Nesneler, olaylar ve fikirler arasında ilişki kurma ve benzerlikleri belirleyebilme soyut düşünme yeteneğinin önemli aşamalarından biridir. Okul öncesi yaştaki çocukların soyut düşünebilme yeteneğine sahip olduğu kabul ediliyor. Ancak bu yeteneğin bebeklik döneminde gelişmeye başladığını gösteren araştırmalar var.
Etrafında sık sık tekrarlanan davranış dikkatini çeker ve o davranışı taklit etmeye başlar. 18 aylık bebek gelişiminden 24 aylığa kadar olan süreçte bebekler simgeler ve sembollerle düşünmeye başlarlar.
Sevecen bakışlar ve gülücükler kullanarak etkileşim başlatır. Bebeğinizle ritmik hareketler yaptığınızda sesler çıkarır ve/veya ağzını, elini, kolunu ya da bedenini sizinle uyumlu, ritmik şekilde hareket ettirir. Onu kucağınıza aldığınızda ya da sarıldığınızda gevşer ve rahatlamış gözükür.
11 Aylık Bebek Gelişimi
Anlamlı kelimeler söylemeye başlar. Bebeğiniz bu dönemde yürümek ister. Oturduğu yerden ayağa kalkabilir ve geri oturabilir. Bebeğiniz söylenenleri net şekilde anlar.
Ağlamalar azalmaya başlıyor
Dördüncü ay ile birlikte bebeğin ağlamaları azalmaya başlar, yine ilgi istediği için ağlayabilir, yalnız kalmaktan hoşlanmadığı ve anne-babayı çağırmak için ağlayabilir, yanına gelindiğinde sakinleşebilir. İlerleyen aylarda bebeğin duyguları yüz ifadelerinden okunmaya başlar.
İlgili 43 soru bulundu
Çok bağırıyor, aşırı sinirleniyorsanız sizden korkabilir ve kendini sizinle güvende hissetmeyebilir. Ebeveyn olarak çocuğunuz kendini sizin yanınızda güvende hissetmiyorsa nerde hissedebilir. Dolayısıyla hayata karşı bir güven problemi yaşayabilir. Okul hayatında veya arkadaş çevresinde özgüven eksikliği yaşayabilir.
Daha önce hiç yaşamadığı dokunma hissini ilk kez tatmaya başlar. Anne ve bebek arasındaki tensel temasın önemi şudur: Bebek kendisini güvende algılar ve annesinin sevgisini daha derinden hisseder. Ayrıca anne-bebek arasındaki duygu alışverişini sağlayarak bağlarını güçlendirir.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Bebekler doğumdan önce nasıl ki dışarıdan gelen sesleri duyabiliyor, hatta anne babalarının sesini ayırt edebiliyorsa, doğumdan sonra da bizleri duyabiliyor ve hatta anlayabiliyorlar. Yapılan çalışmalar doğumdan birkaç saat sonra bebeğin konuşulanları anlamaya başladığını göstermektedir.
Gebeliğin 12. haftasından itibaren dokunma duyusunu algılayan sinirler hızla gelişmeye başlar ve yaklaşık 32. haftada bebeğin kafasının tepesi dışında tüm vücut bölgeleri dokunma duyusunu hisseder hale gelir. Anne karnında derin dokunuşlar ve sıcaklık hissi dokunma duyusunun gelişmesini sağlayan en önemli uyarılardır.
Öfkelenen bebeğin şiddetle ve yüksek sesle ağladığını, ağlama krizine girdiğini fark edebilirsiniz. Bebeklerde sinirlilik hali bir isteği veya ihtiyacı gerçekleşmediği için olabilir. Özellikle bu ihtiyaç veya istek uzun süredir erteleniyorsa bebek sinirlenmeye başlayabilir.
İlk başlarda bilinçsiz olarak gülümser. Ancak 1. aydan sonra anneyi tanır ve bilinçli olarak gülümser. Bebekler anne-babalarının sesini tanır ve daha anne karnındayken işitmeye başlamış olduğu sesleri duymak onları rahatlatır.
Bebek emerken anne de eli ile onun başına arkadan destek verir. Bebek ağzında meme yüzü annesine dönük eliyle memeye temas eder. Bebek bedeninin anneye yakın halde durması sağlanır. Bedeni ile de temas halinde olması bebeğe güven verir.
Öpücükler dağıtmak
Bebeğinizin ilklerinden bir diğeri de öpücük dağıtmak. Bebeğiniz 1. yaş gününe doğru öpücük vermeyi öğrenebilir. Bu da önemli bir gelişimin işaretidir.
“Öteki” kavramını yavaş yavaş farkına varırlar.
Yaklaşık 18 aylıkken bebeğiniz aynada kendini tanır ve bir bütün olarak görür: bu olay “benlik” oluşumunda kilit bir aşamadır.
Bebeklerin hafıza bölümleri 6 aydan itibaren gelişmeye başlar. 6. aydan itibaren bebekler bir şeyleri hatırlamaya başlayabilir. Uzmanlara göre bebeklerin kişileri hatırlaması, onları görme sıklığıyla yakından ilişkilidir.
Bazı bebekler çok sessizken bazıları çok fazla ağlar, agular. Bunu yapmalarındaki asıl sebep, çıkardıkları sesten haz duymaları ve karşısındaki insanla bu şekilde iletişim kurmalarıdır. Agulama evresi dilsel gelişim için önemlidir ve sözel iletişimin de başlangıcı sayılabilir.
Erken yürüme ile beraber ayrıca bebeklerde erken konuşma yine zeka belirtisi olarak ifade edilebilir. Çünkü özellikle konuşma becerisi aynı zamanda beynin farklı bölümlerini etkin şekilde kullanması anlamına gelmektedir.
Şimdiye kadar gayet sakin bir karakter çizen bebeğinizin son zamanlarda daha öfkeli olduğunu, sık sık ağladığını, kendine ve çevresine zarar verdiğini görüyorsanız, 1 yaş sendromu dönemini yaşıyor olabilirsiniz.
– Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi. – Sürekli enerjik, neşeli ve hareketli olması. – Akranlarını yönetebilme, büyük çocuklarla arkadaşlık kurma ve lider davranışlar sergileme. – Problem çözmede oldukça başarılıdırlar.
Hayata yaşıtlarından daha geç adapte olma, yapılması gereken ritüellerde geç kalma durumu olarak ifade edilebilir. Konuşmayı geç öğrenmesi ya da öğrenememesi zeka geriliği belirtisi olabilir. Günlük hayatta temel becerilerin sergilenmesinde güçlük çekilmesi de zeka geriliği problemleri arasında yer alabilir.
Nefes alıp verişi hızlanıyor, sesler çıkarıyor ya da alkışlıyor. Kollarını uzatıyor ya da vücudunu kaldırmaya çalışıyor. Huzursuz şekilde mırıldanıyor, sanki bir şeyler istiyor.
Annenin stresli olduğu zamanlarda, bebeğin kalp atışlarının hızlandığı ve hareketlerinin arttığı bilinir. Annede olabilecek depresyon, endişe ve uyum problemleri, anne karnındaki bebeğin etkilenmesine sebep olur.
Özellikle ilk 6 ayda bebekler kendilerini kucakta daha mutlu ve huzurlu hissederler. Ancak bu fiziksel temastan uzun süre mahrum kalırlarsa huzursuzluk yaşayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri