Tay, üç yaşına kadar olan atın yavrusuna verilen isim olarak bilinmektedir. TDK'ya baktığımızda ise bu kelimenin farklı anlamları da görülmektedir. Tayın, atın üç yaşına kadar olan yavrusu anlamının yanında denk ve eş anlamları da bulunmaktadır.
Ölçünlü dilde de kullanılan 'tay' “1-3 yaş arasındaki at yavrusu” adını, Anadolu ağızlarında da görmekteyiz (EİA / 301). Yerel dilde, deve yavrusunda olduğu gibi, tayın da yaşına ve cinsiyetine göre adı değişmektedir.
Eski Türkçe tay “at yavrusu” sözcüğünden evrilmiştir.
"Tay/tayı" (dayı) sözcüğünden -eze (kız kardeş) ekiyle türetilmiştir. Bazı dillerde teyze ve hala (ve hatta yenge) sözcükleri tek bir kavramla karşılanmıştır ve gerektiğinde bu akrabanın anne tarafından mı yoksa baba tarafından mı olduğu ayrıca belirtilir. Örneğin İngilizcede bu anlamda aunt sözcüğü kullanılır.
TRT Belgesel - Halk ağzında “potuk” veya “dorum” olarak da bilinen köşek, bir yaşına kadar olan deve yavruları için kullanılıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Domuzun yavrusuna pijamalı, potak ya da moza isimleri verilmektedir. Yöreden yöreye değişmesinden dolayı domuz yavrusunun üç ismi vardır ve tüm isimlerin kullanılması doğrudur.
Öküzlerin yavrularına Buzağı denir ve Buzağı ismi verilir.
Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir.
Yürüme alıştırmaları yaptırılan minik çocukları ayakta durmaya teşvik etmek için söylenen "tay tay" sözü meğer bugün yürüteç dediğimiz araca eskiden verilen isimmiş. Yürütece taytay arabası denirmiş. Bugün çocuklara tay tay denmesi bundan geliyor olmalı.
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan İl Müdürümüz Mehmet Aydın, Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen 'Tarım Arazileri Yönetim Portalı (TAY Portal)' ile vatandaşlarımızın, pek çok konuda bilgiye uluşmanın yanında, Tapu Müdürlüklerine gitmeden başvurularını http://webtapu.tkgm.gov.tr ...
Bilindiği gibi adli tatilin bitiminde yapılan bu tören, Yargıtay'a özgü bir ritüel olmayıp, Ülkemiz için adli yılın açılmasını ifade etmektedir.
Tin – Türk ve Altay halk inancında Ruh. Tın (Dın, Din, Çın, Çin) olarak da söylenir. İnsan varlığının somutdışı ve nesnesel olmayan kısmı. Soyut varlık.
teyze - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe (sadece Kıpçak ve Oğuz lehçeleri) tağay veya tay “ana tarafından akraba” ve Orta Türkçe (sadece Kıpçak ve Oğuz lehçeleri) eze veya ece “abla” sözcüklerinin bileşiğidir.
Tay 10 günlük olduktan sonra içebildiği kadar süt verilmelidir. Bununla birlikte SİPİRİT HARA gibi yüksek kaliteli tay besleme yemleri ile beslenmeye alıştırılmalı ve tozsuz yonca verilmelidir.Tayların önüne bu yemler konulur konulmaz yemesi beklenmemelidir. Alışması zaman alsa da yiyecektir.
Rizeli bir anne ve Manisalı bir babanın kızı olan Neslican Tay, 1998 yılında Bursa'da dünyaya geldi.
Uzak mesafelerin bir anda aşılması veya uzun sürede yapılacak işlerin bir anda gerçekleşmesi anlamında tasavvuf terimi.
9 ila 12. aylarda bebekler ayağa kalkmak için kendini zorlar ve destekle ayakta durabilir. Yine bu dönemde çevreye ilgilerinin artmasıyla orantılı olarak eşyalara uzanma ve tutunma sık görülür. Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar.
Doğum ağırlığı 40-45 kg.
1-3 aylık başını kontrol etmeyi, altı aylık iken sağa sola dönmeyi, destekle oturmayı, 8-10 aylık iken sürünmeyi, emeklemeyi, bir yaşında tutunarak ayakta durma (tay-tay durma) ve sıralamayı başarmasını bekleriz. 12-15 aylar arasında ise bağımsız adım atarak yürümeyi öğrenir.
Tay, yeni doğan bir at yavrusudur. Anne kısrağın gebelik süresi on bir ay olup bu sürenin bitiminde taylar doğarlar. Tay, yeni doğan bir at yavrusudur. Anne kısrağın gebelik süresi on bir ay olup bu sürenin bitiminde taylar doğarlar.
"2023 yılı ocak-mart döneminde 130 tay doğumu bekliyoruz. Bu yıl doğan ve şu anda annelerinden ayrılan 6-7 aylık taylar ise 2,5 yaşına geldiğinde yani 2025'in haziranında satışa sunulacak.
Doğada insan her zaman avcı, atlar ise avlanan durumundadır. Ne kadar atlarımızı alıştırırsak alıştıralım taylar bu genetik şifreyle doğarlar. Avcıdan kaçılır, ondan gelebilecek tehlikelere karşı savunulur (açmak, arkasını dönmek, tekmelemek, ısırmak,vs gibi) Bu doğaları gereği gösterdikleri reaksiyonlardır.
Genel olarak dünya üzerinde hayvanların adlandırılması; yaşına ve cinsiyetine göre sınıflandırılmaktadır. İnekler için de bu geçerlidir. İneklerin; yavrusuna buzağı, dişi inek yavrusuna düve, 2 yaşına kadar erkek inek yavrusuna ise tosun denilir.
6-12 aylık olanlara DANA, bir yaşını geçmiş fakat doğum yapmamış dişi sığırlara DÜVE diyoruz. İlk buzağısına gebe sığırlara GEBE DÜVE diyoruz. Gebe düve doğurup süt vermeye başlayınca da İNEK oluyor. Düve iken iyi bakılan bir dişi, yavru ve süt verimi yüksek bir inek olur.
Yöresel olarak tosun olarak da adlandırılır. Öküz; Tohumlama–gebe bırakma vasfı yapay yollarla (eneme) ortadan kaldırılmış erkek sığır. Dana; Sütten kesilmiş dişi ve erkek sığır (6-12 ay). Buzağı; Yeni doğmuş süt emen dişi ve erkek sığır (0-6 ay ).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri