Madde 1 – Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
İstanbul'da Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafına yönelik tepki çeken hareketlerde bulunan lise öğrencisi A.E.S. "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırıldı. Lise öğrencisi, kararla birlikte tahliye edildi.
Atatürk'e Hakaret Suçunun Cezası Nedir? 5816 sayılı özel bir kanun olan Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'un 1. maddesinde yer alan düzenlemeye göre Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden ya da söven kişi 1 ila 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e karşı işlenen suçlar, 5816 sayılı “Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun” hükümleri çerçevesinde düzenlenmiştir.
Atatürk'e hakaret suçu kapsamında yargılama yapmaya görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Eğer Atatürk aleyhine işlenen suçlarda hükmolunan hapis cezası 1 yıl veya altındaysa adli para cezasına çevrilir.
İlgili 32 soru bulundu
5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar kapsamında olan içerikler ile karşılaşılması durumunda aşağıda yer alan ihbar hatları vasıtasıyla bu internet adresleri bildirilebileceği gibi, en yakın kolluk birimine ya da savcılığa da durum yazılı veya sözlü olarak ihbar edilebilir.
Atatürk'e hakaret suçu nereye şikayet edilir? Atatürk aleyhine işlenen suçlar, şikayete tabi değildir. Ortaya çıktıktan sonra savcı tarafından resen soruşturulur. Eğer bu suça şahit olmuş kişi ya da kişiler varsa, savcılığa suç duyurusunda bulunabilirler.
Suçun mağduru olan kişiler doğrudan ya da avukatları aracılığıyla Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunabilirler.
(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Eğer bu fiilin işlenmesi sırasında cebir, şiddet, tehdit veya hakaret vaki olmuş ise, fail bir yıldan iki yıla kadar hapis ve onbin liradan ellibin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır.
A.E.S.'nin 17 yaşından olmasından dolayı Türk Ceza Kanunu 31. Maddesi gereğince ceza 3'te 1 oranında indirildi. 17 yaşındaki lise öğrencisi A.E.S. hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Ayrıca savcılık "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan ise takipsizlik kararı verdi.
Öz: "Atatürk'ü Koruma Kanunu", Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki uzun görüşme ve tartışmaların sonunda, 25 Temmuz 1951 tarihinde Demokrat Parti Hükümeti tarafından çıkartılmıştır. Kanunun gerekçesi, Atatürk'ün heykel ve büstlerine yapılan saldırılar olarak ifade edilmiştir.
Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.
Hakaret suçu şikayete tabi bir suç olarak düzenlenmiştir. Mağdur hakaret edeni ve hakareti öğrendikten itibaren 6 ay içinde savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır. Hakaret suçu nedeniyle dava açılabilmesi için dava zamanaşımı süresi ise 8 yıldır.
Suçun temel şekline 3 aydan 2 seneye kadar hapis veya adli para cezası verilir. Mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle hakaret suçu işlenirse 3 aydan 2 seneye kadar hapis veya adli para cezası verilir. Suç kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenirse ceza 1 seneden başlar.
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
Dolayısıyla bir kimsenin serseri, ayyaş, budala gibi yakıştırmalar ile nitelendirilmesi halinde sövme suretiyle hakaret söz konusudur.
Bu hesaplar, genellikle kötü niyetli kişiler tarafından, başkalarına hakaret etmek, iftira atmak, tehdit etmek, şantaj yapmak, kişisel verileri çalmak gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Sahte sosyal medya hesapları üzerinden hakaret, Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinde düzenlenen “hakaret” suçunu oluşturmaktadır.
Online oyunda hakaret eden oyuncular hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Avukat Murat Aydar tarafından paylaşılan bilgilere göre çevrim içi oyunlarda küfür ya da hakaret eden kişiler 2 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alabilir.
CİMER - T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi. Acil Sağlık Yardımı ve Acil İhbarlarınız için Lütfen 112'yi arayınız.
Hakaret Suçu Nasıl İspatlanır? Hakaret suçunu ispatlamanın çeşitli yolları vardır. Örneğin Whatsapp, SMS, mektup, e-posta, kamera kayıtları, ses kayıtları, radyo veya televizyon programı kayıtları ya da tanıkların huzurunda hakaret suçunun gerçekleşmesi ile söz konusu suç ispatlanabilir.
Hakaret davası masrafı 2023 yılında ortalama olarak 3.000 TL'den başlar. Bu rakam 5.000 TL'ye kadar artabileceği gibi 10.000 TL hatta 20.000 TL'yi de bulabilir. Dava sürecinde avukat ile ortak hareket etmek isteyen mağdurlar, avukat masrafını da hesaba kattığında hakaret davası masrafı daha da artacaktır.
Kaba hitap ve nezaketsizlik: Üslup bozuk veya kaba olsa dahi hakaret sayılmaz. Örneğin: bilgisiz, tecrübesiz, terbiyesiz, siz kimsiniz lan, çemkirme bana, sus ulan… gibi ifadeler de hakaret sayılmaz. Yalnız rahatsız edici ifadeler: Birtakım sözler rahatsız edici olsa bile hakaret sayılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri