlet hastanelerinde çocuklar, ilk 18 ayda yani bebeklerin iyileşme sürecinin oldukça hızlı olduğu evrede daha sık yapılmaktadır.
Yeni doğan sünneti ya da 1-2 aylık bebeklerdeki sünnet 48 saat içinde iyileşir.6-10 yaş arasında sünnet olan çocuklarda ise iyileşme süresi 7-10 gün arasında sürmektedir.
Çünkü bütün peygamberler kavimlerine sünneti öğütlemiş ve bazı peygamberlerin de sünnetli doğmuş olduğu bilinmektedir. Sünnetli doğan peygamberler; Adem, Şit, İdris, Nuh, Hanzele, Hud, Salih, Lut, Yusuf, Musa, Şuayb, Zekeriya, Yahya, Süleyman, İsa ve Muhammed (aleyhimüsselâm)dır.
Sünnetsiz peniste penis ucunda fimozis adı verilen darlık sorunu görülebilir. Bu darlığa bağlı şekilde sünnet derisi yeteri miktarda geri çekilemez ve penis başında inflamasyon daha yaygın olarak görülür. Penis kanseri ender görülen bir klinik vakadır. Penis kanseri sünnetsiz erkeklerde daha yaygındır.
Sünnet derisinin (prepusium) penis başının alt kısmında olmaması. Bu durum halk arasında peygamber sünnetli ya da doğuştan yarım sünnetli diye adlandırılır.
Tıbbi gereklilik varsa her yaşta, uygun ortam ve şekilde tedavi amaçlı sünnet uygulanır. Geleneksel veya dini amaçlı sünnet için ''En iyi veya en ideal sünnet yaşı'' diye bir yaş söylenemez. Söylenmesi doğru, bilimsel ve ahlaki değildir.
Genellikle doğumu takip eden süreçte bebek hastaneden çıkmadan önce veya ilk 1 ay içerisinde sünnetin yapılması önerilir. İlk 2 yaşa kadar yapılmayan sünnetlerde ise çocuğun sağlıklı iletişim kurabileceği 6-7 yaşından sonra sünnetlerin yapılması uygundur.
Sünnet yaşı, sünnet için yenidoğan döneminin en ideal dönem olduğu savunulmaktadır. Bu dönemde yapılmayan sünnet 6 yaştan sonra yapılabilir. Aslında sünnet her yaşta yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri